Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

popiskuje

Featured Replies

Napisano

Panowie coś mi piszczy jak silnik chodzi na luzie i z wciśniętym sprzęgłem... jak jadę jest cisza... jakby jakieś łożyska albo coś...

podpowiedzcie co to może być bo nawet nie wiem co w szukajke wpisać...

Napisano

> Panowie coś mi piszczy jak silnik chodzi na luzie i z wciśniętym

> sprzęgłem... jak jadę jest cisza... jakby jakieś łożyska albo

> coś...

> podpowiedzcie co to może być bo nawet nie wiem co w szukajke

> wpisać...

no ja ostatnio zauważyłem podobny objaw...znaczy tak:może być to łożysko na sprzęgle,lub tak jak w moim przypadku;prawdopodobnie skrzynia pada...

Napisano

> no ja ostatnio zauważyłem podobny objaw...znaczy tak:może być to

> łożysko na sprzęgle,lub tak jak w moim przypadku;prawdopodobnie

> skrzynia pada...

Jak piszczy Ci na wciśniętym pedale sprzęgła, na postoju, to na pewno skrzynia Ci nie pada. wink.gif To najszybciej łożysko wyciskowe/oporowe (rożnie je się nazywa) sprzęgła.

Napisano

> Jak piszczy Ci na wciśniętym pedale sprzęgła, na postoju, to na pewno

> skrzynia Ci nie pada. To najszybciej łożysko wyciskowe/oporowe

> (rożnie je się nazywa) sprzęgła.

No tak.To że łożysko mi piszczy to o tym wiem...ale od nie dawna doszło dodatkowe piszczenie.Występuje to bez względu na to czy auto stoi czy jedzie czy też sprzęgło wyciśnięte czy nie.Jest to takie jęczenie,piszczenie.Odgłos nie jest jednostajny,wydaje różna wysokość dźwięków..na szczęście po jakimś czasie znika...czort wie co to może być

Napisano

Chłopaku tak czy siak skrzynia to na pewno nie jest. 270751858-jezyk.gif A to co piszesz to pewnie za słabo naciągnięty pasek klinowy. grinser006.gif

Napisano

> Chłopaku tak czy siak skrzynia to na pewno nie jest. A to co piszesz

> to pewnie za słabo naciągnięty pasek klinowy.

Chłopaku....chyba lepiej znam swój samochód....raz,że skrzynia zyje resztkami życia,na czwartym i piątym biegu gwiżdże,dwa że pasek to nie jest bo nie dawno u mechanika byłem i sprawdzał

Fakt że te piski dochodzą bardziej z komory silnika(bynajmniej tak mi się wydaje)nie twierdze też że to jest skrzynia ale tak tylko może mi się wydawać:)

Napisano

Dobra widzę chyba, że myślisz że się wymądrzam. Więc powiem Ci tak. To na 100% nie jest skrzynia, bo jak wciśniesz sprzęgło na postoju to skrzynia po prostu się nie kręci, więc nie ma co w niej piszczeć. Jedyne co może piszczeć to jakiś osprzęt silnika lub też właśnie to łożysko w sprzęgle, ale jeśli mówisz że na wyciśniętym sprzęgle też piszczy to raczej odpada. A to, że skrzynia gwiżdże na IV i V biegu nie znaczy, że zapowiada sie jej kres. Po prostu tryby mogą być już trochę "podchodzone" i dlatego słychać taki dźwięk co nie znaczy, że już zaraz się rozleci.

Napisano

> Dobra widzę chyba, że myślisz że się wymądrzam. Więc powiem Ci tak.

> To na 100% nie jest skrzynia, bo jak wciśniesz sprzęgło to

> skrzynia po prostu się nie kręci, więc nie ma co w niej

> piszczeć. Jedyne co może piszczeć to jakiś osprzęt silnika lub

> też właśnie to łożysko w sprzęgle, ale jeśli mówisz że na

> wyciśniętym sprzęgle też piszczy to raczej odpada. A to, że

> skrzynia gwiżdże na IV i V biegu nie znaczy, że zapowiada sie

> jej kres. Po prostu tryby mogą być już trochę "podchodzone" i

> dlatego słychać taki dźwięk co nie znaczy, że już zaraz się

> rozleci.

Spooko może troche przesadziłem...Sooorki 20.GIF....chyba za bardzo jestem uparty na tym że skrzynia pada...w lutym dokładniej będę wiedział co to za objaw..wcale tak nie myślałem że się wymądrzasz 270635636-JUMP2.gif no to jak nie skrzynia to co to może być???osprzęt....może jakieś łożysko na czymś tam????

Napisano

Może rozrząd. Miałem tak w sieniasie 1,1 żony. Piszczało coś i nie można było dojść. Dopiero po rozebraniu rozrządu okazało się że rolka napinacza i pasek w miejscu styku z nią aż się świecił. Po wymianie błoga cisza.

Napisano

> Może rozrząd. Miałem tak w sieniasie 1,1 żony. Piszczało coś i nie

> można było dojść. Dopiero po rozebraniu rozrządu okazało się że

> rolka napinacza i pasek w miejscu styku z nią aż się świecił. Po

> wymianie błoga cisza.

Sprawdze tą opcje....rozrząd co prawda był nie dawno robiony....

Napisano

Przyczyn może być bardzo wiele.

Zaczynając od łożysk w alternatorze, pompie wodnej, napinaczu paska rozrządu, kończąc w skrajnych przypadkach nawet na drobnostkach czasami. U mnie np. koło pompy wodnej ma lekkie bicie (jest tak jakby scentrowane) i na obrotach biegu jałowego rzęzi lekko, ale wystarczy że obroty wzrosną do 1000 i nastaje cisza z jego strony.

Chłopak ja się nie gniewam. 20.GIF

Napisano
  • Autor

tak też właśnie myślałem...

a możecie powiedzieć coś więcej? czy dam rade tak pojeździć przez jakieś 2 miechy? czy to bardzo pilna sprawa i robić natychmiast?

Napisano

moim zdaniem nie jest to aż tak bardzo pilne że trzeba natychmiast robić u mnie też wydobywają się dziwne dźwięki ze skrzyni ale obstawiam łożysko wałka sprzęgłowego bo jakiś czas do tyłu wymieniłem kompletne sprzęgło i dźwięk nie ucichł słychać gdy pedał nie jest wciśnięty. Myślę że każdy wie jakie "niespodzianki" nie koniecznie miłe może przysparzać UNO więc jeśli narazie nie masz gdzie to raczej jeszcze trochę wytrzyma.

Napisano

u mnie piszczy na i 3 biegu. np. zmienie z 1 na drugi i piszczy przez kilka sekund i kilka km wiecej(km/h) i na 3 biegu też, ale jak nacisne sprzęgło to przestaje i jak puszcze gaz to tez piszczy. Dzwiek nie pojawia cały czas, tylko raz na kilka.

Napisano
  • Autor

to mnie trochę pocieszyłeś, robota będzie musiała poczekać do lutego bo sesja sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.