Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TPS plus LPG

Featured Replies

Napisano

Witam, mam krotkie pytanie/a zlosnik.gif

Po pierwsze co za info TPS daje dla kompa? Bo z moich (nazwijmy to)obserwacji wynika ze :

-jesli mamy puszczony pedal gazu, TPS puszcza jakis sygnal miedzy nozkami 18-2 i "guziczek" A jest wcisniety

-gdy dodamy troche gazu to TPS nie podaje zadnego sygnalu

-gdy podchodzmy pod max otwarcie przepustnicy pojawia sie sygnal na drodze 3-18 a styki B sa zwarte.

Czy ma to wplyw tylko na funkcje odlaczania paliwa CUT-OFF czy cos jeszcze? Bo wiem ze przy braku TPS silnik na jalowych ma spore obroty.

No i glowne moje pytanie, jak chce podlaczyc instalke gazowa pod TPSa to mam sie wpiac w kabel "18"?

p1010733vw1.th.jpgthpix.gif

Pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

Sam sobie odpowiedziałeś wink.gif.

Jeden styk jest odpowiedzialny za "włączenie programu" wolnych obrotów, drugi informuje o maks. otwarciu przepustnicy. Jest to szczególnie przydatne przy skrzyni automatycznej. Po drodze nic nie ma.

Nie wiem jaką masz instalkę LPG. Ale IMHO powinieneś podłączyć ją pod trójkę. Wtedy przy depnięciu sterownik LPG powinien wzbogacić mieszankę, co by nie strzeliło w dolot.

Gwoli ścisłości. To jest TPS od Omegi, nie pasuje do Astry. Ale za pewne o tym wiesz wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Gwoli ścisłości. To jest TPS od Omegi, nie pasuje do Astry.

No mnie akurat rybka od czego on jest bo...dziala w mojej astrze i to doskonale zlosnik.gif Do tego bedzie tam juz jutro inny TPS o tej samej budowie, a silnik jest obecnie z Viki A zlosnik.gif Ot taki misz masz zeby.GIF

A ze sie spytam czemu nie pasuje? Ma inne parametry? Bo dziala u mnie bez zarzutu blush.gif

A instalka to BINGO-M...i mnie z ta "3ka" zaciekawiles bo bylem raczej przekonany ze musze sie wpiac w 18 lub ew w 2...o 3ce nawet nie myslalem zlosnik.gif

Napisano

Działa, bo taki TPS jest też montowany w Vectrach zlosnik.gif.

W Astrach jest potencjometr, bez krańcówek. Im bardziej otwarta przepustnica tym większe napięcie na czujniku.

Luknąłem w schemat i dobrze myślałeś. TPS-a podłącz pod 2-kę. W momencie uchylenia przepustnicy będzie wzbogacana mieszanka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.