Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Selenoid a turbina.

Featured Replies

Napisano

Witam. Zastanawia mnie, czy w moim autku selenoid( zaworek VAC OUT) ma wpływ na turbine? Wiem, że np. w innych dieslach od tego zaworku wychodzi przewód podciśnieniowy który jest połączony z turbiną. W x17dtl takiego przewodu brak. Zatem jak turbina jest sterowna w tym silniku? Od tego zaworka wychodzi przewód który informuje kompa o parametrach. Czy zaworek może wprowadzać kompa w błąd(np. bo jest zabrudzony), a komp wówczas źle steruje turbiną? Check się nie pali. icon_rolleyes.gif

Napisano

Ten zaworek steruje tylko EGR-em. Sprężarka jest sterowana "naturalnie". Czyli wastegate jest połączony z dolotem bez żadnych zaworków po drodze.

Napisano
  • Autor

> Ten zaworek steruje tylko EGR-em. Sprężarka jest sterowana

> "naturalnie". Czyli wastegate jest połączony z dolotem bez

> żadnych zaworków po drodze.

Szkoda, że to nie to jest przyczyną. Już mialem nadzieje, że ten zaworek powoduje, ze raz czuje jak turbo ciągnie autko do przodu, a raz chodzi jakby turbo dmuchało w połowie. Już nie mam pomysłow. Przeplywomierz nowy, wężyki podciśnienia nowe, filtry wymienione, błędów nie ma. angryfire.gif Proszę o jakieś podpowiedzi.

Napisano

Zakładając, że to wina turbo to trzeba się przyjrzeć wastegate'owi. Czy siłownik wychyla się podczas dodawania gazu. Podłączyć manometr, a jeszcze lepiej diagnoskop i obserwować ciśnienie w dolocie podczas jazdy.

Sprawdzić czy w dolocie od przepływomierza do głowicy nie ma nieszczelności.

Napisano
  • Autor

> Zakładając, że to wina turbo to trzeba się przyjrzeć wastegate'owi.

> Czy siłownik wychyla się podczas dodawania gazu. Podłączyć

> manometr, a jeszcze lepiej diagnoskop i obserwować ciśnienie w

> dolocie podczas jazdy.

> Sprawdzić czy w dolocie od przepływomierza do głowicy nie ma

> nieszczelności.

Sprawdziłem westegate na zgaszonym silniku. zapierając się śrubokrętem o kruciec wychodzący z bębenka zauważyłem, ze przesuwa się tylko ok.2mm w stronę turbo i odija spowrotem. Czy to nie zamało i czy w tym może leżeć przyczyna? Bo z tego co wiem to jest to zawór upustowy turbo, czyli jak rozumiem jesli turbina wytwarza za duże ciśnienie zawór ten jest odpowiedzialny za to aby to cisnienie trzymac w ryzach,pod kontrolą. A u mnie raczej jest problem za małego ciśnienia. confused.gif

Napisano

Tak to ciężko ruszyć cięgno bo w siłowniku jest dość mocna sprężyna. Trzeba by odłączyć go od przepustnicy w turbinie i sprawdzić czy obraca się ona bez zacięć.

Ale najlepszą diagnozą jest pomiar ciśnienia doładowania podczas jazdy. Bez tego to takie sprawdzanie trochę na ślepo.

Napisano
  • Autor

A tak w ogóle to wartość ciśnienia doladowania w tym silniku Astra G to 0,4 czy 0,7 bara bo już sam zgłupiałem? confused.gif Wiem, że turbina ta sama co w 2.0. Czy w poprawnie działającym x17dtl występuje turbodziura?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.