Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupuje mondeo mk3

Featured Replies

Napisano

witam jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja w mondeo 3 w tem kilku stopni ? czy widac to po obrotach silnika w pierwszym momencie ?

na co jeszcze zwrocic uwage ?

Napisano

> witam jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja w mondeo 3 w tem kilku

> stopni ? czy widac to po obrotach silnika w pierwszym momencie ?

> na co jeszcze zwrocic uwage ?

a moze cos wiecej o aucie? niewiem.gif

u mnie nie widac po obrotach momentu uruchomienia klimy. Za to na zewnatrz slychac dosc wyrazne pstrykniecie zlosnik.gifok.gif

Napisano

sprawdź w jakims garażu albo innym miejscu gdzie jest cieplej - ponizej pewnej temp zwyczajnie nie ząłączy sie sprezarka, wiec nic nie sprawdzisz.

Napisano

> sprawdź w jakims garażu albo innym miejscu gdzie jest cieplej -

> ponizej pewnej temp zwyczajnie nie ząłączy sie sprezarka, wiec

> nic nie sprawdzisz.

no raczej sie zalaczy skoro producenci samochodow zalecaja uzywanie klimy przez caly rok, nawet w zime jest lepiej bo szyby nie paruja chyba że ma sie podgrzewane szyby biglaugh.gif

Napisano

> no raczej sie zalaczy skoro producenci samochodow zalecaja uzywanie

> klimy przez caly rok, nawet w zime jest lepiej bo szyby nie

> paruja chyba że ma sie podgrzewane szyby

Az zaspamuje troszeczke - a dasz se reke uciac, ze masz ABSOLUTNA racje cfaniaczek.gif

Zeby nie byc goloslownym, na dole, dla ulatwienia w czerwonej ramce cfaniaczek.gif

281745307-Obrazek7.jpg

Sorka, ale nie mam zadnej instrukcji po poslku swiety.gif

post-42021-14352498980159_thumb.jpg

Napisano

Na desce po lewej stronie masz dwie kontrolki niskiej temperatury, pomarańczowa świeci się od 1 do 4 stopni, czerwona poniżej. Jeśli któraś z nich się świeci kompresor nie załączy się. Jeśli natomiast jest cieplej to najlepiej zaparować szybki huchając, sprawna klima powinna błyskawicznie je odparować.

Pzdr Michał

Napisano

A to wersja z climatronikiem?

Gdzies wpadla mi w oczy kiedys 'kombinacja guzikow', ktore wcisniete uruchamiaja auto-diagnostyke klimy.

Musialbym poszukac gdzie to bylo - ale pewnie i tak niektorzy sie tutaj na tym znaja lepiej grinser006.gif

Napisano

Klimatyzacja nie służy li tylko i wyłącznie do chłodzenia. To, że ma zewnątrz jest temperatura ujemna nie ma wpływu na to czy klima działa - ona zawsze działa utrzymując zadaną temperaturę we wnętrzu auta. Wiem, że dla niektórych to trudne do przyjęcia - klimatyzacja może również ogrzewać..

Napisano

> Klimatyzacja nie służy li tylko i wyłącznie do chłodzenia. To, że ma

> zewnątrz jest temperatura ujemna nie ma wpływu na to czy klima

> działa - ona zawsze działa utrzymując zadaną temperaturę we

> wnętrzu auta. Wiem, że dla niektórych to trudne do przyjęcia -

> klimatyzacja może również ogrzewać..

,niestety ale klima ponizej okolo 3 stopni nie dizała - nie zasprzęgla sie sprężarka. chroni to uklad przed uszkodzeniem

Napisano

O bosz. A czy ja napisałem, że sprężarka się włącza? Sprężarka jest potrzebna do tego aby chłodzić. A jak chce grzać to jej nie potrzebuje. Działa natomiast pozostała cześć klimatyzacji - o czym łatwo się przekonać uruchamiająć (podobno nie dizłającą) klimatyzację przy zaparowanych szybach...

Napisano

> O bosz. A czy ja napisałem, że sprężarka się włącza? Sprężarka jest

> potrzebna do tego aby chłodzić. A jak chce grzać to jej nie

> potrzebuje. Działa natomiast pozostała cześć klimatyzacji - o

> czym łatwo się przekonać uruchamiająć (podobno nie dizłającą)

> klimatyzację przy zaparowanych szybach...

icon_eek.gif ekhm... a powiedz no mi jaka pozostała czesc klimatyzacji?

Akurat uklad klimatyzacji sam do poprzedniego auta montowałem, od A do Z, wiec wiem mniej wiecej co i jak wink.gif

klimatyzacja działa nie inaczej niz zwykła lodówka - jak w niej kompresor nie chodzi to nie działa.

Sprężarka pompuje czynnik ktory odbiera ciepło z parownika, przy ktorym znajduje się zawór rozpreżny, nastepnie cieply czynnik idzie do skraplacza (przy chlodnicy), gdzie znowu ulega ochłodzeniu. po drodze jest jeszcze osuszacz. jak termistor czy inny czujnik wykryje ze parownik (to cos kolo nagrzewnicy we wnetrzu auta) ma temp ponizej okreslonej wartosci (czy to przez to ze plynie przez niego zbyt zimne powietrze, albo parownik zamarza od działającej klimy) to zwyczajnie odłącza sprezarke. dlatego klima pracuje tak ze co chwile załącza sie i wylacza sprezarka. bez załączonej sprezarki nie ma cyrkulacji czynnika = klima nie działa. basta.

Napisano

Sam słusznie zauważyłeś - sprężarka to jak w każdej lodówce agregat działający na zasadach, które podałeś - tylko, że to służy DO CHŁODZENIA. A skoro włączam klimatyzację i NAGRZEWAM auto to agregat nie jest potrzebny więc się nie włącza... Natomiast reszta układu odbierając ciepło z silnika, utrzymuje stałą temperaturę w aucie i osusza (redukuje wilgotność) powietrze w aucie.

[EDIT] I cały czas mowa o klimie elektronicznej - nie manualnej.

Napisano

> Sam słusznie zauważyłeś - sprężarka to jak w każdej lodówce agregat

> działający na zasadach, które podałeś - tylko, że to służy DO

> CHŁODZENIA. A skoro włączam klimatyzację i NAGRZEWAM auto to

> agregat nie jest potrzebny więc się nie włącza... Natomiast

> reszta układu odbierając ciepło z silnika, utrzymuje stałą

> temperaturę w aucie i osusza (redukuje wilgotność) powietrze w

> aucie.

niestety sie myslisz. Po prostu na postawie wskazan czujnikow temperatury wlacza sie / wylacza ogrzewanie

osuszacz wtedy nie dziala bo niby jak? niewiem.gif

Napisano

> niestety sie myslisz. Po prostu na postawie wskazan czujnikow

> temperatury wlacza sie / wylacza ogrzewanie

> osuszacz wtedy nie dziala bo niby jak?

dokladnie - nie ma klimy, nie ma suszenia (przynajumniej w fordach)

Napisano

Cóż, nie jest to do końca prawdą - w przypadku układu elektronicznej automatycznej regulacji temperatury (to taka klima która ma na panelu sterującym przycisk AUTO) jego włączenie zawsze powoduje włączenie klimatyzacji. Co zresztą można przeczytać w samej instrukcji obsługi auta.

Rozumiem, że koledzy uparcie opisują działania nie tego układu klimatyzacji.

pozdr

Napisano

> Cóż, nie jest to do końca prawdą - w przypadku układu elektronicznej

> automatycznej regulacji temperatury (to taka klima która ma na

> panelu sterującym przycisk AUTO) jego włączenie zawsze powoduje

> włączenie klimatyzacji. Co zresztą można przeczytać w samej

> instrukcji obsługi auta.

> Rozumiem, że koledzy uparcie opisują działania nie tego układu

> klimatyzacji.

> pozdr

albo nie chesz zrozumiec albo nie rozumiesz o czym piszemy. Skoro juz sie powolujesz na ta instrukcje to prosze:

Quote:

Klimatyzacja

Powietrze jest kierowane przez

wymiennik ciepła płynu chłodzącego,

gdzie zostaje ochłodzone, jeśli włączona

jest klimatyzacja. Dodatkowo z

powietrza usuwana jest wilgoć, co

ułatwia odparowywanie szyb.

Skraplana para wodna jest kierowana na

zewnątrz pojazdu. Dlatego te obecność

niewielkiej kałuy wody pod

zaparkowanym pojazdem jest

zjawiskiem normalnym.

Wskazówka: Układ klimatyzacji działa

wyłącznie wtedy, gdy temperatura

otoczenia jest wysza ni +5 °C, silnik

samochodu jest włączony i włączona jest

dmuchawa. Korzystanie z klimatyzacji

powoduje zwiększenie zuycia paliwa.

Napisano

Oczywiście, nie rozumiem co piszecie. Macie rację.

Napisano

zwroc uwage rowniez na ruda oraz stan wtryskiwaczy jesli chcesz kupic klekota

Napisano

Nie upieraj się proszę, bo racji nie masz i posłuchaj kolegi Vahanara. Układy, które mamy w samochodach BŁĘDNIE są nazywane układami klimatyzacyjnymi. Są to po prostu układy chłodnicze i tyle. Klimatyzacja jest to proces regulacji TEMPERATURY I WILGOTNOŚCI powietrza w zamkniętej kubaturze.

Nawet jeżeli mówimy o AUTOMATYCZNYM utrzymywaniu temperatury w pełnym zakresie temperatury zewnętrznej, to przecież sprężarka nie jest potrzebna w całym tym zakresie.

Jeśli nie wierzysz Vahanara, to spójrz TUTAJ , a jeszcze lepiej TUTAJ .

Napisano

SJP to moze sobie odpuscmy.

Wiec wytlumacz nam wszystkim zgromadzonym skad proces osuszania gdy klimatyzacja (klimatyzator, lodowka, czy jak to tam chcesz nazywac) nie dziala?

Osuszacz nie dziala nie ma osuszania. Jest tylko grzanie.

koniec kropka. Jakby tego w slowka nie ubierac.

Napisano

> SJP to moze sobie odpuscmy.

> Wiec wytlumacz nam wszystkim zgromadzonym skad proces osuszania gdy

> klimatyzacja (klimatyzator, lodowka, czy jak to tam chcesz

> nazywac) nie dziala?

> Osuszacz nie dziala nie ma osuszania. Jest tylko grzanie.

> koniec kropka. Jakby tego w slowka nie ubierac.

Jeszcze raz: klimatyzacja to jednoczesna regulacja TEMPERATURY i WILGOTNOŚCI. Powiedz mi więc w jaki sposób po wejściu do auta ustawisz komfortową dla człowieka wilgotność np 45% ??

A masz rację, że aby odparować szybki najłatwiej dmuchnąć na nie suchym powietrzem, a dokładnie takie mamy za parownikiem układu chłodniczego - więc jest to najprostsza metoda na odparowanie szybek...

I tyle.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Owszem za parownikiem mamy osuszone powietrze ale pod warunkiem ze w parowniku znajduje sie ciecz( glikol) o temperaturze niższej od punku rosy (zalezy od temperatury i wilgotniści), wówczas wilgoc z powietrza skrapla sie na zimnej powierzchni (patrz na szybe w domu lub samochodzie, gdy jes cieplo w pomieszczeniu i duza wilgotnośc to skrapla sie wilgoć na zimnej powierzchni). pozdrawiam cool.gif

Napisano

> Jeszcze raz: klimatyzacja to jednoczesna regulacja TEMPERATURY i

> WILGOTNOŚCI. Powiedz mi więc w jaki sposób po wejściu do auta

> ustawisz komfortową dla człowieka wilgotność np 45% ??

ciekawe jak ustwisz cos takiego w mk3 bo czujnika wilgotnosci brak

czy w mk4 zalacza sie / wylacza obieg zamkniety w zaleznosci od "jakosci powietrza" tego nie wiem.

jesli chodzi o auta to klimatyzacja = chlodzenie, a automatyczna klimatyzacja = utrzymywanie zadanej temperatury. Czy to poprzez wlaczenie klimatyzacji (chlodzenia) czy poprzez puszczenie powietrza przez nagrzewnice

Co lepsze klimatyzacje automatyczne po wlaczeniu wlaczaja obieg zamkniety (w celu szybszego osuszenia powietrza co przyspiesza chlodzenie) i jednoczesnie potrafia go automatycznie otworzyc gdy powietrze staje sie za suche / nieswieze

roznie sie to w roznych autach nazywa i na ogol jest opcja dodatkowa - np wystepuja 2 wersje automatycznej klimatyzacji w cenniku: automatyczna klimatyzacja i komfortowa automatyczna klimatyzacja. W niekotrych autach opcja ta jest wlaczana automatycznie a w niektorych po wcisnieciu odpowiedniego przycisku.

dla mnie EOT bo łapiecie sie za slowka podpierajac sie wikipedia a malo kto zaprotestowal na osuszanie powietrza niedzialajacym osuszaczem - co probowal wmowic nam jeden kolega.

w mk3 jak nie dziala sprezarka klimatyzacji nie ma osuszania. A sprezarka sie nie zalaczy w zime bo po co? Ma chlodzic powietrze przy -10 stopniach? niewiem.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Siema - zajrzalem po miesiacu nieobesnoci i prosze - watek zyje:))

Ale moze rzeczywiscie zakonczmy temat klimatyzacji.

I tak przy okazji - moze co swiezego? Ja tu szaleje jakies bondy se do ucha wkladam, jabry podpinam na oslonkach az tu angle moj nowiutki fonik wykrywa mi na bluetooth'cie niejakie FORD AUDIO i eureka!!!!

Moje radyjo jest jednoczesnie zestawem glosno mowiacym pelna geba.

Ojciec ma niby ten sam model mu siebie ale juz takiego bajeru nie... Ale u niego zamkni blokuja sie po 5 sek od wlaczenia silnika i odblokowuja automatycznie po wylaczeniu silnika, A u mnie nie... Coz nie mozna miez wszystkiego zlosnik.gif

Napisano

z tymi zamkami to funkcja alarmu smile.gif mozna to włączyć i tez bedziesz mial

Napisano

> z tymi zamkami to funkcja alarmu mozna to włączyć i tez bedziesz

> mial

tak, włączyłem według wskazań opisanych na AK ale u ojca blokada jest po 5 sekundach od uruchomienia silnika niezależnie od tego czy auto stoi czy jedzie. No i po wyłączeniu silnika zamki automatycznie są odblokowywane - u mnie tak nie jest. Ja muszę ruszyć żeby blokada zadziałała... No i zamki się nie odblokowywują po zgaszeniu silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.