Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka serwisu w zafirze

Featured Replies

Napisano

witam mam pytanie po wymianie oleju i klocków zaczęła mi sie włączać kontrolka serwis do tego nie odpala mi turbo co może byc przyczyną albo co sie może dziać ???

bardzo uprzejmie prosze o pomoc

Napisano

> witam mam pytanie po wymianie oleju i klocków zaczęła mi sie włączać

> kontrolka serwis do tego nie odpala mi turbo co może byc

> przyczyną albo co sie może dziać ???

> bardzo uprzejmie prosze o pomoc

dwie metody kasowania inspekcji, któraś powinna zadziałać:

Inspekcja

Pierwsza opcja:

" wyłącz zapłon, w okienku musi się wyświetlać wskazanie dzienne licznika km

- wciśnij przycisk do kasowania licznika km

- przekręć wtedy kluczyk (kontrolki zapalone) i min przez 10 sek trzymaj wciśnięty przycisk do kasowania licznika km aż pokaże się wskazanie przeglądów

- po minimum 10 sek display pokaże symbol z nowym maksymalnym przebiegiem do kolejnego przeglądu."

Druga:

"wcisnąć hamulec równocześnie wkładając do stacyjki i przekręcając kluczyk. po kilku sekundach pojawią się zamiast napisu bodajże trzy poziome kreseczki. wyłączyć kluczyk, za chwilę odpalić i jechać dalej"

Napisano

Jeżeli dobrze kojarzę, to w zafirze podobnie jak w astrze G, zapalenie kontrolki nazwanej tu "serwis" (samochód z kluczykiem), nie oznacza zbliżającego się terminu serwisu a awarię któregoś z układów i konieczność jak najszybszego udania sie do serwisu. Dodatkowo silnik przechodzi w tryb pracy awaryjny, co oznacza znaczne zmniejszenie osiągów. Natomiast termin zbliżającego się przeglądu jest sygnalizowany pojawieniem się napisu INSP na wyświetlaczu przebiegu. Pytanie tylko, czy brak działania turbosprężarki, to przyczyna przejścia w tryb awaryjny, czy jego skutek

Napisano
  • Autor

Dzieki z awyjasnienie cos moze byc na rzeczy w waszym opisie ale czemu jak wylacze silnik i ponownie odpale problem zanika ??? Chyba wizyta w ASO mnie nie minie i mam nadzieje ze to jakies niewielkie problemy.

A ważne dodałem do ON środka do czyszczenia układu moze to ma zły wpływ na parametry pracy i silnik wariuje.

Napisano

> Dzieki z awyjasnienie cos moze byc na rzeczy w waszym opisie ale

> czemu jak wylacze silnik i ponownie odpale problem zanika ???

> Chyba wizyta w ASO mnie nie minie i mam nadzieje ze to jakies

> niewielkie problemy.

> A ważne dodałem do ON środka do czyszczenia układu moze to ma zły

> wpływ na parametry pracy i silnik wariuje.

Niestety musisz podpiąć Techa który ci prawdę powie, bo tak to wróżka prędzej wywróży co silnikowi dolega.

Domyślam się, że ten silnik to diesel ? jaki ?

U mnie kiedyś pomogło skrócenie jednego z wężyków (miał na końcu pęknięcie (koszt 0 zł), za drugim razem rura od intercoolera (500 zł), trzecim czyszczenie czujnika podciśnienia (koszt 0 zł).

Napisano
  • Autor

Przede wszystkim chyle czola waszej uprzejmosci. Zawsze mozna tu na kogos liczyc widac nikt z czytajacych z takim cudakiem przyjemnosci nie mial pewnie po week podjade do ASO zeby zobaczyc co i jak no chyba ze problem sie nie pojawi. A w woli wyjasnien silnik 2,0 DTI

Napisano

> Przede wszystkim chyle czola waszej uprzejmosci. Zawsze mozna tu na

> kogos liczyc widac nikt z czytajacych z takim cudakiem

> przyjemnosci nie mial pewnie po week podjade do ASO zeby

> zobaczyc co i jak no chyba ze problem sie nie pojawi. A w woli

> wyjasnien silnik 2,0 DTI

W ASO za podpięcie do TECHa zapłacisz pewnie coś koło 100 zł. Znajdź jakiegoś lokalnego specjalistę od Opli z TECHem, zrobi to za 30-50 zł.

Jak już będziesz miał numery błędów uderz na to forum, albo to, wklepując w szukaczke numer błędu. Będziesz miał orientacje ile to może kosztować.

Napisano

A w woli

> wyjasnien silnik 2,0 DTI

A jeżeli ja bym mógł Ciebie prosić o odpowiedź na pytanie:

Ile masz obrotów na V biegu przy 100km/h w Zafirze z tym motorem - sprawa dość pilna ok.gif

Napisano
  • Autor

Nie powiem dokladnie bo na to specjalnie uwagi nie zwracam ale generalnie w okolicy 2,2 do 2,5 tys oscyluje w zaleznosci od "Buta"

Napisano

> witam mam pytanie po wymianie oleju i klocków zaczęła mi sie włączać

> kontrolka serwis do tego nie odpala mi turbo co może byc

> przyczyną albo co sie może dziać ???

> bardzo uprzejmie prosze o pomoc

Jeśli nie odpala turbo i przy okazji zapala się ta żółty samochodzik - stawiam na wężę podciśnienia lub na końcu tych węży zawór sterowania turbiną. Może być nie sprawny ten zawór lub lepsza opcja - dziurawy ten wężyk bądź załamany itp.

Napisano
  • Autor

dzieki

Napisano

u mnie bylo to samo po podłaczeniu pod techa wyskoczył błąd zawur EGR , więc go wyciagnelismy do benzyny cały nagar wyczyścilismy wyglądał jak nowyi od tej pory problem znikł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.