Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

opcja polsekwencji.

Featured Replies

Napisano

witam.

potrzebuje ustawic w stagu 200 opcje polsekwencja. podejrzewam, ze bedzie sie to krylo pod nazwa typ wtrysku... zgadza sie?

nie moge tego jednak zmienic, bo nie jest podswietlone- nie wiem czy stag 200 nie obsluguje tej opcji, czy musze zmienic jakies ustawienie zeby to uruchomic, czy cos mam nie podlaczone w elektryce.

jak to z tym jest???

pozdrawiam.

Napisano

> witam.

> potrzebuje ustawic w stagu 200 opcje polsekwencja. podejrzewam, ze

> bedzie sie to krylo pod nazwa typ wtrysku... zgadza sie?

> nie moge tego jednak zmienic, bo nie jest podswietlone- nie wiem czy

> stag 200 nie obsluguje tej opcji, czy musze zmienic jakies

> ustawienie zeby to uruchomic, czy cos mam nie podlaczone w

> elektryce.

> jak to z tym jest???

> pozdrawiam.

Mylisz się. Typ wtrysku to nazwa/marka/rodzaj wtryskiwaczy np. firma Matrix, Valtek itd.

Opcje polsekwencja,sekwencja, full group itd są dopiero w STAG-4.

Napisano
  • Autor

> Mylisz się. Typ wtrysku to nazwa/marka/rodzaj wtryskiwaczy np. firma

> Matrix, Valtek itd.

> Opcje polsekwencja,sekwencja, full group itd są dopiero w STAG-4.

dobra, sprawa wyjasnila sie smile.gif

teraz mam pytanie o srednice dysz do magic jetow.

standardowo byly 2mm, (przy polsekwencji to za duzo- komunikat za duze dysze) mnoznik 0,6 i rosl do 0,8. przy cisnieniu 1,08 czas wtrysku benzyny i gazu sie pokrywal- 2,7ms. mapa wygladala tak, ze do 4 ms bylo dobrze, potem na prawo od wykresu benzyny (skracal czasu?) i gora powyzej 9 ms na lewo od wykresu benzyny (praktycznie pionowo do gory od benyzny)

zakupilem dysze do magic jetow 1,5 mm i przy cisnieniu 1,02 mnoznik mam w okolicach 1,0-> 0,8 (podobno mnoznik nie moze byc nizszy niz 1) jak podniose cisnienie do 1,05 to mnoznik jest 1,1-> 0,9 ale czas wtrysku benzyny to 2,7ms a gazu 3,7-3,9ms.

w katalogu valteka dopatrzylem sie (orientacyjnie to traktuje), ze dysze do tego silnika powinny miec 1,6mm.

zaczynam wywody:

jezeli rozwierce dysze do 1,6mm, czas wtysku gazu zmniejszy sie ale podejrzewam, ze mnoznik tez spadnie < 1.

pytanie do was:

co zrobic, zeby po rozwierceniu utrzymac mnoznik powyzej 1? zwiekszyc cisnienie (do ilu mozna np 1,1- 1,2) czy zmniejszac np 0,9?

zadnych zrzutow map wam nie moge podeslac, poniewaz pod sam koniec regulacji zniszylem kalebl z interfejsem i musze go naprawic.

Napisano

> ... zakupilem dysze do magic jetow 1,5 mm i przy cisnieniu 1,02 mnoznik mam w okolicach 1,0

I tak pozostaw, średnicę dysz dobiera się doświadczalnie.

> -w katalogu valteka dopatrzylem sie (orientacyjnie to traktuje), ze dysze do tego silnika powinny miec 1,6mm.

We wtryskach różnych producentów może być różnie - dysze nie muszą mieć tych samych średnic.

> zaczynam wywody:

> jezeli rozwierce dysze do 1,6mm, czas wtysku gazu zmniejszy sie ale podejrzewam, ze mnoznik tez spadnie < 1.

Właśnie dlatego nie powinieneś rozwiercać dysz.

Ja na Twoim miejscy jeszcze zmniejszyłbym troszkę ciśnienie ...

> co zrobic, zeby po rozwierceniu utrzymac mnoznik powyzej 1? zwiekszyc cisnienie (do ilu mozna np 1,1- 1,2) czy zmniejszac np 0,9?

Oczywiście, że zmniejszyć do 0,9 ...

Ale powtarzam, nie ruszaj dysz, skoro masz mnożnik na granicy jedynki ok.gif

Napisano

> zadnych zrzutow map wam nie moge podeslac, poniewaz pod sam koniec

> regulacji zniszylem kalebl z interfejsem i musze go naprawic.

nie ma zrzutów map to nie ma porad.... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że zmniejszyć do 0,9 ...

> Ale powtarzam, nie ruszaj dysz, skoro masz mnożnik na granicy jedynki

ok, ale co z czasem wtrysku. benzyny jest 2,7 a gazu 3,7-3,9- rozumiem, ze mam na to nie patrzec? czy taki mnoznik 1,1- 0,9 jest jak najbardziej poprawny, czy powinien zaczynac sie np w okolicy 1,2 zeby spasc do 1,0?

Napisano

> ok, ale co z czasem wtrysku. benzyny jest 2,7 a gazu 3,7-3,9

Ale jaki masz mnożnik, niemożliwe, żebyś mnożnik miał w okolicy 1, a czasy takie jak podajesz - popatrz dokładnie na skalę.

> rozumiem, ze mam na to nie patrzec?

Masz na to patrzeć, ale także pod kątem mnożnika.

> czy taki mnoznik 1,1- 0,9 jest jak najbardziej poprawny, czy powinien zaczynac sie np w okolicy 1,2 zeby spasc do 1,0?

Powinno być 1,2-1,4 dla krótkich czasów, a dla długich czasów mnożnik powinien schodzić do 1.

Przy niewielkich różnicach reguluj delikatnie ciśnieniem, a nie ruszaj dysz - łatwiej i szybciej ...

Napisano
  • Autor

> Ale jaki masz mnożnik, niemożliwe, żebyś mnożnik miał w okolicy 1, a

> czasy takie jak podajesz - popatrz dokładnie na skalę.

to widzialem zanim wyrwalem kabel z wtyczki usb, zahaczajac sie o niego... sick.gif

> Masz na to patrzeć, ale także pod kątem mnożnika.

> Powinno być 1,2-1,4 dla krótkich czasów, a dla długich czasów mnożnik

> powinien schodzić do 1.

krotkie czasy to ponizej 2 ms, tak?

> Przy niewielkich różnicach reguluj delikatnie ciśnieniem, a nie

> ruszaj dysz - łatwiej i szybciej ...

powiem wiecej, ze jak podnioslem cisnienie z 1,02 na 1,05 to mnoznik skoczyl z 1,0- 0,8 do 1,1- 0,9- niezly bajer, nie wiem jak to ugryzc...

dysze chcialem ruszyc, zeby skrocic ten nieszczesny czas, no ale wiem ze mnoznik poleci jeszcze bardziej w dol. zakladam, ze dysze mam odpowiednie, gdzies w internecie wyczytalem, ze dla magic jetow srednica powinna byc o 0,1mm mniejsza niz np dla valtekow. inna informacje jaka wyczytalem, to ze wtryskiwacz nie bedzie poprawnie pracowal przy mnozniku mniejszym od 1 dla poczatku wykresu- obr jalowe.

nie wiem jak to przeniesc do rzeczywistosci.

dodam jeszcze, ze gazownicy w ramach "pozostalosci" po starej instalacji zostawili mi wpiety w calosc emulator mapsensora czy jakos tak... w bingo mialo to za zadanie wyprzedic zaplon oszukujac mapa, ale jak to sie ma do czasow wtrysku benzyny i zachowania staga 200 to nie wiem.

Napisano

> krotkie czasy to ponizej 2 ms, tak?

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie krótkie są 3-5ms, a długie mam do 11ms (jeżeli masz półsekwencję to masz krótsze).

> powiem wiecej, ze jak podnioslem cisnienie z 1,02 na 1,05 to mnoznik skoczyl z 1,0- 0,8 do 1,1- 0,9- niezly bajer, nie wiem jak to ugryzc...

Tak nie powinno być, ale bez kabelka nic nie zdziałasz.

> dysze chcialem ruszyc, zeby skrocic ten nieszczesny czas

Ale bez kabla i tak nic nie zdziałasz - najpierw napraw kabel ...

> ... gazownicy w ramach "pozostalosci" po starej instalacji zostawili mi wpiety w calosc emulator mapsensora czy jakos tak... w bingo mialo to za zadanie wyprzedic zaplon oszukujac mapa

Chyba powinni to wywalić, przydatne było dla 2 generacji, ale przy 4 nie - jakby co to niech mnie ktoś poprawi ... zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.