Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sienka po badaniu technicznym :-(

Featured Replies

Napisano

Witam

dzisiaj skończył się przegląd, wesoły pojechałem na stacje diagnostyczną i małe zdziwienie!

podczas próby hamowania na rolkach tylne koło prawe, ma 40% mniejszą siłę hamowania do koła lewego. Ręczny jst OK. Nie przeszedł, więc muszę to zrobić. Tylko 10 000 km temu wymieniłem szczęki, cylinerki, ale podpowiem Wam ze już rok temu była taka różnica, ale jakoś nikt się nie czepiał.

Co teraz wymienić? regulator siły hamowania, bębny? Proszę o opinie i podpowiedzi.

Napisano

> Witam

> dzisiaj skończył się przegląd, wesoły pojechałem na stacje

> diagnostyczną i małe zdziwienie!

> podczas próby hamowania na rolkach tylne koło prawe, ma 40% mniejszą

> siłę hamowania do koła lewego. Ręczny jst OK. Nie przeszedł,

> więc muszę to zrobić. Tylko 10 000 km temu wymieniłem szczęki,

> cylinerki, ale podpowiem Wam ze już rok temu była taka różnica,

> ale jakoś nikt się nie czepiał.

> Co teraz wymienić? regulator siły hamowania, bębny? Proszę o opinie i

> podpowiedzi.

przechodziłem ten ból w zeszłym roku i w tym, podczas badań w SKP. a więc tak:

1) jeśli nierówno hamują lewy tył + prawy tył w hamulcu nożnym A na hamulcu ręcznym jest 100% OK, to przyczyn może być kilka:

- zapowietrzony układ na prawym tylnym;

- zapylone, zapieczone dźwignie w bębnie;

- zatarty, zapieczony cylinderek.

2) jeśli nic z hamulcami nie robiłeś od początku to najpewniej i najprościej zacząć od gruntownego czyszczenia wszystkich elementów bębna (wszystkie sprężynki i resztę elementów w bębnie można zakupić jako zestaw naprawczy za 30 PLN), odpowietrzenia i... sprawdzenia wyników na SKP

3) jeśli nic nie pomaga (u mnie tak było), to wymiana cylinderka na nowy. z wymianą zrób tak, że wyciągniej jeden, zabezpiecz przewód hamulcowy przed wylaniem płynu i gnaj wtedy do sklepu po nowe. w S jest kilka rodzajów cylinderków (z 5 widziałem), więc trzeba dobrać odpowiedni + NOWY odpowietrznik. z wymianą na nowo jest proste

4) jeśli jesteś pewien na 100% cylinderka, to pozostaje tylko regulator siły hamowania na pompie. niestety - ja musiałem go wymienić w tym roku. z racji, że nie miałem czasu ani ochoty bawić się z tym, podjechałem do ASO i kazałem im to zrobić + wymiana płynu hamulcowego w całym układzie. koszt w sumie 254 PLN. trochę dużo, ale jakby mi odkręcanie tego regulatora miało uszkodzić więcej rzeczy, np. przewody hamulcowe, to w ASO szybko by sobie poradzili z tym. wolałem nie ryzykować.

oczywiście kwota zawiera również wydruk kontrolny z rolek, bo musieli te hamulce sprawdzić w SKP.

BTW - nie lekceważ tej różnicy, bo podczas nagłego hamowania w zimie możesz mieć gorąco - samochód na 100% ściągnie w prawą stronę. moja różnica była ok. 33%. winą był uszkodzony regulator

Napisano
  • Autor

Dzięki mrarku , co do wymiany to jest jak napisałem. Dokładnie rok temu w październiku robiłem hamulce z tyłu (nówki szczęki + cylinderki, bo zapieczone były na amen) W listopadzie 2007 , czyli miesiąc po naprawie na badaniu technicznym wykazało różnice w prawym kole (także ok 40 %). Byłem lekko zdziwiony, bo powinno być ok, gość mnie przepuścił. Nie chce mi się wierzyć , aby po 10 000 km były zapieczone cylinderki?

Chyba odstawie auto do ASO, bo kurcze oddam do mechanika, rolek to nie widziałem u niego, powymienia mi pełno gadżetów i zapłace, a i tak niewiadomo co jest.

Co do tego hamowania bokiem, przypominam sobie że kiedyś jak sprawdziłem hamulce to auto pojechało mi trochę bokiem, to by się zgadzało.

Napisano

> Dzięki mrarku , co do wymiany to jest jak napisałem. Dokładnie rok

> temu w październiku robiłem hamulce z tyłu (nówki szczęki +

> cylinderki, bo zapieczone były na amen) W listopadzie 2007 ,

> czyli miesiąc po naprawie na badaniu technicznym wykazało

> różnice w prawym kole (także ok 40 %). Byłem lekko zdziwiony, bo

> powinno być ok, gość mnie przepuścił. Nie chce mi się wierzyć ,

> aby po 10 000 km były zapieczone cylinderki?

> Chyba odstawie auto do ASO, bo kurcze oddam do mechanika, rolek to

> nie widziałem u niego, powymienia mi pełno gadżetów i zapłace, a

> i tak niewiadomo co jest.

> Co do tego hamowania bokiem, przypominam sobie że kiedyś jak

> sprawdziłem hamulce to auto pojechało mi trochę bokiem, to by

> się zgadzało.

ja zrobiłem tak, że zanim oddałem do ASO, to dokładnie sprawdziłem cyliderki, które w zeszłym roku wymieniałem na nowe. wszystko więc wskazywało na ten regulator, ale z powodu trudności w czasie i potencjalnych uszkodzeń przy wymianie nie chciałem się za to zabierać.

BTW - to, że diagnosta Ci w zeszłym roku przepuścił, to IMHO bardzo źle zrobił. mogło to się skończyć dla Ciebie niebezpieczną sytuacją.

w ogóle dowiedziałem się, że zapiekanie cylinderków spowodowane jest najczęściej:

- brudami w całym hamulcu - trzeba kupić specjalny spray do hamulców i od czasu do czasu psiknąć tam, by usunąć ten syf

- lekkim hamowaniem pojazdu - co jakiś czas trzeba kilka NAGŁYCH hamowań dać, by te cylinderki bardziej się wychyliły

natomiast uszkodzenie regulatora spowodowane jest niewłaściwym składem płynu hamulcowego, który chłonąc wodę (w końcu jest higroskopijny) powoduje rdzewnienie tych elementów w regulatorze i kulka przestaje się tam poruszać

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Witam

> dzisiaj skończył się przegląd, wesoły pojechałem na stacje

> diagnostyczną i małe zdziwienie!

Też się lekko zdziwiłem przedwczoraj, też prawe tylne, tylko u mnie różnica wyszła mniejsza i była ona hamulcu nożnym i ręcznym (robiłem próby hamowania i auta nie zarzuca). W sierpniu zaglądałem do nich żeby ocenić ich stan i przyszła chyba pora frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.