Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Tylny spryskiwacz-zagadka

Featured Replies

Napisano

Witam,

Panie i Panowie - mała zagadka. Jakiś czas temu przestał mi działać spryskiwacz tylnej szyby. Nie słychać było pompki, więc stwierdziłem wstępnie że coś z pompką. Jednak po przejrzeniu kącika i szukajki trochę zrzedła mi mina. Skoro zamieniana jest biegunowość silnika to raczej mało prawdopodobne że w jedną stronę działa, w drugą nie. Po wyciągnięciu pompki i podłączeniu pod zasilacz 12V działa w obie strony. Podłączyłem miernik pod wtyczkę pompki i napięcie jest prawidłowo zamieniane. W związku z tym podłączyłem żarówkę zamiast pompki i przy spryskiwaczach przednich świeci ok, przy spryskiwaczach tylnych ledwo się żarzy. Czyli gdzieś coś nie dostarcza odpowiedniego prądu. Dodatkowo mały gratis - jak podłączona jest pompka to wycieraczka tylna nie włącza się razem ze spryskiwaczem (czasowo działa). Po odłączeniu pompki wychylenie przełącznika od spryskiwaczy 'od siebie' na maksa skutkuje działaniem wycieraczki tylnej - czyli prawidłowo.

I teraz pytanie-czy ktoś się spotkał z takim problemem? Podejrzany jest przełącznik wycieraczek, ewentualnie przekaźnik.. chyba że coś jeszcze? Zastanawiam się od którego zacząć i jak dalej diagnozować te elementy. Za wszelkie pomysły będę niezmiernie wdzięczny.

Napisano

Stawiam na wyłącznik.. Przekaźniki w tej całej zabawie nie sterują pompką są jednak podłączone do niej w celach "informacyjnych", czy;li żeby wysterować odpowiednio wycieraczki przód / tył przy włączeniu spryskiwacza.

Aby się upewnić połącz bezpośrednio w kostce wyłącznika 4 z 7 i 6 z 3. Pompka powinna zadziałać na tylną szybę. Przy połączeniu 4 z 3 i 6 z 7 powinna pompować na przednią szybę. 4 i 6 to odpowiedni + i -.

4 to czarno - fioletowy, 6 to brązowy, 3 - czarno-czerwony, 7 czarno-szary.

Uwaga, bo funkcjonalnie tam są 2 wtyczki: jedna od spryskiwaczy i tylne szyby a druga od wycieraczki szyby przedniej...

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odpowiedź bardziej konkretna nie mogła być-dzięki wielkie. Całe sprawdzenie łącznie z demontażem i montażem zajęło jakieś 15 minut. Jak dobrze stawiałeś problemem jest przełącznik. Jednak chyba nie zdobędę się na rozebranie go. Może jak kupie drugi i założę, to wtedy spróbuje rozebrać stary. Bo zostać bez wycieraczek nawet 2-3 dni przy obecnej porze roku to nie jest dobry pomysł.

Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.