Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TPS - diagnostyka

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich

Mam od jakiegoś czasu kłopoty z wysokimi obrotami silnika po odpaleniu. Najdziwniejsze jest to że dzieje się to jak silnik jest rozgrzany. Z forum doczytałem się że to może być wina silnika krokowego. A więc odkręciłem go i wyczyściłem ale to nie dało rezultatu. Na forum znalazłem że to może być wina TPS -a. Więc sprawdziłem go tak jak napisaliście. I po zmierzeniu napięcia wyszło mi że przy zamkniętej przepustnicy mam 0,6 V a przy wciśniętym pedale gazu do oporu mam 2,5 V. I tu moje pytanie: Czy ta wartość nie jest za mała?? Na forum doczytałem się że ta wartość ma chodzić w przedziale 0,7 V do 5,0 V a u mnie 2,5 V

Napisano

Owszem jest zbyt mała.

Sprawdź czy jak troszkę przymkniesz przepustnicę (dosłownie o mm) to napięcie nie podskoczy. Jeśli tak i dalej będzie płynnie spadać przy zamykaniu przepustnicy, to od biedy możesz tak jeździć (bez dociskania do dechy). Jeśli nie, to odłącz TPS-a i sprawdź jakie jest napięcie we wtyczce między czarno-białym i brązowym kablem. Powinno być 5V przy włączonym zapłonie. Jak jest to szykuj kasę na nowy czujnik.

Napisano
  • Autor

Dzięki

Sprawdze to napięcie po wyjęciu wtyczki. Upewnim się że dobrze zrozumiałem. Jak będę mierzył to jak będzie 5 v to czujnik trzeba wymienić?? A ile ma być??

A zapomniałem dopisać że jak otwieram przepustnicę ręcznie pod maska a nie pedałem to napięcie wzrasta do 4,5 V. Jak mam to rozumieć??? Wciskając pedał do oporu nie otwiera mi się przepustnica do końca?

> Owszem jest zbyt mała.

> Sprawdź czy jak troszkę przymkniesz przepustnicę (dosłownie o mm) to

> napięcie nie podskoczy. Jeśli tak i dalej będzie płynnie spadać

> przy zamykaniu przepustnicy, to od biedy możesz tak jeździć (bez

> dociskania do dechy). Jeśli nie, to odłącz TPS-a i sprawdź jakie

> jest napięcie we wtyczce między czarno-białym i brązowym kablem.

> Powinno być 5V przy włączonym zapłonie. Jak jest to szykuj kasę

> na nowy czujnik.

Napisano

Ma być 5V.

A widzisz, na to wygląda, że nie otwiera się do końca.

Trzeba by zdjąć chwyt powietrza do wtrysku, sprawdzić i ew. wyregulować linkę.

Napisano
  • Autor

A w którym miejscu reguluje się tą linkę?? Przy przepustnicy czy przy pedale gazu??? Zauważyłem że pod pedałem gazu mam ogranicznik. Może jego się wkręca i wykręca regulując skok gazu.

> Ma być 5V.

> A widzisz, na to wygląda, że nie otwiera się do końca.

> Trzeba by zdjąć chwyt powietrza do wtrysku, sprawdzić i ew.

> wyregulować linkę.

Napisano

Linkę reguluje się przy przepustnicy. A dokładnie w miejscu gdzie jest mocowany pancerz linki (w takiej gumowej tulejce). Można trochę przesuwać pancerz w tulejce (po wyjęciu spinki unieruchamiającej) i w ten sposób wyregulować, tak żeby przy gazie do dechy przepustnica była w pełni otwarta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.