Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co oznacza symbol TP w radiu?

Featured Replies

Napisano

Co oznacza symbol TP na wyświetlaczu radia? Gdy słucham Trójki w Warszawie, to symbol ten występuje dodatkowo w obramowaniu, na innych stacjach jest tylko TP!

Przewertowałem instrukcję i nie znalazłem odpowiedzi, dodatkowo nie znalazłem u siebie funkcji BEEP (aktywacja dźwięku przycisków) po wciśnięciu MENU RDS...

Napisano

google nie gryzie

Quote:

TP - Traffic Programme

O funkcjach

Zarówno funkcja TP jak i TA przydają się głównie w samochodzie. Sygnał Traffic Announcement (TA) nadawany jest przez stacje radiowe w momencie nadawania informacji drogowych. Dzięki temu - jeśli tylko słuchacz sobie tego zażyczy - istnieje możliwość automatycznego przełączenia się odbiornika z trybu TAPE lub CD na radio na czas trwania komunikatów o korkach i objazdach. Niektóre odbiorniki mogą też samoczynnie zmieniać głośność, a nawet brzmienie dźwięku w taki sposób, aby mowa była bardziej zrozumiała. Dotyczy to zarówno odbiorników samochodowych jak i niektórych wykorzystywanych w domach.

Przy użyciu funkcji Traffic Programme (TP) stacja radiowa informuje swoich słuchaczy, że nadaje wiadomości dla kierowców wraz z sygnałem TA. Informowanie jest realizowane poprzez odpowiedni napis pojawiający się na wyświetlaczu odbiornika. Słuchacze widząc wskazanie TP powinni mieć pewność, że o bliżej nieokreślonej porze - w trakcie informacji o ruchu drogowym - wybrana stacja radiowa nada sygnał TA. Po odpowiednim ustawieniu odbiornika mogą więc słuchać ulubionej kasety lub płyty i pozostawać z wiadomościami na bieżąco.

TP i TA w Polsce

Tak się złożyło, że w Polsce nadawanie sygnału TP zazwyczaj nie wiąże się w żaden sposób z nadawaniem sygnału TA. W ogóle polskie stacje radiowe nadające sygnał TA można policzyć na palcach. Mimo to zdecydowana większość dostępnych na skali programów sygnał TP nadaje... Co więcej, zdarzają się nawet stacje radiowe, które nadają sygnał TP pomimo, iż w ogóle nie mają w ramówce informacji dla kierowców...

Na szczęście zdarzają się polskie stacje radiowe, które nadają TP i TA zgodnie z założeniami. Można do nich zaliczyć np. Radio Merkury z Poznania i Radio Opole. Na upartego do tej listy można dodać Radio Zet i RMF FM - tu sygnał TA owszem się pojawia, ale zazwyczaj nie częściej niż raz w roku - 1 listopada (w Radiu Zet nawet nie zawsze). Najbardziej rozwinięte RDS-owe informacje dla kierowców miał RMF FM w czasach rozszczepiania programu na regiony. W tym miejscu warto dodać, że w naszym eterze zdarzają się też stacje radiowe, które sygnał TA nadają 24 godziny na dobę - i nie jest to równoznaczne z tym, że radio to nadaje przez cały czas traffiki...

http://radiopolska.pl/portal/staticpages/index.php?page=rds-funkcje

Napisano
  • Autor

> google nie gryzie

A dlaczego raz jest samo TP a raz TP w ramce?

Napisano

> A dlaczego raz jest samo TP a raz TP w ramce?

Samo TP zapewne oznacza, że włączone jest nasłuchiwanie tego sygnału, a dodatkowo ramka oznacza, że stacja aktualnie wysyła taki sygnał.

Sygnał TP przełącza automatycznie radioodbiornik na stację, która go aktualnie nadaje.

Niestety wiele rozgłośni nadużywa sygnału TP do 'przyciągania' radioodbiorników na swoje częstotliwości

ale wcale nie nadają wiadomości o ruchu drogowym.

Napisano

> A dlaczego raz jest samo TP a raz TP w ramce?

zawsze jak ktoś umarł to jest w ramce palacz.gif

Napisano

> zawsze jak ktoś umarł to jest w ramce

hehe.gifbeksa.gifrotfl.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Samo TP zapewne oznacza, że włączone jest nasłuchiwanie tego sygnału,

> a dodatkowo ramka oznacza, że stacja aktualnie wysyła taki

> sygnał.

> Sygnał TP przełącza automatycznie radioodbiornik na stację, która go

> aktualnie nadaje.

> Niestety wiele rozgłośni nadużywa sygnału TP do 'przyciągania'

> radioodbiorników na swoje częstotliwości

> ale wcale nie nadają wiadomości o ruchu drogowym.

A da się wyłączyć tak, żeby nie było tego TP? Tak z ciekawości, bo wcale mi nie przeszkadza...

Napisano

> A da się wyłączyć tak, żeby nie było tego TP? Tak z ciekawości, bo

> wcale mi nie przeszkadza...

Dzisiaj zauważyłem, że u mnie również wyświetla sie TP w nawiasie. Jak słuchałem muzy z CD. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi

Napisano

> Dzisiaj zauważyłem, że u mnie również wyświetla sie TP w nawiasie.

> Jak słuchałem muzy z CD. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi

przez was i ja to dzis zaobserowalem przy sluchaniu muzyki z CD'ka hehe.gif

Napisano
  • Autor

> przez was i ja to dzis zaobserowalem przy sluchaniu muzyki z CD'ka

Tak to jest jak się czeka na kobietę w aucie a jej wyjście z pracy się przedłuża! Człowiek zaczyna czytać z nudów instrukcję i zauważa rzeczy, których wcześniej nie widział...:)

Napisano

> Tak to jest jak się czeka na kobietę w aucie a jej wyjście z pracy

> się przedłuża! Człowiek zaczyna czytać z nudów instrukcję i

> zauważa rzeczy, których wcześniej nie widział...:)

Masz instrukcję obsługi kobiety? hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.