Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Punto 1,2, Opel corsa 1,2 co wybrać

Featured Replies

Napisano

Witam poraz pierwszy w tym konciku. Chciałbym uzyskać opinię szanownego grona co do ww. samochodów. Chcę kupić jeden z nich z 2004 r. dla żony. Czy te samochody potrafią jeździć na gazie? Jeżeli tak to czego do nich szukać II czy inną generację instalki.

Napisano

Oba na sekwencji będą działać.

Napisano

> Witam poraz pierwszy w tym konciku. Chciałbym uzyskać opinię

> szanownego grona co do ww. samochodów. Chcę kupić jeden z nich z

> 2004 r. dla żony. Czy te samochody potrafią jeździć na gazie?

> Jeżeli tak to czego do nich szukać II czy inną generację

> instalki.

W Punto 8v wcale nie musi być sekwencja u mnie jeździ bez problemu już 150kkm.Należy tylko przestrzegać przeglądów co 15kkm.

Napisano
  • Autor

> Oba na sekwencji będą działać.

A ile instalacja sekwencyjna może kosztować do takich aut?

A i najważniejsze czy kupić z gazem czy montować we własnym zakresie?

Napisano

> A ile instalacja sekwencyjna może kosztować do takich aut?

> A i najważniejsze czy kupić z gazem czy montować we własnym zakresie?

KOszt montażu powinien się zamknąć w granicach 2 tys. A co do kupna to raczej sprawdź stan samochodu. To cztery lata czasem lepiej załozyć samemu do zdrowszego auta niż kupić zajerzdżone z lpg. Choć ja sam kupiłem hultają z zamonowaną sekwencjąi specjalnie nie narzekam. Reguły raczej nie ma. Jeżeli masz w okolicy dobrego gazownika to z montażem do tych aut nie powinno być większego problemu.

Napisano

> Witam poraz pierwszy w tym konciku. Chciałbym uzyskać opinię

> szanownego grona co do ww. samochodów. Chcę kupić jeden z nich z

> 2004 r. dla żony. Czy te samochody potrafią jeździć na gazie?

> Jeżeli tak to czego do nich szukać II czy inną generację

> instalki.

spoko. mam punto 1.2 8v z sekwencja brc 24 i smiga jak oszalały" - spala srednio ok. 7-7,5 litra gazu pluds troche benzyzny na rozgrzanie. jak to sekwencja.

Napisano
  • Autor

> spoko. mam punto 1.2 8v z sekwencja brc 24 i smiga jak oszalały" -

> spala srednio ok. 7-7,5 litra gazu pluds troche benzyzny na

> rozgrzanie. jak to sekwencja.

Witam po krótkiej przerwie. odnalazłem fiata punto 1.2 8v i teraz poećcie sprawdzony przez Was dobry warsztacik do montażu sinstalki w Warszawie ewentualnie jej południowych okolic ( Piaseczno, Raszyn, Grójec, itp.)

Napisano

Jeśłi jest to silnik 8 zaworowy to wystarczy zwykła instalcja podciśnieniowa . Sekwencja to przesada - szkoda kasy. Miałem punto na prościutkim gazie i śmigało spoko przez 3 lata - teraz cieszy już następnego użytkownika i wiem że ten kolega nić nie przerabiał przy tym gazie - tak więc na ten silnik sewkwencja to przsada,

Ale jęsli chcesz ...... cool.gif

Napisano

moja wiedza jest skromna ale....

jesli nie musisz miec sekswencji to zaloz II GEN, dobrze zrobiona daje swiety spokoj na wieeeele km

ja juz w LANOSIE mam 150kkm nalatane i ani nie strzela, ani nie muli, ani nie gasnie....wazne aby serwisocwac do 20kkm max z wymiana filterka gazu

Napisano

> moja wiedza jest skromna ale....

A moja już niekoniecznie ...

Miałem 2 gen., teraz mam sekwencję. Nie wiem jak z awaryjnością w 4 gen, bo mam dopiero od kilku miesięcy, ale 2 gen tak mi założyli, że przez 3 lata po nich poprawiałem ...

Kultura pracy silnika punto 2 1.2 60KM na sekwencji jest nieporównywalnie lepsza niż na 2 generacji, do tego autka polecam tylko i wyłącznie sekwencję ...

Napisano
  • Autor

Bardzo Panom dziękuję za cenne uwagi. Zakładając, że różnica w cenie tej II gen. czyli jak rozumiem gaz dostaje się do komory spalania raz z powietrzem, a mieszany jest z nim gdzieś przed przepustnicą, a sekwencją gdzie domniemywam gaz jest wtryskiwany bezpośrednio do komory spalania to rząd ok 1000 zł. różnicy to chyba zdecyduję się na sekwencję.

A teraz co polecacie a co moijać szerokim łukiem. Żebym wiedział o czym gadać z instalatorem.

A jeszcze pytanko jak jest ze spalaniem z ciekwości duża różnica między tymi instalacjami jest (II gen a Sekw)?

Napisano

> ... gaz jest wtryskiwany bezpośrednio do komory spalania

Raczej do kolektora dolotowego i to jak najbliżej wtryskiwaczy benzyny ...

> to rząd ok 1000 zł. różnicy to chyba zdecyduję się na sekwencję.

W punto 2 różnica powinna być mniejsza, bo przy eobd trzeba dać jeszcze dodatkowy emulator, który też kosztuje ...

Instalacja z polecanych to chyba stag300 a ostatnio chyba lepsza stag4, wtryski valtek żółte, ale niekoniecznie, bo czas wtrysku w puntku jest długi i czerwone też dadzą radę. Ostatnio polecane są magicjet, ale ja ich nie znam z doświadczenia. Reduktor do tej mocy jest obojętny, ja mam alaskę i jest ok ...

> A teraz co polecacie a co moijać szerokim łukiem. Żebym wiedział o czym gadać z instalatorem.

Kilka uwag co do montażu - zapisz sobie i przekaż gaziarzowi:

1. zdjąć kolektor do montażu listwy wtryskowej i dysz,

2. dysze wkręcić w kolektor od dołu przy samej głowicy - tam jest idealne miejsce, nawet na długość gwintu pasują idealnie smile.gif

3. listwę przykręcić jak najbliżej dysz, u mnie kable są dł. ok. 12cm,

4. wszystkie przewody między listwą i kolektorem mają być równe,

5. wykalibrować listwę przed założeniem,

6. reduktor zamontować przed cewkami - szeregowo w układzie chłodzenia, tam jest idealne miejsce - długi przewód idący od nagrzewnicy, przechodzący pod cewkami i podpięty z przodu do silnika odpina się i wpina do reduktora, a z reduktora daje się dodatkowy przewód -wyjściowy i podłącza zamiast wypiętego,

7. średnica otworu dysz powinna być ok. 1,8 lub 2 - ja mam mniej jest za mała, muszę poprawić.

> A jeszcze pytanko jak jest ze spalaniem z ciekawości duża różnica

między tymi instalacjami jest (II gen a Sekw)?

Przerobiłem 2 gen na sekwencję, ale teraz żona jeździ i jeszcze nie ustaliłem frown.gif

Napisano

> nieporównywalnie lepsza niż na 2 generacji, do tego autka

> polecam tylko i wyłącznie sekwencję ...

skoro 3 lata poprawiales to wspolczuje,dlatego nigdy ne szukam okazji....sprawdzone warsztaty,zanim do lanosa wlozylem LPG to nubiry dwie smigaly 300 i 180kkm wlasnie od tych gazownikow.

Mamy w firmie Punto II a II gen i swiety spokoj...szkod kasy pompowac w sekwencje bo to wcale nie jest takie cudo jak mowia...

klient wybera sam...jego kasa, jego auto, jego sprawa.....

Napisano

> skoro 3 lata poprawiales to wspolczuje,dlatego nigdy ne szukam okazji....sprawdzone warsztaty

Czy ASO to sprawdzony warsztat?

Poprawki dotyczyły np. konfiguracji w kompie, czknięcia podczas przełączenie na benzynę rankiem i kilku drobnych rzeczy, to nie było tak, że

> Mamy w firmie Punto II a II gen i swiety spokoj...szkod kasy pompowac w sekwencje bo to wcale nie jest takie cudo jak mowia...

Czy to punto ma klimę? Bo jeżeli nie to różnica jest duża ...

A czy jechałeś tym samym autem, który ma wtrysk sekwencyjny benzyny i właśnie w tym aucie przy założonej sekwencji i instalacji drugiej generacji?

Jeżeli nie, to chyba jednak nie wiesz o czym ja piszę ... foch.gif

> klient wybera sam...jego kasa, jego auto, jego sprawa.....

My tylko doradzamy.

Ja do puntka 2 polecam sekwencję, bo:

1. różnica w cenie jest niewielka - punto 2 ma eobd

2. kultura pracy silnika jest nieporównywalna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.