Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CC 700 94 r , nierówna praca po rozgrzaniu nie da się jechać

Featured Replies

Napisano

Witam

Posiadam CC 700 94 rok 184 tyś km z gaźnikiem polskiej produkcji FOS problem występuje od ROKU,ale auto jest tak jakby autem awaryjnym i dlatego tak długo nie zostało naprawione, głównie z tego powodu że jeżeli go używam to na odcinku bardzo krótkim do 10km i przy zimnym silniku auto w miare jedzie normalnie

Od początku:

1) ponad rok temu jadąc w dłuższą trase po około 80 km auto zaczeło przerywać okazało się że padła uszczelka pod głowicą dolewając płyn dojechałem do celu(w warsztacie wymieniono uszczelke i wróciłem 400km bez problemu)

Przez 2 miesiące było wszystko ok.

-jadąc rok temu w grudniu w dłuższą trase auto zaczeło przerywać tak jak przy uszczelce głowicy z nawiewów leciało zimne powietrze ale płyn nie ubywał auto po ostygnięciu wróciło do domu, jeździłem nim dalej nic nie naprawjając na krótkie odcinki i było ok. z tego powodu że auto po prostu przy takiej jeździe nigdy nie zdąrzyło się nagrzać,ale na ssaniu nie jeździłem.

- w marcu wymieniłem termostat żaczeło się nagrzewać szybciej ale nadal się nic nie działo złego bo jazda była na bardzo krótkie odcinki

- na końcu listopada tego roku zaczeło się przydawać mojej dziewczynie i jeździło na dłuższe nieco odcinki, zaczeły sie proplemy że po rozgrzaniu przerywało aż w końcu padła reparaturka pompy wody i płyn uciekł na zewnątrz i zabrałem sie za naprawe

- wymieniłem reparaturke i po porządnym rozgzaniu nadal się to dzieje, a więc wymieniłem przewody wysokiego napięcia i świece(tak na wszelki wypadek bo są tanie), przy okazji czyszcząc i przedmuchując gaźnik ale tylko dysze wolnych obrotów i to co było widać po zdjęciu plastiku z gaźnika nic nie dało

- pomyślałem że może pompa wody jest padnięta(mimo że przy wymianie reparaturki wszystko było ok.) i on sie po prostu grzeje, ale po zdjęciu przewodu powrotnego do zbiorniczka widac że obieg jest i wzrasta wraz ze wzrostem obrotów.

Auto zachowuje sie jak rok temu z tą róznice że temp. wody w tej chwili jest ok. i z nawiewów leci wręcz parzące powietrze, rok temu w momencie przerywania silnika temp spadała na wskaźniku a powietrze leciało zimne.

REASUMUJĄC: w TEJ CHWILI PO ROZGRZANIU AUTA ALE DOPIERO PO DLUGIEJ JEŹDZIE PO MIESCIE AUTO ZACZYNA PRZERYWAC AZ W KONCU LEDWO JEDZIE A PRZYSPIESZA TYLKO W CHWILI GDY GAZ JEST W PODLODZE PO PLEKKIM NAWET POPUSZCZENIU SILNIK OD RAZU HAMUJE PO OSTYGNIĘCIU AUTO JEDZIE NORMALNIE

żadnych ubytków płynu chłodzącego, olej ok.

mam wrażenie że problem występuje raczej w okresie jesienno-zimowym, i tak jakby silnik sie po mocnym rozgrzaniu przycierał,ale nie wiem może to gaźnik(ośka na przepustnicy ma lekki luz może łapie powietrze-nie wiem),to moje pierwsze auto benzynowe na co dzień jeżdze Dieslem 3 litry bmw i zawsze miałem diesle(zawodowo naprawiam ciężarówki,a więc też diesle) a wiec moje odczucia mogą być złudne, nie znam się na tych silnikach i dlatego prosze o waszą pomoc.

Z góry serdecznie dziękuje i pozdrawiam

Napisano

kolego,

mialem tak samo w poprzednim cc, wymienilem gaznik, swiece, kable filtry a i tak w okresie jesienno zimowym po rozgrzaniu przerywal......(na zimno bylo ok) nie dalo sie jechac czesto stawal i zalewal swiece....jesli u Ciebie jest to samo sproboj zrobic takie cos: owin tasma koniec kabla WN na obu swiecach tak by zakrywalo koncowke kabla az do silnika (tzn zawin rownierz wystajacy kawalek swiecy) u mnie jak reka odjął

Napisano

> kolego,

> mialem tak samo w poprzednim cc, wymienilem gaznik, swiece, kable

> filtry a i tak w okresie jesienno zimowym po rozgrzaniu

> przerywal......(na zimno bylo ok) nie dalo sie jechac czesto

> stawal i zalewal swiece....jesli u Ciebie jest to samo sproboj

> zrobic takie cos: owin tasma koniec kabla WN na obu swiecach tak

> by zakrywalo koncowke kabla az do silnika (tzn zawin rownierz

> wystajacy kawalek swiecy) u mnie jak reka odjął

czyli jak dobrze rozumiem owinąć tylko od strony świec i zwykła izolacją tak?????

Napisano

> czyli jak dobrze rozumiem owinąć tylko od strony świec i zwykła

> izolacją tak?????

tak troche cepelia ale moze pomoc

Napisano

ja sie spotkalem z czyms takim ze na zimnym agent jechal ok a na cieplym go dlawilo i kap[lica

okazalo sie ze brakowalo rury cieplego powietrza od kolektora do dolotu (jesli dobrze pamietam)

Napisano

> ja sie spotkalem z czyms takim ze na zimnym agent jechal ok a na

> cieplym go dlawilo i kap[lica

> okazalo sie ze brakowalo rury cieplego powietrza od kolektora do

> dolotu (jesli dobrze pamietam)

no u mnie nie ma żadnej rury tylko kawałek wystaje z filtra 5cm i więcej nic nie ma do kolektora wydechowego

Napisano

> no u mnie nie ma żadnej rury tylko kawałek wystaje z filtra 5cm i

> więcej nic nie ma do kolektora wydechowego

zamontuj.....kolanko + rura

Napisano

> zamontuj.....kolanko + rura

u mnie też założenie tej rury pomogło a byłem przekonany że ona nic nie daje, teraz nie gaśnie niespodziewanie i równiej pracuje.

Napisano

> u mnie też założenie tej rury pomogło a byłem przekonany że ona nic

> nie daje, teraz nie gaśnie niespodziewanie i równiej pracuje.

No panowie szacun !!!! Kupiłem kolano, rure, zamontowałem i jak ręką odjoł. Może nie jest idealnie, jeszcze a czasami na wolnych nie do końca równe obroty ale jeździ normalnie smile.gif

Napisano
Ty Franek przywitałeś się chociaż?? profil uzupełnił?? zolta.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.