Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik zalany ropą zamiast benzyny co radzicie...

Featured Replies

Napisano

Mój teść wlał sobie ropę zamiast benzyny do samochodu i niestety odpalił zrobił parę metrów i samochód zgasł. Teraz pytanie czy spuścić wszystko z baku i zalać benzyną i kręcić, czy trzeba będzie czyścić układ paliwowy, coby nie zatrzeć silnika... Co radzicie ?? sciana.gif

Napisano

> Mój teść wlał sobie ropę zamiast benzyny do samochodu i niestety

> odpalił zrobił parę metrów i samochód zgasł. Teraz pytanie czy

> spuścić wszystko z baku i zalać benzyną i kręcić, czy trzeba

> będzie czyścić układ paliwowy, coby nie zatrzeć silnika... Co

> radzicie ??

proponuję podac proporcje...ile czego wlano do jakiej ilości chociaż mniej więcej...

Napisano

> Mój teść wlał sobie ropę zamiast benzyny

Pistolety do nalewania oleju napędowego na stacjach benzynowych zazwyczaj nie dadzą się włożyć do wlewów samochodów z silnikami benzynowymi.

Tragedia_przy_porady_2013347.JPG

Wszystko zależy od tego ile ON wlał, i co to za samochód?

Napisano
  • Autor

> Pistolety do nalewania oleju napędowego na stacjach benzynowych

> zazwyczaj nie dadzą się włożyć do wlewów samochodów z silnikami

> benzynowymi.

> Wszystko zależy od tego ile ON wlał, i co to za samochód?

Wlał sobie z baniaczka 5 litrowego na benzynę. Była tam chyba ropa do ciągnika. 5 litrów wlał a w baku to pewnie opary były. Samochód to Seat Toledo 1992 rok silnik 2.0. Z tego co dziś rano mówił to ruszył parę metrów na trawniku i auto zgasło potem znów odpalił podławił się trochę przejechał i już potem aku nie pozwolił na kolejne próby.

Gdzieś wyczytałem że można silnik zatrzeć (tylko zastanawiam się dlaczego? skoro smarowanie jest) oraz wtryski zapchać.

Pytanko czy jak całe paliwo wyciągnę z baku to trzeba układ paliwowy czyścić. Czytałem również że można pompę paliwa na krótko spiąć żeby wypchała resztę paliwa, czy może zalać 95 i próbować odpalić bo ktoś pisał że na mieszankach różnej maści jeżdżono bez ujemnych skutków.

hmm.gif

Napisano

> żeby wypchała resztę paliwa, czy może zalać 95 i próbować

> odpalić bo ktoś pisał że na mieszankach różnej maści jeżdżono

> bez ujemnych skutków.

jeśli się da to zlać to co jest. Jeżeli faktycznie było tylko ok 5 litrów ON plus reszki noPB to dolać do pełna a do odpalenia spróbować użyć specyfiku typu samostart psikanego na filtr powietrza. Ja bym spróbował

Napisano

Spuscic cala rope, wymienic filtr paliwa, zalac benzyna.

Palwo probuj wypompowac pompka przez rure wlewowa lub wymontuj pompe paliwa ze zbiornika i wtedy bedziesz mial idealne dojscie.

Napisano

> spróbować użyć specyfiku typu samostart psikanego na filtr

> powietrza. Ja bym spróbował

Nawet nie zbliżać się do specyfiku zwanego samostartem, jak się nie umie go używać!!! Kuzyn sobie raz tym popsikał tak, że obudowę filtra szlag trafił na miejscu rotfl.gif Tak się przestraszył, że niemało narobił pod siebie a ja się zataczałem ze śmiechu rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

spuściłem wszystko z baku i zalałem go benzyna. Przeczyściłem świece, pokręciłem trochę bez świec. Potem z 5 razy pokręciłem aż odpalił i wszystko gra. Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

i

Wesołych Świąt !! mikolaj.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.