Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomiar prądu

Featured Replies

Napisano

Witam,

coś się niedobrego dzieje z moim autkiem, jeśli chodzi o prąd i kupiłem sobie miernik (taki jak tu klik ). I jak ja mam teraz sprawdzić czego to jest wina ? jak podpiąć, co ustawić, co zmierzyć żeby stwierdzić czy winowajcą jest aku, altek czy coś jeszcze innego ?

Napisano

> Witam,

> coś się niedobrego dzieje z moim autkiem, jeśli chodzi o prąd i

> kupiłem sobie miernik (taki jak tu klik ). I jak ja mam teraz

> sprawdzić czego to jest wina ? jak podpiąć, co ustawić, co

> zmierzyć żeby stwierdzić czy winowajcą jest aku, altek czy coś

> jeszcze innego ?

a dokladniej? jakie sa objawy??

Napisano

Dajesz na wolty , podpinasz odpowiednio (inaczej sie mierzy ampery) i badasz na klemach dotykajac napiecie przy wylaczonym i wlaczonym , jesli na wolnych nie bedzie ~14V to regulator lub alternator padniety wink.gif

Napisano

robisz tak:

1. badanie napiecia ladowania i stanu akumulatora - czerwony przewod wtykasz w czerwona dziure,a czarny w biala. ustawiasz pokretlo na zakresie oznaczonym zielonym kolkiem.

otwierasz maske, zamykasz drzwi, wyjmujesz kluczyk ze stacyjki, wylaczasz radia, itp.

przykladasz czerwona sonde do klemy plusowej, a czarna do minusowej. na mierniku powinienes miec wskazanie okolo od 12,5 do 13,0 i wyzej. jesli jest mniej, to akumulator jest rozladowany.

przekrecasz kluczyk, ale nie odpalasz silnika i mierzysz tak samo jak wyzej. jesli wskazanie napiecia jest nadal powyzej 12,3 to ok.

odpalasz silnik, zapalasz swiatla i mierzysz tak samo jak powyzej. powinno byc od gdzies w zakresie 13,7-14,4. jesli jest tyle, to masz wlasciwe napiecie ladowania - czyli ladowanie jest poprawne. jesli jest wiecej, to znaczy, ze alternator jest do naprawy, a jesli nadal masz te 12V, to znaczy, ze nie masz ladowania.

2. sprawdzenie pradu spoczynkowego - czerwony przewod wtykasz w niebieskie kolko, a czarny w biale. pokretlo ustawiasz na pozycje z niebieskim kolkiem.

wylaczasz silnik i wszystkie odbiorniki w samochodzie. odkrecasz kleme np. plusowa. przykladasz czerwona sonde do wolnego zacisku na akumulatorze, a czarna do odkreconej klemy. w takim stanie powinienes miec wskazanie ponizej 0,05. jesli masz wiecej, to albo cos jest zle podlaczone, albo masz zwarcie, albo jest jeszcze cos innego. radio zaraz po wylaczeniu z przycisku moze nadal pobierac przez kilka chwil wiekszy prad, wiec musisz poczekac i mierzyc przez dluzsza chwile.

281793881-miernik.jpg

post-67522-14352499250258_thumb.jpg

Napisano

> Dajesz na wolty , podpinasz odpowiednio (inaczej sie mierzy ampery) i

> badasz na klemach dotykajac napiecie przy wylaczonym i wlaczonym

> , jesli na wolnych nie bedzie ~14V to regulator lub alternator

> padniety

prad to nie wolty tylko ampery zlosnik.gif

Czyli ustaiwamy na A przpeinamy kabelek plusowy i wpinamy szerogowo miedzy kleme a aku

Napisano
  • Autor

pomiar 1.

na wyłączonym 12,55

na zapłonie 12,31

na włączonym 14,10 z tym, że zara po włączeniu było 12,88 dałem chwilę ssanie żeby zaczął równo pracować - rozgrzał się i już 14,10 na wolnych obrotach.

pomiar 2.

między aku a klemą ... hmm dziwna sprawa. nie uzyskałem jednoznacznego pomiaru... przykładam bolce i widze na mierniku 0,30 i tak sobie skacze później w okolicach 0,40 - 0,50 potem 0,50-0,60 po czym wskakuje na 0,89 i spada do 0 ... podtykam bolec jeszcze raz i to samo ... czyli chyba tu jest problem ... tylko jak teraz znaleźć winowajcę ?

a czy w tym pomiarze miało znaczenie którą sondę do czego podpinam czy nie miało to znaczenia ? bo sam już nie pamiętam którą gdzie wpiąłem ...

a tak jeszcze o tym problemie ... bo nigdy nie było problemów z rozruchem - zima - lato +40 czy -20 i zawsze na dotyk. A teraz jak się zaczęło zimno robić to jak noc postał pod domem to tylko na pych - albo kable - z kluczyka nie chciał.. no i nie chciałem wymieniać aku bo to drogie - a pewności nie było czy to na pewno to ...

Napisano

> na wyłączonym 12,55

> na zapłonie 12,31

> na włączonym 14,10 z tym, że zara po włączeniu było 12,88 dałem

> chwilę ssanie żeby zaczął równo pracować - rozgrzał się i już

> 14,10 na wolnych obrotach.

wszystko ok.gif

> między aku a klemą ... hmm dziwna sprawa. nie uzyskałem

> jednoznacznego pomiaru... przykładam bolce i widze na mierniku

> 0,30 i tak sobie skacze później w okolicach 0,40 - 0,50 potem

> 0,50-0,60 po czym wskakuje na 0,89 i spada do 0 ... podtykam

> bolec jeszcze raz i to samo ... czyli chyba tu jest problem ...

> tylko jak teraz znaleźć winowajcę ?

Ty mierzysz, a ktos wyjmuje i wklada po kolei bezpieczniki. czas mierzenia po wyjeciu kazdego bzpiecznika: kilkanascie sekund proponuje. pamietaj, ze jesli masz alarm, to po otworzeniu maski moze zapalac Ci sie lampka w samochodzie.

> a czy w tym pomiarze miało znaczenie którą sondę do czego podpinam

> czy nie miało to znaczenia ?

nie. liczbowo bylo by to samo, tylko mialbys zmiane znaku +/-.

> a tak jeszcze o tym problemie ... bo nigdy nie było problemów z

> rozruchem - zima - lato +40 czy -20 i zawsze na dotyk. A teraz

> jak się zaczęło zimno robić to jak noc postał pod domem to tylko

> na pych - albo kable - z kluczyka nie chciał.. no i nie chciałem

> wymieniać aku bo to drogie - a pewności nie było czy to na pewno

> to ...

1. jedz do elektryka samochodowego - sprawdzi Ci miernikiem (ale juz takim troche lepszym) moc rozruchowa akumulatora.

mi np. w te mrozy sie okazalo, ze czasem aku sie rozladowuje i nie moglem dojsc co to powoduje, ale zaobserwowalem, ze uniwersalne silowniki zamka centralnego przymarzaja czasem po postoju na mrozie. p odlaczeniu na probe centralki zamka problem zniknal, ale narazie nie chce mi sie szukac w tym zimnie, ktory i dlaczego tak robi...

Napisano
  • Autor

no i tak - po nocy - na wyłączonym 12,36, na zapłonie 12,00 - na odpalonym .. nie odpalił 270751858-jezyk.gif - czyli coś przez noc zjadło prąd ....

mierze na wszytskich bezpiecznikach wsadzonych od 0,30 do 0,89 i spada do zera .. czyli bez zmian - i teraz po wyjęciu każdego z bezpieczników :

leciałem zygzakiem wink.gif (górny rząd od lewej do prawej, środkowy od prawej do lewej, dolny od lewej do prawej). poniżej obliczenia.

zapis np. 1,04-0,36 oznacza, że najwięcej było 1,04 po czym zaczęło maleć i ustabilizowało sie na drugiej wartości ...

->0,36 -> 1,04-0,36 -> to samo -> to samo -> 0,00 -> \/

\/ to samo <- 0,8-0,01 <- 0,01 <- 1,0-0,01 <- 0,01 <-

-> 0,5-0,1 -> 0,8-0,01 ->toSamo->toSamo->toSamo

jakieś wnioski można wysnuć ? teraz idę wody do cel dolać bo w każdej jest po połowie .. zobaczymy czy jak się naładuje to będzie coś trzymać .... wczoraj mi się udało go na pych zapalić samemu .. mam nadzieję że teraz też da rade wink.gif

Napisano

nic nie rozumiem z Twoich opisow.

jak chcesz sie dowiedziec co Ci zrzera prad, to mierzysz wg. opisu w punkcie drugim. mierzysz prad pobierany z akumulatora i wyjmujesz po po jednym bezpieczniku, jesli wskazanie zmaleje do poziomu 0,0costam, to obwod tego bezpiecnzika masz do sprawdzenia. jesli nic nie spadlo, to obwod bezpiecznika sobie odpuszczasz. nastepnie wkladasz bezpiecznik na miejsce.

w skrzynce bezpiecznikowej masz ikony od czego jest dany bezpiecznik. nie pisz co tam miales od lewej do prawej, bo nikt nie bedzie tego specjalnie sprawdzal u siebie. sam odczytaj ikone i napisz gdzie masz najwiekszy pobor pradu.

Napisano

> no i tak - po nocy - na wyłączonym 12,36, na zapłonie 12,00 -

jak mi coś zżerało prąd to po nocy nie miałem 12,36 tylko 5,5 V

jesli zmierzyłeś przed odpaleniem 12,36 to aku był ok, coś ci robi zware chyba przy próbie odpalenia, posprawdzaj masy np od aku do silnika i do budy

Napisano

zrob tak jak napisal Psychik w pkt2 , nie musisz czekac az napiecie sie ustabilizuje, bo te cyferki beda sie zmieniac, wystarczy ze sie ustabilizuje z grubasz, a to sie dzieje po ok 1s od przytkniecia koncowek

zeby ustalic czy Ci cos zzera prad z AQ musisz ustalic pobor pradu(czyli mierzysz ampery (A)), nie wlaczaj zbyt wielu odbiornikow przy mierzeniu pradu, bo jezeli znacznie przekroczysz te 10A to mozesz uszkodzic miernik

zeby upewnic sie ze dobrze podlaczyles to najpierw podlacz miernik na wylaczonym kluczyku(wedlug opisu z pkt 2 - miedzy bolec na akumulatorze a kleme), i zobacz jaka jest wartosc pradu, potem wlacz jakis odbiornik, np ogrzewanie szyby(po wlaczeniu prad wzrasnie o jakies 3-4A) albo radio(jakies 2A)

pomiar napiecia (V) niewiele w tutaj pomoze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.