Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po sąsiedzku, z prośbą o rade.

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich.

Ja tu po sąsiedzku zaglądam, i proszę o radę.

Brat jutro ma zamiar nabyć golfa z 93r, silnik 1.8 benzyna, podobno zadbany serwisowany. Doradzcie proszę na co zwrócić szczegolną uwagę przy ogaladaniu auta, nawet nie wiem(y) gdzie szukać numerów silnika, nadwozia. Cena wydaje sie być atrakcyjna.

Wysłucham wszystkich rad, z góry dziekuje.

pzdr.

Napisano

> witam wszystkich.

> Ja tu po sąsiedzku zaglądam, i proszę o radę.

> Brat jutro ma zamiar nabyć golfa z 93r, silnik 1.8 benzyna, podobno

> zadbany serwisowany. Doradzcie proszę na co zwrócić szczegolną

> uwagę przy ogaladaniu auta, nawet nie wiem(y) gdzie szukać

> numerów silnika, nadwozia. Cena wydaje sie być atrakcyjna.

> Wysłucham wszystkich rad, z góry dziekuje.

> pzdr.

Numery nadwozia na podszybiu.

Numery silnika na nalepce obudowy paska oraz "w głębi". wink.gif

A na co patrzec... Golfy raczej nie maja jakis typowych awarii. Patrz jak byl wypadkowy, co bylo wymieniane, posprawdzaj czy wpisy z ksiazki odpowiadaja rzeczywistosci, sprawdz zawieszenie, silnik czy suchy, moze podlacz do kompa jesli masz taka mozliwosc.

A i tak wszystko w praniu wyjdzie. wink.gif

Napisano

> Naprawdę nikt na tym kąciku nie jest w stanie mi pomóc?

poczekaj troche - cierpliwosci - nie kazdy siedzi caly dzien przed kompem i czeka na to zeby zaraz Ci odpisac

Co do auta to sprawdz czy wszystkie szyby sa z tego samego rocznika, czy silnik nie ma wyciekow, czy nie kopci, jak hamuje(zwlaszcza przy wyzszych predkosciach) i przyspiesza. Zwroc uwage na korozje - jezeli pojawia sie w innym miejscu niz na tylnej klapie to cos bylo robione. sprawdz czy wszystkie elementy karoserii sa dobrze spasowane

Napisano

> witam wszystkich.

> Ja tu po sąsiedzku zaglądam, i proszę o radę.

> Brat jutro ma zamiar nabyć golfa z 93r, silnik 1.8 benzyna, podobno

> zadbany serwisowany. Doradzcie proszę na co zwrócić szczegolną

> uwagę przy ogaladaniu auta, nawet nie wiem(y) gdzie szukać

> numerów silnika, nadwozia. Cena wydaje sie być atrakcyjna.

> Wysłucham wszystkich rad, z góry dziekuje.

> pzdr.

nie wiem jak w trójkach ale u mnie nr nadwozia jest wybity pod maska na prawej pokrywie amortyzatora. numer silnika w okolicy głowicy. nie znam sie na trójkach ale dla świętego spokoju najwięcej uwagi poświęciłbym na sprawdzenie szczelności silnika i skrzyni, sprzęgła ... trudno mi coś więcej doradzić crazy.gif

Napisano
  • Autor

> poczekaj troche - cierpliwosci - nie kazdy siedzi caly dzien przed

> kompem i czeka na to zeby zaraz Ci odpisac

Rozumie, nie chodzi tu raczej o brak cierpliwości lecz o to że czas nagli, jutro ma być auto ogladane.

Dziękuje za wszystkie dotychczasowe rady i liczę, że ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami.

pzdr.

Napisano

> Rozumie, nie chodzi tu raczej o brak cierpliwości lecz o to że czas

> nagli, jutro ma być auto ogladane.

> Dziękuje za wszystkie dotychczasowe rady i liczę, że ktoś jeszcze

> podzieli się swoimi doświadczeniami.

> pzdr.

napisz jutro co wyszlo z tych ogledzin ok.gif

Napisano

zwróc uwagę na masę uszczelniającą w okolicach przednich kielichów i podszybia

jeśli są tam przerwy to auto było walone i ciągnięte

jak otworzysz drzwi szeroko to na łączeniu przedniego słupka ze słupkiem dolnym też jest masa - ma nie nyc popękana

masa też jest fabrycznie kładziona na połączeniach tego przedniego dolnego słupka z progiem

schyl się i looknij w okolice progu z przodu - tuż za przednim błotnikiem - lubi tam gnic i to wrażliwe miejsce w III-ce

drzwi mają się zamykac na "klap" a nie na "teściową"

sprawdź czy nie ma załamania na dachu w okolicach środkowego słupka - lepiej widoczne przy szyberdachu

na równym podłozu stań z tyłu auta w odległości ok. 20 metrów i porównaj wystawanie tylnych kół znad błotników - ma by równo!!!

jeśli nie jest to - szrot

weź drugie auto i przejedź się za tym autkiem - (wyjedź sobie w stronę Katowic) i zobacz jak się na drodze zachowuje - czy jedzie idealnie prosto!!!

spineyes.gif

co jeszcze...

opony - muszą by równo zużyte - bez jakichś ściachań - wtedy też szrot tongue.gif

skrzynia biegów - ma lekko działac bez zgrzytów - jak zgrzyta to se odpuśc

silnik wiadomo... suchy ma byc i nie dymic z korka ani bagnetu

maska - jak ciężka to ma 10kg szpachli zlosnik.gif

wspomaganie - przy ostrych powrotach na postoju nie może się zacinac

pompa powinna byc cicha, ale KYB są defaultowo głośne -te od razu można rozpoznac bo dużo lżej się kierą obraca niż na standardowej pompie

co więcej... reszta to duperele, typu przełączniki, lubiące się psuc, nie wspominając o postojówkach tylnych , które notorycznie się jarają 270751858-jezyk.gif

no i ma nie pukac ani nie bujac budą

najlepiej jakbyś mógł do kogoś na podnośnik/kanał wjecha i zerknąc na podłogę - cała jest fabrycznie w gumie i ślady naprawy od razu widac - kucnij i patrz z daleka na podłogę bo inaczej nic nie widac - poważnie mówię wink.gif

jakbyś miał jakieś uwagi, był niepewny to możesz do mnie tyrknąc -tel. w profilu

wink.gif

Napisano
  • Autor

> napisz jutro co wyszlo z tych ogledzin

Niestety nie wyszlo, auto mechanicznie super, w srodku zadbane naprawde jak na 93r, był na stacji diagnostycznej, wszystkie mozolne testy znajomego mechanika przeszedł bez zadnych problemów, jedynie lekki wyciek z przegubu od strony skrzyni, niestety autem jezdziłą kobieta, tył bity, podłoga nie ruszona (oczywiscie zrobiony) ale ruda na klapie, jeden bok przejechany, drzwi przod lekko wgniecione, tył napewno szpachla, prawy błotnik robiony, w lewym dziura (do wymiany) w warsztacie naprawdzym mechanior na oko ocenił naprwy z lakierowaniem (urzywajac oryginałów a nie zammieników ktore zginja za rok) okolo 900pln.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.