Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiast jechać to stoi i chrobocze

Featured Replies

Napisano

Witam

skończyło się sprzęgło, to wymieniłem. Problem jest w tym, że zaraz po wymianie samochód przejechał kawałek i już dalej nie jedzie. Po puszczeniu sprzęgła na biegu zamiast jechać to stoi i coś chrobocze jakby w sprzęgle czy w skrzyni. Tak samo na każdym biegu. Poradźcie, gdzie szukać?

To w sumie nie jest może chrobotanie, tylko bardziej wycie. Odczucie jest takie jakby to sprzęgło się ślizgało.

Napisano

Spróbuj poluzować linkę od sprzęgła jeśli nie to ,to przyczyny szukaj albo w samym sprzęgle (docisk, zerwanie wieloklinu) albo mechanizm różnicowy powiedział 30.GIF, może przegub hmm.gif

Napisano

Jeżeli odgłos dochodzi z okolicy sprzęgła to połączenie wielowypustowe wałek tarcza powiedziało 30.GIF

Napisano
  • Autor

Wyjąłem skrzynię. Nie podoba mi się to, że gdy kręcę wałkiem sprzęgłowym to gniazda półosi (nie wiem czy to tak się fachowo nazywa) jednym razem się kręcą, innym nie, albo mają nierównomierną prędkość. Stawiają przy tym zmienny opór. Czy to może być np. mechanizm różnicowy? Chociaż tak na oko cały mechanizm pracuje poprawnie, zęby wyglądają ok.

Napisano

> Wyjąłem skrzynię. Nie podoba mi się to, że gdy kręcę wałkiem

> sprzęgłowym to gniazda półosi (nie wiem czy to tak się fachowo

> nazywa) jednym razem się kręcą, innym nie, albo mają

> nierównomierną prędkość.

Po mojemu powinny się równomiernie kręcić w przeciwne strony

>Stawiają przy tym zmienny opór.

A to już chyba "tak ma nie być"

Czy to

> może być np. mechanizm różnicowy? Chociaż tak na oko cały

> mechanizm pracuje poprawnie, zęby wyglądają ok.

A tu już moja wiedza nie sięga,ale myślę,że tak - połączenie wałek - sprzęgło,mechanizm różnicowy,lub mechanizm - reszta skrzyni - w tamtych miejscach gdzies będzie babol,skoro dzieje się tak na każdym biegu,reszta skrzyni chyba będzie ok.

Napisano

Sprawdź jak pasuje wielowypust tarczy sprzęgłowej i wałka sprzęgłowego jeżeli to połączenie będzie ok.gif, to następnym punktem do sprawdzenia jest połączenie wielowypustowe kół koronowych mechanizmu różnicowego z kielichami. Jeszcze jeden punkt może powodować podobne problemy tj. połączenie półosi z przegubem koła ale wtedy dźwięk terkotania dochodziłby z okolicy koła.

Napisano
  • Autor

Myślę że znam już przyczynę, potrzebuję tylko potwierdzenia moich przypuszczeń. Otóż po wymontowaniu mechanizmu różnicowego ze skrzyni moją uwagę zwróciło to, że to duże koło zębate (na zdjęciu zaznaczone czerwoną kropką) nie jest osadzone na stałe na obudowie mechanizmu (niebieska kropka), tylko się po niej ślizga. I dlatego gdy napęd jest przenoszony ze skrzyni na to koło, to ono sobie jeździ swobodnie po tej obudowie a cały mechanizm stoi w miejscu. Tak mi podpowiada logika smile.gif powiecie mi czy mam rację?

Resztę skrzyni raczej wykluczam, ponieważ z wałka sprzęgłowego aż do samej przekładni głównej napęd przenosi bezproblemowo. Przeguby są ok, połączenie wałka z tarczą sprzęgła również.

281685443-mech.JPG

post-83683-14352498680423_thumb.jpg

Napisano

masz rację ........ ok.gif ścieło mocowania ?????

Napisano
  • Autor

> masz rację ........ ścieło mocowania ?????

żadnych mocowań tam nie widziałem niewiem.gif wydaje się jakby to było zgrzewane i puściło. No nic, zaczynam poszukiwania nowego używanego dyferka...

Napisano

> żadnych mocowań tam nie widziałem wydaje się jakby to było

> zgrzewane i puściło. No nic, zaczynam poszukiwania nowego

> używanego dyferka...

Wg EPER-a widać jakieś śruby

281688812-mech.jpg

post-106893-14352498695491_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wg EPER-a widać jakieś śruby

też mnie to zastanawiało, ale widocznie rysunek jest tylko poglądowy od jakiegoś innego modelu bo całość w ogóle trochę inaczej wygląda

Napisano

Do CALKA !!!!!!

jak kupisz używany dyferencjał , rozumiem ,że w komplecie z wałkiem atakującym

masz jak ustawić parametry pracy tych dwóch elementów ????? bo jak nie to daj sobie spokój bo będzie wyła skrzynka ok.gif

Napisano
  • Autor

Zacząłem o tym myśleć i doszedłem do wniosku że chyba jednak rzeczywiście kupię całą skrzynkę. Samego mechanizmu i tak nigdzie nie mogę dostać

Napisano

> Zacząłem o tym myśleć i doszedłem do wniosku że chyba jednak

> rzeczywiście kupię całą skrzynkę. Samego mechanizmu i tak

> nigdzie nie mogę dostać

ok.gif

ale i tak ciekawe jak to jest zespolone ???? zgrzane ,.sklejone, jeden odlew ???

Napisano
  • Autor

> ale i tak ciekawe jak to jest zespolone ???? zgrzane ,.sklejone,

> jeden odlew ???

Wygląda jakby było zgrzane, bo to są dwa różne elementy. W ogóle to podjąłem próbę naprawy - trzy kołki szóstki + na całym obwodzie klej. Jutro zobaczymy co z tego wyjdzie jak zaschnie klej. Koło zębate jest bardzo twarde i praktycznie nie da się go np. wiercić, jedynie dało się wyszlifować otwory pod kołki. Natomiast ten drugi odlew jest miękki i kruchy

Napisano

IMHO koło rozgrzewa się do czerwoności, nakłada na resztę i studzi smile.gif

Napisano
  • Autor

> IMHO koło rozgrzewa się do czerwoności, nakłada na resztę i studzi

Zrobiłbym tak, jakby to było ciasno spasowane. A to sobie całkiem luźno tam siedziało

Napisano

obspawaj naokoło hehe wink.gif

Ale ciekawa sprawa, jak znajdziesz jaki tam zastosowali patent to daj znać smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> obspawaj naokoło hehe

> Ale ciekawa sprawa, jak znajdziesz jaki tam zastosowali patent to daj

> znać

No i zrobione. Zakołkowane i śmiga ładnie, na razie 200 km i nic się nie dzieje. Dzięki wszystkim za porady

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.