Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II 1,6 - opinia

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów!

Szukam samochodu dla mojej mulher.gif i wypatrzyłem sobie R. Megane II 1,6 '03. Samochód oglądałem i rozmawialem z właścicielem, wygląda interesująco. Chciałem się jednak spytać bardziej wtajemniczonych w temat na co szczególnie w tym samochodzie zwrócić uwagę. Wiadomo, że są w różnych autach usterki i niedomagania "TTTM" i czemuś może warto się przyjrzeć bliżej. Przebieg auta 66kkm (wygląda na autentyczny). wink.gif

Napiszcie też proszę jakie jest spalanie Meganki z tym silnikiem. Pytam, bo na komputerze tego auta było wskazanie 9,7l/100km. Rozumiem jazda w mieście, ale do tej pory byłem przekonany, że jednak te silniki palą trochę mniej hmm.gif.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi 20.GIF

Napisano

Pala mniej... Musial ostro palowac.

Bylo ostatnio troche o tym poczytaj.

Napisano

bez przesady silnik ci mniej nie spali jak w adnych fabrycznych trzeba jeszcz czasami dodać 20%, ja mam silnik 1.4 na trasie pali przy 90 max 100 około 5-5.5litrów, ale na mieście 8-9 litrów spali bez problemu a fabrycznie ten silnik na trasie pali 5.2 jak pamietam an miescie 9.2 takze 1.6 spokojnie łyknie na mieście 9-10 litrów. a fabrycznie sapala na trasie tez 5.2 a na miescie 9.7

Napisano
  • Autor

OK, dzięki, poszukam.

A co z typowymi usterkami? Na co zwrócić szczególną uwagę? Paski rozrządu wytrzymują? Pilnować przebiegu, czy zwracać uwagę też na wiek paska?

No dobra, już poszukałem i znam typowe usterki. Zachęcająco to nie wygląda, zwłaszcza to koło zmiennych faz rozrządu... ale cóż, każdy model coś ma za uszami, zwłaszcza z początkowych lat produkcji. Sęk w tym, że znalazłem wiarygodny egzemplarz i nie bardzo już chcę szukać innego (młodszego).

Powiedzcie mi jeszcze tylko proszę jak jest z rozrządem. Co ile kkm i czy wytrzymują do zakładanego przebiegu?

Napisano
hehe.gifno to ja się wypowiem tylko że megane I FL z 1999 roku silnik 1.4 16V w megance II tez jest ale ma chyba 98 kkm i rurowe wałki rozrządu, wymieniłem rozrząd po 43 tys.km i 9 latach eksploatacji icon_eek.gificon_rolleyes.gif pasek po takim wieku normalnie wygląda ale tez mały przebieg był, można wymieniac co 90 tys.km lub 5 lat fabrycznie co 120tys.km lub 5 lat, ale lubia pekac miedzy 80-120 tys.km hehe takze lepiej wymienić co 90 tys.km icon_rolleyes.gif a cen awymiany nie w aso ale specjalizowanym warsztacie renault około 1000zł(pasek,rolki,pompa wody, pasek alternatora, rolka,płyn, zaslepki)w aso około 2 razy tyle czyli 2000 zł, bardzo drogo nie polecam robic u kazia byle jakiego bo zdejmie stary pasek i nowego juz nie nalozy bo nie m zadnych znakow hehe
Napisano

> Witam Kolegów!

> Szukam samochodu dla mojej i wypatrzyłem sobie R. Megane II 1,6 '03.

> Samochód oglądałem i rozmawialem z właścicielem, wygląda

> interesująco. Chciałem się jednak spytać bardziej

> wtajemniczonych w temat na co szczególnie w tym samochodzie

> zwrócić uwagę. Wiadomo, że są w różnych autach usterki i

> niedomagania "TTTM" i czemuś może warto się przyjrzeć bliżej.

> Przebieg auta 66kkm (wygląda na autentyczny).

> Napiszcie też proszę jakie jest spalanie Meganki z tym silnikiem.

> Pytam, bo na komputerze tego auta było wskazanie 9,7l/100km.

> Rozumiem jazda w mieście, ale do tej pory byłem przekonany, że

> jednak te silniki palą trochę mniej .

> Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi

Kolega zza biurka ujeżdża sedana (turecki):

- padł miechanizm od wucieraczek

- wymieniał łożyska amortyzatorów

- super karta inteligentna hands-free - też do naprawy (za usunięcie tej usterki ASO zażyczyło sobie ok. 1.5 tys PLN (wymiana), magik zrobił za ok . 50% tego co ASO)

- cewki

Pali dużo mniej (średnio 6 do 7)- ale gość ma przebiegi mieszane z przewagą pozamiejskich szlaków i jeździ raczej spokojnie.

Napisano
  • Autor

> Kolega zza biurka ujeżdża sedana (turecki):

> - padł miechanizm od wucieraczek

> - wymieniał łożyska amortyzatorów

> - super karta inteligentna hands-free - też do naprawy (za usunięcie

> tej usterki ASO zażyczyło sobie ok. 1.5 tys PLN (wymiana), magik

> zrobił za ok . 50% tego co ASO)

> - cewki

> Pali dużo mniej (średnio 6 do 7)- ale gość ma przebiegi mieszane z

> przewagą pozamiejskich szlaków i jeździ raczej spokojnie.

Z tego co piszesz, to nie wygląda jeszcze tragicznie. Najbardziej obawiam się właśnie tej wszystkomającej elektroniki... Napisz jeszcze proszę jaki przebieg około. Bo jeśli to wszystko padło po 20 kkm, to kiepsko grinser006.gif

Dzienx 20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Z tego co piszesz, to nie wygląda jeszcze tragicznie. Najbardziej

> obawiam się właśnie tej wszystkomającej elektroniki... Napisz

> jeszcze proszę jaki przebieg około. Bo jeśli to wszystko padło

> po 20 kkm, to kiepsko

> Dzienx

Dużo zależy od egzemplarza, mój przy przebiegu 55 tys. km ZERO napraw i spalanie w mieście ok. 8.2 l. Dynamika i elastycznośc przyzwoita, skrzynia też. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Wiedząc o typowych awariach wożę jednak w schowku cewkę beru:)

Napisano

> Dużo zależy od egzemplarza, mój przy przebiegu 55 tys. km ZERO napraw

> i spalanie w mieście ok. 8.2 l. Dynamika i elastycznośc

> przyzwoita, skrzynia też. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

> Wiedząc o typowych awariach wożę jednak w schowku cewkę beru:)

Ja jak kupilem swojego 2 miesiące temu to tez robiłem rozrząd :

rozrząd 400zł

pompa wody 170zł

pasek 55zł

płyn chłodniczy 40zł ,robocizna 250zł z tym ze 2 dni robił rozrząd bo nie wiedział ze tam trzeba klinowac 270751858-jezyk.gif

Ogólnie fajnie sie jeżdzi, troche plastikowe,ale... auto młode wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.