Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent to Nubira I 1,6, instalacja II gen Al 700 reduktor lovato.

Nigdy wczesniej tego objawu nie obserwowalem, auto szarpie przy wciskaniu gazu tak jakby gaz nie dochodzil, dzieje sie tak przy przyspieszaniu z niskich obrotow {ok 1600-1700), ale jak sa wyzsze juz np okolo 2200 {czyli przy zredukowaniu na nizszy bieg} to przyspiesza normalnie.

Co to za cholerstwo moze byc... ktos ma jakies pomysly ?

Aha i nie zawsze to wystepuje... raz jest raz nie {choc ostatnio sie nasila;/}

Dodam ze instalacja ma juz chyba z okolo 80 kkm przejechane i reduktor tez, filtr gazu wymieniany podczas przegladu instalacji z jakies 4 kkm.

Napisano

ja bym zasugerował sprawdzenie kabli WN, świec, cewek...

ja miałem astrę i jeszcze nie szarpał, ale po wymianie kopułki, kabli i świec wyraźnie lepiej silnik pracował.

Napisano
  • Autor

> ja bym zasugerował sprawdzenie kabli WN, świec, cewek...

> ja miałem astrę i jeszcze nie szarpał, ale po wymianie kopułki, kabli

> i świec wyraźnie lepiej silnik pracował.

swiece sprawdzane byly 2kkm i wygladaly ze sa w dobrym stanie chociaz maja juz nalatane okolo 14kkm, a kable to nie wiem ile juz sa lat bo tego auta od nowosci nie mam....

z dego tez co mi sie zdaje to moglo sie cos w instalacji rozlegulowac i moze byc zla mieszanka albo juz po prostu reduktor sie konczy ?

czy ktos moze potwierdzic powyzsza opinie?

zobaczymy jakie spalanie wyjdzie bo jak inne niz takie jak zawsze ok 10LPG/100km to zapewne bede zmuszony udac sie do gaziarza..

Napisano

zejdz teraz do auta (jest ciemno) odpal i niech chodzi na gazie. Jeśli są przebicia na kablach to może być widać błyski.

Tak na boku: jeździsz benzyną 1,6 z obrotami 1600? przecież w tym zakresie nie ma mocy, praktycznie nie jedzie.

Napisano
  • Autor

> zejdz teraz do auta (jest ciemno) odpal i niech chodzi na gazie.

> Jeśli są przebicia na kablach to może być widać błyski.

> Tak na boku: jeździsz benzyną 1,6 z obrotami 1600? przecież w tym

> zakresie nie ma mocy, praktycznie nie jedzie.

bede musial to sprawdzic jeszcze dzisiaj mi juz sie niechce...

a z reguly trzyma sie ponad te 2000 ale np jak jade np okolo 40 na trzecim biegu w miescie na prostym terenie nie musze przyspieszac zbytnio to tylko delikatnie cisne na pedal przyspiesznika i wowczas czasem poszarpuje..

oczywiscie w trakcie jakis wiekszych wyprzedzan czy przyspieszen trzymam wieksze obroty..

pojezdze jeszcze i napisze czy dzieje sie to tez przy mzoe innym zakresie obrotow bo to co zaobserwowalem to dzisiaj pierwszy raz pare km przed domem juz.

Napisano

Mam BRC Just ale objawy były identyczne. Przy niskich obrotach, tak do 2000 obr/min podczas przyspieszania szarpało, czasem potrafił strzelić. Miałem przelatane ok 95 tysięcy na tej instalce. Membrana powiedziała papa!. Po wymianie spokój wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mam BRC Just ale objawy były identyczne. Przy niskich obrotach, tak

> do 2000 obr/min podczas przyspieszania szarpało, czasem potrafił

> strzelić. Miałem przelatane ok 95 tysięcy na tej instalce.

> Membrana powiedziała papa!. Po wymianie spokój

wymianiales same membramy czy od razu caly reduktor ??

aha i jak ze spalaniem pod koniec ich zywotnosci, czy zauwazylem jakis wiekszy wzrost zuzycia LPG w stosunku do sredniej?

Napisano

Sorki za późną odpowiedź ale nie za bardzo miałem czas usiąść do kompa.

Wymieniałem same membrany (manual jest dostępny na kąciku), chociaż "fachowiec od gaziu" zdecydowanie odradzał (później wyczaiłem, że kolo nie wiedział, że tą radełkowaną śrubą się skład mieszanki na jałowym reguluje, dał mi nawet po ponownego rozebrania reduktor zostawiony przez innego posiadacza gazu, w których nie mógł ustawić mieszanki na jałowym...). Ale- spokojnie, dokładnie, i reduktorek działa. Nie ma tam żadnej filozofii.

Jeśli chodzi o zużycie paliwa to specjalnie nie wzrosło. Potrafił mi spalić w granicach 10,6-11,5l/100 km, teraz oscyluje w podobnych wartościach. Ja na nim przelatałem ponad 60 tysięcy, poprzednik z 30 i takie spalanie mam przez cały czas. Ale nie muszę pierwszy ruszyć spod świateł, żeby zdążyć na następne czerwone, staram się przewidywać, co się może stać, hamuję silnikiem i nie cisnę więcej jak 110-120 bo głośny jest wtedy jak cholera. Tylko że ty masz 1,6, to może masz ciszej... Ogólnie najniżej zjarał mi 8,5 ale wtedy to sam byłem zmęczony jazdą (kapelusz mode) ale potrafił też łyknąć 13,5 ale to zima, korasy, grzanie tyłka...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.