Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki i wentylator nadmuchu nie działają

Featured Replies

Napisano

Mam problem gdyż jednocześnie przestały działać wycieraczki i silnik

dmuchawy. Oto co juz sprawdziłem:

- bezpieczniki: wszystkie w centralce pod deską rozdzielczą plus pod pokrywą silnika (koło

akumulatora), także dwa pod kierownicą

- przekaźniki: 3 za centralką z bezpiecznikami (od strony silnika) plus na wszelki wypadek moduł pod pokrywą silnika (w którym są 2 przekaźniki) - każdy sprawdzony miernikiem i "naocznie" obejrzany w środku

- wentylator nadmuchu plus moduł z rezystorami

- kostki z kablami przy stacyjce (był tu na forum jeden watek tego dotyczący): wypięte i sprawdzone czy nie ma nadtopień itp., dodatkowo styki "męskie" w stacyjce

sprawdzone miernikiem czy zwierają obwód po przekręceniu kluczykiem (dlatego nie

rozbierałem dalej stacyjki)

Zauważyłem ze kabel niebiesko-czarny wychodzący z najnizej połozonej wtyczki z kablami w centralce z bezpiecznikami (od strony kierowcy) ma bezpośrednie połącznie z silnikiem wentylatora nadmuchu (nie dochodzi do modułu z rezystorami) i na nim nie ma napięcia, bez względu na to co sie włączy.

Analizując schemat elektryczny instalacji widać że napięcie i na wycieraczki i na wentylator podaje przekaźnik E1 umieszczony za centralką z bezpiecznikami. Nie wiem który to jest (są tam trzy, różnej wielkości) ale jak pisałem wczesniej, wszystkie po wymontowaniu sprawdziłem.

Pomyślałem ze trzeba szukać obwodu sterującego elektromagnesem przekaźnika E1 i wg schematu prąd do niego doprowadza kabel oznaczony na schemacie jako "AG" czyli "niebiesko-żółty". Problem w tym że kabel taki jest ale dochodzi tylko do białego rozdzielacza przewodów (chyba jest to rozdzielacz) zawieszonego na prawo od centralki z bezpiecznikami, czyli do niej bezposrednio juz nie. Bardzo trudno tam dokładnie wszystko obejrzeć (zwłaszcza za centralką).

Jesli ktos ma jakiś pomysł co jeszcze sprawdzić to proszę napisać.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany: na jednej z wtyczek z kablami podłączonych od tyłu do centralki z bezpiecznikami, nie łaczył jeden ze styków w kostce. Ot tak - "ze starości" smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.