Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1.7 CDTI silnik zgasł i nie odpala

Featured Replies

Napisano

Witam

Zrobiłem 820km od zatankowania do pełna i wskaźnik wskazuje prawie 1/8 .Po powrocie do domu zgasiłem auto a po jakimś czasie chciałem wjechać do garażu i nie mogę odpalić , dwa razy złapał ale na kilka sekund .Wydaje mi się że to brak paliwa ale proszę o sugestie. Nie zapala się żadna kontrolka sygnalizująca awarie. Czy możliwe jest żeby filtr paliwa tak nagle się zapchał? Dolałem 5 litrów paliwa ale nadal nic , czy trzeba odpowietrzyć układ czy powinien odpowietrzyć się sam? Teraz ładuję akumulator bo padł. confused.gif

Napisano

wyglada na to ze paliwa brak i prawdopodobnie sie zapowietrzyl..

nie wiem jak jest w tym konkretnym silniku ale diesle maja uklady do odpowietrzania jakies pompki lub podobne bo rozrusznikiem nie odpowietrzysz tak jak benzyne.. chyba ze w nowszych silnikach jest jakas automatyka ale w tej dziedzinie niestety duzo nie pomoge,,

Napisano
  • Autor

> wyglada na to ze paliwa brak i prawdopodobnie sie zapowietrzyl..

> nie wiem jak jest w tym konkretnym silniku ale diesle maja uklady do

> odpowietrzania jakies pompki lub podobne bo rozrusznikiem nie

> odpowietrzysz tak jak benzyne.. chyba ze w nowszych silnikach

> jest jakas automatyka ale w tej dziedzinie niestety duzo nie

> pomoge,,

Okazało się że zabrakło paliwa , zalałem filtr i po dłuższym kręceniu odpalił .Było to pierwsze moje tankowanie do pełna, chciałem sprawdzić spalanie bo niemam komputera. Wyszło 6,25 to chyba dużo.Co prawda robiłem krótkie trasy do 10 km, ale też rzadko przekraczałem 100. Druga sprawa to niedokładność wskaźnika paliwa, wskazówka była na 1/8. Czy w tym modelu jest sygnalizacja rezerwy i jak to wygląda?

Napisano

przy rezerwie dystrybutor na wskażniku paliwa zmienia kolor,tylko trzeba sie przyzwyczaić bo z zółtego zmienia sie na jakiś różowawy i mozna przeoczyć se 20.GIF,a po drugie na takich krótkich odcinkach to diesel dopiero sie rozgrzewa to spalanie i tak wyszło nieżle

Napisano
  • Autor

> przy rezerwie dystrybutor na wskażniku paliwa zmienia kolor,tylko

> trzeba sie przyzwyczaić bo z zółtego zmienia sie na jakiś

> różowawy i mozna przeoczyć se ,a po drugie na takich krótkich

> odcinkach to diesel dopiero sie rozgrzewa to spalanie i tak

> wyszło nieżle

Moim zdaniem to i tak za dużo ale najgorsze jest działanie wskaźnika poziomu paliwa, silnik zgasł gdy wskazówka weszła na te krótkie kreseczki .

Napisano

> Moim zdaniem to i tak za dużo ale najgorsze jest działanie wskaźnika

> poziomu paliwa, silnik zgasł gdy wskazówka weszła na te krótkie

> kreseczki .

Weź poprawkę na rozszerzalność cieczy.

Bo przecież do baku powraca ciepła ropa - a ciepłe zajmuje większą objętość. A wzrost temperatury zwiększa ciśnienie w baku. Po ostygnięciu paliwa w baku objętość ON się zmniejszyła.

W jakim stopniu te dwa czynniki (wyższa temperatura i wyższe ciśnienie) wpływają na wskazania paliwomierza niewiem.gif .

Wpływ pewnie znikomy (przy takiej objętości , ciśnieniu i temperaturze) - ale kto wie jak to jest naprawdę ???

Napisano

> wyglada na to ze paliwa brak i prawdopodobnie sie zapowietrzyl..

Akurat w tym dieslu jest elektryczna pompa w baku.

Napisano

Spalanie wyszło Tobie ok. Mi, jak jedziłem codziennie do pracy ok. 6 km dziennie, to spalił 7,65 icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.