Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie zanik podtrzymania pamięci??

Featured Replies

Napisano

Witam. Tak mi przyszło do głowy że może tu dostanę odpowiedź. Pacjent to Panasonic CQ-RDP383N ostatnio używany przed wypadkiem. Sprzedałem wrak a radyjka nie używałem do dziś. Wszystko było cacy ale zauważyłem że radio traci pamięć. Zasilanie i sterowanie podpiąłem dobrze. Jak się wyciągnie kluczyk jest dobrze ale jak sie dłużej poczeka to radio zachowuje się jak po pierwszym włączeniu. Mierzyłem napięcia i i na sterowaniu(+ z kluczyka) wychodzi coś ok. 12V ale jak sie rozłączy to napięcie spada i mniej więcej od 0,2V zaczyna bardzo powoli spadać. Gdy załączyłem z powrotem przy napięciu 0,01V to pamięć trzyma ale jak poczekam co by spadło do 0,00V to już jest po pamięci. Gdy mierzę na samej kostce bez radia to jest normalnie kluczyk włączony ok. +12V jak wyłączę to moment i jest 0,00V. Czyżby radio coś nie bangla niewiem.gif

Dzięki za podpowiedzi 20.GIF

Napisano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ginie Ci napięcie na zasilaniu po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Ginie całkiem? Czy tylko na tym kablu na którym powinno? zlosnik.gif Pewny jesteś, że nie podpiąłeś podtrzymania pamięci do plusa po stacyjce, a radia do stałego plusa? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ginie Ci napięcie na zasilaniu

> po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Ginie całkiem? Czy tylko na tym

> kablu na którym powinno? Pewny jesteś, że nie podpiąłeś

> podtrzymania pamięci do plusa po stacyjce, a radia do stałego

> plusa?

NIe. Zasilanie jest podpięte dobrze. Podtrzymanie i sterowanie jest dobrze podpięte. Jeśli mierzę napięcie po wyciągnięciu kluczyka( kostka jest w radiu) to na sterowaniu ze stacyjki dopóki napięcie nie spadnie do zera to pamięć trzyma. Nie mam pojęcia o co kaman niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ginie Ci napięcie na zasilaniu

> po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Ginie całkiem? Czy tylko na tym

> kablu na którym powinno? Pewny jesteś, że nie podpiąłeś

> podtrzymania pamięci do plusa po stacyjce, a radia do stałego

> plusa?

Jestem pewien tego ze dobrze podpiąłem. Podtrzymanie pamięci ginie po pewnym czasie a nie od razu niewiem.gif

Napisano

> Jestem pewien tego ze dobrze podpiąłem.

to teraz zamień kable zasilające (zamień stałe +12V z +12V za stacyjką) i zobacz jak będzie.

> Podtrzymanie pamięci ginie

> po pewnym czasie a nie od razu

po pierwsze zawsze ginie po pewnym czasie, a po drugie jak to możliwe, że napięcie ci siada na podtrzymaniu pamięci, skoro masz dobrze podłączone - jak twierdzisz - czyli prosto do akumulatora?? niewiem.gif

znaczyłoby to, że napięcie na akumulatorze też ci spada do zera, a jest to niemożliwe. sprawdź może bezpieczniki od radia (te w instalacji auta).

Napisano
  • Autor

> to teraz zamień kable zasilające (zamień stałe +12V z +12V za

> stacyjką) i zobacz jak będzie.

> po pierwsze zawsze ginie po pewnym czasie, a po drugie jak to

> możliwe, że napięcie ci siada na podtrzymaniu pamięci, skoro

> masz dobrze podłączone - jak twierdzisz - czyli prosto do

> akumulatora??

> znaczyłoby to, że napięcie na akumulatorze też ci spada do zera, a

> jest to niemożliwe. sprawdź może bezpieczniki od radia (te w

> instalacji auta).

Ale ja mierzę na + ze stacyjki. Na potrzymaniu prosto z aku jest +12V jak byk. Tak zaobserwowałem ze dopóki napięcie na sterowaniu ze stacyjki nie spadnie do zera to pamięć trzyma.

Napiszę jeszcze raz co by wszystko sie zgadzało:

-czarny przewód masa(-)

-czerwony potrzymanie pamięci, stałe +12V

-żółty +12V przez stacyjkę

Tak jest z tymi kolorami bo radyjko śmigało ze mną 4 lata i było git. Miałem wypadek i tylko radyjko mi zostało frown.gif Teraz podłączałem kumplowi i tak właśnie wyszło.

Jak mierzę napięcie między czarnym a żółtym to mi spada napięcie gdy wyciągnę kluczyk. Pamięć trzyma do momentu gdy te napięcie nie osiągnie zera(ok 5min). W tym samym czasie mierząc napięcie na czerwonym jest ok +12V więc ja nie rozumiem niewiem.gif

Napisano

No i sie klocisz a masz dokladnie odwrotnie - staly plus na zoltym kablu powinien byc a na czerwonym ze stacyjki. zlosnik.gif

Wczesniej musiales miec auto ze stajni VW lub Opla - tam jest odwrotnie z plusami. Albo teraz masz takie a wczesniej miales "normalne"

Napisano
  • Autor

> No i sie klocisz a masz dokladnie odwrotnie - staly plus na zoltym

> kablu powinien byc a na czerwonym ze stacyjki.

> Wczesniej musiales miec auto ze stajni VW lub Opla - tam jest

> odwrotnie z plusami. Albo teraz masz takie a wczesniej miales

> "normalne"

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif Fakt wcześniejszy to sełat ale teraz podpinam pod łopla. Kuźwa, przekręce te zasilania i zobaczymy hmm.gif moze faktycznie popełniłem gafę niewiem.gif

Napisano

> Fakt wcześniejszy to sełat ale teraz podpinam pod łopla. Kuźwa,

> przekręce te zasilania i zobaczymy moze faktycznie popełniłem

> gafę

oczywiście, że masz ewidentnie zamieniony czerwony z żółtym spineyes.gif

już ci wcześniej pisałem: zamień te kable i pozamiatane ok.gif

Napisano

> Fakt wcześniejszy to sełat ale teraz podpinam pod łopla. Kuźwa,

> przekręce te zasilania i zobaczymy moze faktycznie popełniłem

> gafę

Słuchaj się tych, co wiedzą zlosnik.gif

W najgorszym wypadku podłącz podtrzymianie i zasilania pod stały plus i będziesz miał z głowy i radio Ci samo gasło nie będzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Słuchaj się tych, co wiedzą

> W najgorszym wypadku podłącz podtrzymianie i zasilania pod stały plus

> i będziesz miał z głowy i radio Ci samo gasło nie będzie

Zrobię testa. Jaki będzie wynik zapodam później. Dzięki za drobne opie**ol bo już mi sie w główce popitoliło 20.GIF

Napisano
  • Autor

> oczywiście, że masz ewidentnie zamieniony czerwony z żółtym

> już ci wcześniej pisałem: zamień te kable i pozamiatane

Zrobiłem dziś testa i faktycznie było tak jak pisaliście 20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF A ja dureń dałbym sie pociąć że było dobrze podpięte sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Tylko niech mi ktoś wytłumaczy mechanizm działania bo ja nie wiem o co kaman niewiem.gif

Dlaczego przy zamienianych miejscami przewodach przez jakąś chwilę działało to wszystko normalnie. Kluczyk sie wyciągało i wkładało i radio miało pamięć przez ok 5min?? Po upływie tego czasu pamięci niet niewiem.gif

Może ktoś to wytłumaczyć bow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.