Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania auta

Featured Replies

Napisano

Jak byłem na hamowni to w zakresie predkosci 90-110 auto dostało dziwnych drgań. Gosć od hamowni powiedział, że prawdopodobnie mam któreś koło nie wyważone. Sprawdziłem wyważenie kół, pojechałem na stację diagnostyczną, sprawdziłęm zawieszenie - wszystko w porządku. Podczas normalnej jazdy tych drgań nie czuć, albo praktycznie nie czuć (bo jak tak spradzam i sprawdzam to juz chyba sam sobie wmawiam ze moze cos leciutko drga)

Jakies koncepcje co moze być przyczyną?

Napisano

> Jakies koncepcje co moze być przyczyną?

Skrzywiona tarcza - jeżeli przy hamowaniu zjawisko się nasila, to jest to to.

Słabe/uszkodzone opony - przy większej prędkości się odkształcają (AFAIK nie do wykrycia i nie do wyważenia na wyważarkach ani przy doważaniu kół na samochodzie). Chyba jedyna metoda to zmienić na inne (np. letnie) i sprawdzić, czy dalej to samo.

Skrzywiona piasta.

Wyrobione gumy w zawieszeniu (ale to raczej by mechanior znalazł).

Napisano
  • Autor

> Skrzywiona tarcza - jeżeli przy hamowaniu zjawisko się nasila, to

> jest to to.

Diagnosta powiedział że jedna tarcza ma minimalne odstępstwo od normy, ale jest ono zbyt male żeby dać jakiekolwiek objawy - ewentualnie przy hamowaniu ze 180 do zera bym cos poczuł.

> Słabe/uszkodzone opony - przy większej prędkości się odkształcają

> (AFAIK nie do wykrycia i nie do wyważenia na wyważarkach ani

> przy doważaniu kół na samochodzie). Chyba jedyna metoda to

> zmienić na inne (np. letnie) i sprawdzić, czy dalej to samo.

Nówki - Good Year UG7, ale przełożę tył na przód ok.gif

> Skrzywiona piasta.

> Wyrobione gumy w zawieszeniu (ale to raczej by mechanior znalazł).

Wszystko sprawdzone - jak w nowym aucie

Dzięki 20.GIF

Napisano

Z tego co widzę, to testy robiłeś na stalówkach i kapslach. Jak masz gdzieś w okolicy drogę, gdzie możesz przetestować auto z prędkością 90-140km/h to sprawdź, czy wali, czy nie. Jak nic nie czujesz, to olej. Ja swego czasu w Polsce nigdy nie miałem dobrze wyważonych kół - zawsze było coś. Odkąd jeżdżę w UK nie miałem bijącego koła - może dlatego, że teraz używam dużo lepszych opon, które dają się skuteczniej wyważyć hmm.gif Z drugiej strony, na Bravce mam od 3 lat takie sobie BFGoodrichy, na zwykłych pordzeiwałych stalówkach i z poobijanymi kapslami - nic nie bije...

Napisano
  • Autor

kola wyważone sa idealnie - sprawdzalem w dobrym warsztacie na nowiutkiej wyważarce. a wczoraj jeździlem po autostradzie w te i wewte i wszystko bylo OK hmm.gif jednak ja pedant jestem i muszze miec wszystko na tip top.

Z drugiej strony powiedzial mi gumiarz ze tegoroczne nowe Good Yeary są kiepskie - co chwilę przyjeżdża ktos z problemami z nimi. moze cos przez opony jest nie teges - zaloze tylne na przód wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.