Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskazania obrotów - za małe gdy zimny

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem, że odkąd zaczęły się mrozy, to mimo iż zadana temperatura przełączenia na gaz zostanie osiągnięta , jak i czas zwłoki, to niestety instalka przełącza sie po jakiejś minucie pózniej. Gdy podepne się pod kompa to widać że komputer STAGA widzi za niskie obroty (200-400) po przegazowaniiu wzrastają ale na chwile. Dopiero jak się silnik bardziej nagrzeje to sytuacja wrac do normy - obroty zczytywane przez STAGA są OK.

Co może być przyczyną? - Uszkodzone kable, cewka, czy tez jakis zimy lut na kablu do cewki od STAGA?.

Napisano
  • Autor

Ktoś mi powiedział że to jakieś źle ustawione progi napięcia- ale o co mu chodzi?

Napisano

> Ktoś mi powiedział że to jakieś źle ustawione progi napięcia- ale o

> co mu chodzi?

no nie wiem może tam jest w sterowniku jakaś opcja dopasowania się do poziomu sygnału rpm

... albo korozja na przewodach, zimne luty w elektronice

Napisano
  • Autor

> no nie wiem może tam jest w sterowniku jakaś opcja dopasowania się

> do poziomu sygnału rpm

> ... albo korozja na przewodach, zimne luty w elektronice

w programie nie znalazlem zadnej opcji dotyczacej dostosowywania sie do rpm (tylko prog przełączania rpm, minimalne i max. obroty rpm).

Zimne luty - moze być. Ale po minucie wszystko jest OK. Dziwne by to było. I potem nie ma problemow.

Napisano
  • Autor

A jednak jest takie ustawienie w Stagu -

zakładka PARAMETRY

zmienna SYGNAŁ OBROTÓW

Do wyboru 12V i 5V

Jaki powinien być w moim samochodzie? (Fiat Brava 1.6) -12 V? I co się stanie jak przestawie na złe np z 12 na 5 - nie spali sie nic?:)

Napisano
  • Autor

> A jednak jest takie ustawienie w Stagu -

> zakładka PARAMETRY

> zmienna SYGNAŁ OBROTÓW

> Do wyboru 12V i 5V

> Jaki powinien być w moim samochodzie? (Fiat Brava 1.6) -12 V? I co

> się stanie jak przestawie na złe np z 12 na 5 - nie spali sie

> nic?:)

Miałem ustawione 5V a wg instrukcji powinno być:

"...

Do wersji 1.10 sterowników

12 V- obroty z cewki zapłonowej

5V - obroty z komputera samochodowego

...."

Na 90% procent sygnał rpm mam brany z cewki - przestawiłem na 12V zobaczymy co będzie jutro na zimnym (na ciepłym nie było róznicy)

Szkoda ze nie mam sterownika >1.10 - wtedy mozna napięciami sterować prawie dowolnie, a nie tylko dwoma wartościami

Napisano

> A jednak jest takie ustawienie w Stagu -

> zakładka PARAMETRY

> zmienna SYGNAŁ OBROTÓW

> Do wyboru 12V i 5V

> Jaki powinien być w moim samochodzie? (Fiat Brava 1.6) -12 V?

a to zależy do czego jest podłączone.Jak do cewki to 12V jak do czujnika wałka to 5V

>I co

> się stanie jak przestawie na złe np z 12 na 5 - nie spali sie

> nic?:)

nie powinno

Napisano
  • Autor

> Miałem ustawione 5V a wg instrukcji powinno być:

> "...

> Do wersji 1.10 sterowników

> 12 V- obroty z cewki zapłonowej

> 5V - obroty z komputera samochodowego

> ...."

> Na 90% procent sygnał rpm mam brany z cewki - przestawiłem na 12V

> zobaczymy co będzie jutro na zimnym (na ciepłym nie było

> róznicy)

> Szkoda ze nie mam sterownika >1.10 - wtedy mozna napięciami sterować

> prawie dowolnie, a nie tylko dwoma wartościami

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - zakladając ze miałem błednie ustawione 5V zamiast 12V - dlaczego nieprawidłowości wychodzą tylko gdy silnik niedogrzany - tak jakby wtedy dolna granica impulsów sterujących cewki była większa niz 5V a przez to niewidziana przez STAGA a po nagrzaniu obniżała sie poniżej 5V- nie kumam

Napisano

jak ci coś działa na styk, to zmiana jakiś parametrów np temperatury elektroniki sterownika LPG może mieć wpływ, że "ten styk" się omsknie

Napisano
  • Autor

Dzisiaj przy +2 przełączył na gaz jak powinien. Zobaczymy co bedzie jak znowu spadnie temp ponizej zera. Ale mam nadzieje ze przestawienie na 12 V pomogło

Napisano

> a to zależy do czego jest podłączone.Jak do cewki to 12V jak do

> czujnika wałka to 5V

jak STAG jest podłączony według instrukcji to do CEWKI powinno być podłączone, u mnie też jest coś dziwnego bo mi pokazywało wczoraj 730 obrotów frown.gif

jak przełączyłem na tą drugą wartość to obroty w ogóle były jakieś z kosmosu....

Napisano
  • Autor

> jak STAG jest podłączony według instrukcji to do CEWKI powinno być

> podłączone,

To dlaczego w instrukcji sa opisy ustawien równiez przy zczytywaniu rpm poprzez ECU benzyny?

> u mnie też jest coś dziwnego bo mi pokazywało

> wczoraj 730 obrotów

> jak przełączyłem na tą drugą wartość to obroty w ogóle były jakieś z

> kosmosu....

A mi dizś przy minus 3 zadziałało poprawnie! Widac ze zmiana zgodnie z instrukcja wyeliminowaqla problem. Nie rozumiem tylko tępoty instalatora. Czy tak trudno o tym pamiętać? Fakt ze przez całe lato było OK. Ale potem rozne problemy sie pojawiaja. Mysle ze duzo jest takich przypadków-ale wiekszosc uzytkowników tego nie zauwaza, że przełączenie na gaz nastepuje z opoznieniem. Albo ze zczytuje jakies dziwne chwilowe wartosci. Pamietem ze nawet latem pokazywal na jalowym raz 700 a raz 800 rpm- czyli tez nie zabardzo a raz w miesiacu przy powrocie z cut-off-u po hamowaniu silnikiem, samochód potrafil wpasc w kilkukrotna petle przegazowywania- kto wie czy nie naskutek niedokladnych wskazan rpm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.