Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kapturek w reflektorze.

Featured Replies

Napisano

Wybiło kamyk z pod koła samochodu i trafił mi w reflektor klnie.gif Oczywiście szkło poszło. Kupiłem tak na szybko jakieś badziewie za 50 zł made in Hong Kong i...dopiero w garażu przy zakładaniu zobaczyłem, że nie ma w nim takiego kapturka wewnątrz co przesłania żarówkę. I fakt...plama światła nieokreślona, nie mówiąc już o ustawieniu(regulacja w górę się skończyła). Mam pytanie czy to jest jakiś bubel czy w niektórych wydaniach lamp nie ma tej przesłonki. i na co ona ma wpływ. I tak szukam jakiejś używki oryginała....z tym się nie da jechać swieca.gif

Napisano

na allegro są nowe oryginalne lampy Carello H4 po 79zł za sztukę...

Napisano

> Wybiło kamyk z pod koła samochodu i trafił mi w reflektor Oczywiście

> szkło poszło. Kupiłem tak na szybko jakieś badziewie za 50 zł

> made in Hong Kong i...dopiero w garażu przy zakładaniu

> zobaczyłem, że nie ma w nim takiego kapturka wewnątrz co

> przesłania żarówkę. I fakt...plama światła nieokreślona, nie

> mówiąc już o ustawieniu(regulacja w górę się skończyła). Mam

> pytanie czy to jest jakiś bubel czy w niektórych wydaniach lamp

> nie ma tej przesłonki. i na co ona ma wpływ. I tak szukam

> jakiejś używki oryginała....z tym się nie da jechać

Reflektory z kapturkami są na zwykłe żarówki, bańki. Ty kupiłeś reflektor na żarówki halogenowe H4

Napisano

No to masz qwa problem faint.gifreklamówką se obwiąż i będzie ok....

Naprawde nie macie większych problemów...? beksa.gif

Napisano

> No to masz qwa problem reklamówką se obwiąż i będzie ok....

> Naprawde nie macie większych problemów...?

Skoro gość nie wie to od tego jest forum zeby zapytać..

Napisano

> Skoro gość nie wie to od tego jest forum zeby zapytać..

Ja, ja , naturlich... ziew.gif

Napisano

> Ja, ja , naturlich...

bokser.gif

Napisano

Jeszcze zapomniałeś dopisać " Poka Cycky" hahaha.gif

Napisano

> Wybiło kamyk z pod koła samochodu i trafił mi w reflektor Oczywiście

> szkło poszło. Kupiłem tak na szybko jakieś badziewie za 50 zł

> made in Hong Kong i...dopiero w garażu przy zakładaniu

> zobaczyłem, że nie ma w nim takiego kapturka wewnątrz co

> przesłania żarówkę. I fakt...plama światła nieokreślona, nie

> mówiąc już o ustawieniu(regulacja w górę się skończyła). Mam

> pytanie czy to jest jakiś bubel czy w niektórych wydaniach lamp

> nie ma tej przesłonki. i na co ona ma wpływ. I tak szukam

> jakiejś używki oryginała....z tym się nie da jechać

Prosimy o zdjęcie reflektora, my faceci jesteśmy wzrokowcami, więc najlepsza diagnoza będzie po informacji wizualnej grinser006.gif

Napisano

> Reflektory z kapturkami są na zwykłe żarówki, bańki.

Mam reflektory H4, żarówki H4 a mimo to są w reflektorach te przesłonki przed żarówkami.

Czy aby nie jest odwrotnie niż piszesz?

Napisano

> Mam reflektory H4, żarówki H4 a mimo to są w reflektorach te

> przesłonki przed żarówkami.

> Czy aby nie jest odwrotnie niż piszesz?

Zależy od lampy, ja oryginały tez miałem na H4 i były przesłonki a teraz mam zamienniki na H4 i ich ni ma. Te oliki są na bańki zeby ograniczyć strumień światła czy jakoś tak

Napisano

Osłonka żarówki czy też jej brak nie powinien wpływać na kształt plamy świetlnej. Wynika z tego, ż kiepski jest reflektor, może jeszcze dobrze sprawdź prawidłowość zamocowania żarówki, zdarza sięzłe założenie; ewentualnie próbuj skorygować położenie zarówki względem odbłyśnika reflektora, aby uzyskać właściwy kształt plamy swiatła na wymaganej przepisami wysokości. Czasem np. w wypadku przekroczenia zakresu lub kiepskiej zarówy można uratować żarówkę lub reflektor przed wyrzuceniem przez odpowiednie podgięcie blaszki cokołu żarówki, po kilku próbach powinno dać efekt.

Dopiero jeżeli zarówki nijak nie da się ustawić w otworze reflektora, a ten z kolei ma wadę konstrukcji lub montażu i nie daje właściwego kształtu plamy świetlnej, trzeba go wyrzucić.

Napisano

> Osłonka żarówki czy też jej brak nie powinien wpływać na kształt

> plamy świetlnej. Wynika z tego, ż kiepski jest reflektor,

Nie kiepski reflektor tylko nieodpowiednia żarówka (jak pisałem wyżej) w każdej z typów żarówek źródło światła jest na innej wysokości (reflektor jest tak wyliczony aby to źródło było w okolicach jego ogniskowej), zastosowanie innej żarówki powoduje rozmycie plamy światła.

reflektory z kapturkami, były stosowane dla zwykłych baniek, aby ograniczyć strumień bezpośredni, w halogenach (chyba wszystkich) takie kapturki są już montowane w procesie produkcji żarówki, dlatego w reflektorach dostosowanych do halogenów już nie stosuje się kapturków. Opisywane tu kapturki w reflektorach na H4 to jakiś wybryk, lub po prostu montaż , żarówek halogenowych do reflektorów na zwykłe bańkowe żarówki, i jakimś cudem plama nie rozmyła się (+/- wysokość żarnika pewnie zgadzała się z oryginałem).

Napisano

> stosuje się kapturków. Opisywane tu kapturki w reflektorach na

> H4 to jakiś wybryk, lub po prostu montaż , żarówek halogenowych

> do reflektorów na zwykłe bańkowe żarówki, i jakimś cudem plama

> nie rozmyła się (+/- wysokość żarnika pewnie zgadzała się z

> oryginałem).

No kurde zmieniałem nie dawno reflektory w seicento ojca, H4 jak sie masz i kapturki są. W starych i nowych reflektorach (oryginały). Nie wiem jak to jest... W każdym razie światła świecą dobrze i nie kłopotów z regulacją.

Napisano

> No kurde zmieniałem nie dawno reflektory w seicento ojca, H4 jak sie

> masz i kapturki są. W starych i nowych reflektorach (oryginały).

> Nie wiem jak to jest... W każdym razie światła świecą dobrze i

> nie kłopotów z regulacją.

No bo jest tak, że część reflektorów z H4 kapturki ma, a część nie. W swoim uno miałem już takie z kapturkami (zarówno na R2 jak i H4), a teraz mam zamienniki bez kapturków. Techicznie, kapturek w reflektorze do H4 nie jest konieczny, ponieważ wierzchołek żarówki halogenowej jest fabrycznie nieprzejrzysty. Możliwe, że dodatkowy kapturek miał chronić przed przypadkami uszkodzenia (przetarcie, wypalenie) tego fabrycznego zabezpieczenia, może było to podyktowane jakimiś przepisami - szczerze mówiąc nie wiem.

W każdym razie faktem jest, że w różnych samochodach występują reflektory H4 zarówno z kapturkami jak i bez i nie wpływa to szczególnie na sposób ich świecenia. Jeżeli kupiony reflektor źle świeci, to jest coś nie tak z geometrią lustra albo żarówki.

Napisano

Szanowni koledzy ja też mam taki problem z tymi przesłonkami kupiłem lampy na żarówke h4 a tych kaptórków nie ma, a mam zamiar zamontować w tych lampach prawdziwe bixenony,

Napisano

> Osłonka żarówki czy też jej brak nie powinien wpływać na kształt

> plamy świetlnej.

hmm.gif Wpływa. Bańka promieniuje we wszystkich kierunkach, H4 ma metalizowany czubek i świeci tylko na boki (na odbłyśnik). Metalowy kapturek w reflektorze służy do tego żeby bańka nie świeciła bezpośrednio do przodu oślepiając jadących z przeciwka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.