Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Geometria zawieszenia

Featured Replies

Napisano

Byłem dziś na przeglądzie gwarancyjnym w ASO, porozmawiałem też sobie z panem, który robił diagnostykę układu jezdnego.

Odpisałem sobie parametry geometrii zawieszenia dla Stilo (ciekawe, że dla wszystkich typów są takie same):

- pochylenie koła przód: -40' +/- 30',

- pochylenie koła tył: -55' +/- 30',

- zbieżność przód: -1mm +/- 1mm,

- zbieżność tył: 3mm +/- 2mm,

- kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy: 2 stopnie 53' +/- 30'.

I teraz ciekawostka: podobno zalecane przez producenta ustawienie zbieżności dla przedniej osi jest do kitu, ustawienie zgodnie z zaleceniami, zwłaszcza w dolnej granicy, powoduje ścinanie opon. Problem definitywnie rozwiązuje ustawienie zbieżności na +1,5mm/+2mm, a więc w ogóle poza tolerancją okresloną przez producenta - rzekomo sprawdzono to na kilkudziesięciu egzemplarzach, zawsze z sukcesem. hmm.gif Podobno te auta, które mają fabryczne ustawienia w górnej granicy nie tną opon, ponieważ górna granica zaleceń fabrycznych jest bliska dolnej granicy poprawnego ustawienia - dlatego problem niszczenia opon występuje w ogóle tylko w części egzemplarzy. Czy ktoś wie cokolwiek na ten temat i może to jakoś skomentować? niewiem.gif

I na koniec mała żenada: ASO nie jest w stanie sprawdzić mi zbieżności, bo mam za duże felgi rotfl.gif - mierzą do 16" włącznie. Pojechałem do ASO Renault (sąsiadującego z ASO Fiata - i tam to samo hahaha.gif). W końcu umówiłem się na jutro na pomiar w ASO Forda - tam felgi 17" nie stanowią przeszkody blush.gif

Napisano

U mnie też zaczęło ciąć opony z przodu. Na szczęście zauważyłem to przy minimalnym podcięciu. Podjechałem do ASO i wyszło że mam ( tu podawali w stopniach) - 0,23', a norna jak dobrze pamiętam jest -0,19' do 0,00'. Diagnosta ustawił mi na 0,00' czyli na max górną granicę. On wiedział o tym problemie i powiedział mi, że tylko takie ustawienie nie powoduje cięcia opon. No i jak do tej pory przejechałem ok 8 kkm i nic złego nie widzę.

Napisano

> I teraz ciekawostka: podobno zalecane przez producenta ustawienie

> zbieżności dla przedniej osi jest do kitu, ustawienie zgodnie z

> zaleceniami, zwłaszcza w dolnej granicy, powoduje ścinanie opon.

> Problem definitywnie rozwiązuje ustawienie zbieżności na

> +1,5mm/+2mm, a więc w ogóle poza tolerancją okresloną przez

> producenta

Ty zawsze ciekawostki sprzedajesz hehe.gif

U mnie geometria sprawdzana raz na 20 tys.km, a czasem czesciej

zawsze wymagana jest korekta zlosnik.gif takie drogi kurna i taki samochod

geometrie w ASO sprawdzam na 15", 17" sa zdejmowane

u mnie geometria ustawiana zgodnie z zaleceniami Fiata, nigdy nie mialem scietych opon

nie slyszalem tez, zeby trzeba bylo ustawiac inaczej niz zaleca Fiat

sugeruje, aby Twoje ASO oddalo maszynke do kalibracji hehe.gif

Napisano

Ja nie zauwazyłem zeby mi scinało z jednej strony bardziej ale strasznie piszcza na zakretach nawet gdy jade z mała predkoscia (rzadko grinser006.gif)

Napisano
  • Autor

> U mnie też zaczęło ciąć opony z przodu. Na szczęście zauważyłem to

> przy minimalnym podcięciu. Podjechałem do ASO i wyszło że mam (

> tu podawali w stopniach) - 0,23', a norna jak dobrze pamiętam

> jest -0,19' do 0,00'. Diagnosta ustawił mi na 0,00' czyli na max

> górną granicę.

ok.gif Czyli mimo różnych jednostek z tym górnym zakresem coś jest na rzeczy hmm.gif

Pewnie ze Stilo jest tak samo jak wcześniej ze Sieną/Palio, gdzie też zalecenia producenta co do geometrii przedniego zawieszenia były delikatnie mówiąc nietrafione hehe.gif

Napisano

> Czyli mimo różnych jednostek z tym górnym zakresem coś jest na

> rzeczy

> Pewnie ze Stilo jest tak samo jak wcześniej ze Sieną/Palio, gdzie też

> zalecenia producenta co do geometrii przedniego zawieszenia były

> delikatnie mówiąc nietrafione

Jest coś na rzeczy bo nawet tu na forum natknąłem się na wątek o zbieżności i ktoś pisał, że mechanicy radzą sobie ustawiając zbieżność właśnie na max górnnej granicy.

Napisano
  • Autor

> Jest coś na rzeczy bo nawet tu na forum natknąłem się na wątek o

> zbieżności i ktoś pisał, że mechanicy radzą sobie ustawiając

> zbieżność właśnie na max górnnej granicy.

Jeśli informacja pochodzi z kilku niezależnych źródeł to ma szansę być prawdziwa biglaugh.gifok.gif

Chociaż do niektórych pogłosek należy podchodzić z rezerwą - np. gdzieś słyszałem, że w dieslach kontrola luzów zaworowych jest zbędna na pierwszym przeglądzie, ale u mnie jednak szczelinomierz pokazał, że jest co korygować. zlosnik.gif W ogóle przegląd, mimo że pierwszy, wyszedł jakiś taki kompleksowy, oprócz filtrów oleju, powietrza, paliwa i kabinowego do wymiany były klocki z przodu (a więc i tarcze), poza tym przy okazji przeglądu wymieniono mi kolumnę kierowniczą i drążki stabilizatora (to na gwarancji), więc po uwzględnieniu różnych drobiazgów jak np. uszczelka pod pokrywę zaworów, mimo rabatu wyszła kwota stanowiąca mniej więcej równowartość 10-11 tankowań do pełna. oslabiony.gif I to w relatywnie tanim ASO - bo gdybym pojechał do ADF we Wrocławiu, to całość trzebaby przemnożyć przez 1.5 co najmniej rotfl.gif

Napisano

> to w relatywnie tanim ASO - bo gdybym pojechał do ADF we

> Wrocławiu, to całość trzebaby przemnożyć przez 1.5 co najmniej

A do jakiego ASO jezdzisz?

Napisano
  • Autor

> A do jakiego ASO jezdzisz?

Do TEGO ok.gif

Materiały (olej Selenia WR Diesel do silnika, olej Castrol TAF-X do skrzyni, klocki i tarcze przednie - oryginały, filtry - przeciwpyłowy, powietrza, oleju, paliwa, uszczelka pod pokrywę zaworów, płytki do regulacji luzów zaworowych) kosztowały mnie po rabacie 1865,40, robocizna za całość - 185,-.

Oprócz standardowego przeglądu na gwarancji wymieniane były łączniki stabilizatora i kolumna kierownicza, uszczelniano też skrzynię (stąd nowy olej do skrzyni, za który zapłaciłem - normalnie przy takiej naprawie gwarancyjnej wlewa się ten, co był), odpłatnie wymieniono klocki i tarcze, więc cena robocizny = cena przeglądu + cena wymiany hamulców z przodu.

Wydaje mi się, że ceny są raczej rozsądne hmm.gif - w ADF więcej zawołaliby za regulację luzów zaworowych, niż tu za wykonanie całego przeglądu ok.gif, a wpadek raczej nie było - jedyna to ta ze zbieżnością, której nie można było zmierzyć rotfl.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> I teraz ciekawostka: podobno zalecane przez producenta ustawienie

> zbieżności dla przedniej osi jest do kitu, ustawienie zgodnie z

> zaleceniami, zwłaszcza w dolnej granicy, powoduje ścinanie opon.

> Problem definitywnie rozwiązuje ustawienie zbieżności na

> +1,5mm/+2mm, a więc w ogóle poza tolerancją okresloną przez

> producenta - rzekomo sprawdzono to na kilkudziesięciu

> egzemplarzach, zawsze z sukcesem. Podobno te auta, które mają

> fabryczne ustawienia w górnej granicy nie tną opon, ponieważ

> górna granica zaleceń fabrycznych jest bliska dolnej granicy

> poprawnego ustawienia - dlatego problem niszczenia opon

> występuje w ogóle tylko w części egzemplarzy. Czy ktoś wie

> cokolwiek na ten temat i może to jakoś skomentować?

Dobra niech bedzie że ja skomentuje, bo ostanio skumałem się z jedynym diagnostą w mieście który robi geo do 20" (ASO do 16", z czego odmowa wykonania geo zajęła im pół godziny, bo nie mogli odczytać rozmiaru opon), jako że sarenka nie mogła stanąć poprawnie na tylnych nóżkach (belka i czop z łożyskiem).

Problem dotyczy zbiezności przodu. Prod zaleca minimalnie rozbieżne (-1;0) i tnie opony, a jak zrobi się na zero i lekko zbieżne to nie tnie. I o cóż tu chodzi wg tego speca? Na początek to lekko się zdziwił że producent zaleca te same param dla takiego wachlarza silników. Byłem przygfotowany po lekturze tego wątku, więc zacząłem lekkie podpuszczanko niewinnym zwrotem: 'Wie Pan, ale podobno ścina...". Zlazł w kanał, popatrzył i rozpostarł taką oto teorię: (cyt. z pam.)

Ja zawsze na odcinki specjalne(!faint.gif) ustawiam lekką rozbieżność przodu bo auto jest wtedy bezpeczniejsze, łatwiej zaczyna zakręt. Chociaz nie dotyczy to 4napędówek jak np. impreza. Tutaj też pewnie producent doszedl do takiego wniosku, a bezp jest ważniejsze od przebiegu opon. Mozliwe ze opony pracują tak, że wystarczy nieco za małe ciśnienie i już bok bieznika za bardzo pracuje niż przewidzał to z kolei producent opony. Więc jedna sprawa to jakość opon, a druga to masa silnika. Jeżeli na 1.2 nie scina, to w ciężkim dizlu może ścinać. Więc może rzeczywiście warto ustawić poza normą prod zbież przodu. Ale kto wie czy własnie wtedy auto nie jest mniej bezpieczne.

Ja nie planuję żadnych odcinków specjalnych w końcu kazałem ustawić jak uważa. Na przyrządach zobaczyłem że zbieżność połówkowa to -0,3 i -0,5 i nie regulował tego, i tak mam.

Co Państwo na to?

Napisano

jakos dalej nie widze zwiazku miedzy masa silnika a zbieznoscia... w ciezkim dieslu jest w koncu inne cisnienie w kolach. Jedyny problem to taki ze przy wiekszych obciazeniach ewentulane bledy szybciej "wychodza". Trzeba ustawiac na gorna tolerancje jak pisal autor watka i tyle.

Co do reszty i teorii o zaczynaniu zakretow to tylko rotfl.gif

Napisano

> jakos dalej nie widze zwiazku miedzy masa silnika a zbieznoscia

Ja widzę związek ale nie ze zbieżnością a po prostu między masą a szybkością i równomiernościa zuzycia opon.

> ciezkim dieslu jest w koncu inne cisnienie w kolach.

W ciężkim dieslu może i tak, ale w Stilo wszytskie wersje silnikowe 3D i 5D mają to samo ciśnienie, a w MW tylko 1.4 ma niższe na małych felgach. Oczywiście pod warunkiem że ktoś pompuje tak jak producent za pośrednictwem instr (367-368) zaleca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.