Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeróbka świateł

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich bywałców w najbliższej przyszłości chce przerobić zasilanie świateł w moim bravo przez przekażnik Ilu amperowy powinien być na światła mijania a ilu na drogowe

Napisano

> Witam wszystkich bywałców w najbliższej przyszłości chce przerobić

> zasilanie świateł w moim bravo przez przekażnik Ilu amperowy

> powinien być na światła mijania a ilu na drogowe

a na smietniku patrzał cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> a na smietniku patrzał

No spoks smietnik przepatrzyłem sa tam 2 referaty na ten temat ale w żadnym nie pisze ilu amperowy ma byc ten przekażnik a podobno jest to dosc ważne

Napisano

> No spoks smietnik przepatrzyłem sa tam 2 referaty na ten temat ale w

> żadnym nie pisze ilu amperowy ma byc ten przekażnik a podobno

> jest to dosc ważne

a zdawało mi sie że jest info hmm.gif

jak nikt nie podpowie to moge jutro sprawdzic u siebie bo dzis to już mi sie nie chce schodzić do garażu sleeping_2.gif

Napisano
  • Autor

> a zdawało mi sie że jest info

> jak nikt nie podpowie to moge jutro sprawdzic u siebie bo dzis to już

> mi sie nie chce schodzić do garażu

jest info ale co do kolorów kabli ale jak co thx

Napisano

> No spoks smietnik przepatrzyłem sa tam 2 referaty na ten temat ale w

> żadnym nie pisze ilu amperowy ma byc ten przekażnik a podobno

> jest to dosc ważne

skorzystaj z prostego wzoru fizycznego P=U*I, podstaw za P moc żarówek, U napięcie i prąd wyjdzie.

Napisano

> Witam wszystkich bywałców w najbliższej przyszłości chce przerobić

> zasilanie świateł w moim bravo przez przekażnik Ilu amperowy

> powinien być na światła mijania a ilu na drogowe

Praktycznie oba powinny byc takie same bo do mijania w standarcie jest 2*H1 55W a do drogowych jest to samo. Bezpieczniki sa 10A na kazda zarowke a musze miec rezerwe zeby nie grzały się za bardzo. Jak kupisz przekazniki 20A to napewno wystarcza a zaryzykowalbym stwierdzenie ze 10A tez by dzialaly. Ja wlasnie jestem na etapie montazu (moze dzisiaj skoncze) kupilem (jak podaje producent) 30A ale byly tanie 5zł szt. wiec nie ma sily zeby byly w stanie wytrzymac dlugie obciazenie takim pradem. Jak cos to zaloze jakies markowe. Moj zaprzyjazniony elektryk mowil mi ze bardzo dobre sa w sklepach na wlaskiej licencji: maja zolta naklejke na gorze gdzie jest to napisane i uchwyt to przykrecenia sruba.

Pamietaj tylko zeby przekazniki mialy zwierane styki 30 z 87 po podlaczeniu zasilania (w zasadzie wszyskie tak maja ale zawsze mozesz trafic na wynalazek) a znajdziesz schemat na obudowie.

Pozdrawiam i Powodzenia z montazem

Napisano

Zapomniałem dodać żeby przewody prowadzace prad do stykow przekaznika mialy odpowiednia grubosc bo mozesz miec maly pozar. Do cewek moga byc ciensze bo tam jest malutkie obciazenie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zapomniałem dodać żeby przewody prowadzace prad do stykow przekaznika

> mialy odpowiednia grubosc bo mozesz miec maly pozar. Do cewek

> moga byc ciensze bo tam jest malutkie obciazenie.

> Pozdrawiam

Wielka dzieka za sugestie 1 przekaźniczek juz zamontowałem a przymierzam sie do sw drogowych

Napisano

> Wielka dzieka za sugestie 1 przekaźniczek juz zamontowałem a

> przymierzam sie do sw drogowych

widac roznice w jasnosci swiatla ?

Napisano

> widac roznice w jasnosci swiatla ?

niby dlaczego?

Napisano

> niby dlaczego?

nie wiem 270751858-jezyk.gif nie znam sie 270751858-jezyk.gif

ktos pisal ze idzie prad odrazu z aku - wiec nie powinno byc zadnych spadkow

Napisano

> ktos pisal ze idzie prad odrazu z aku - wiec nie powinno byc zadnych

> spadkow

Jeżeli przełącznik zespolony lub stacyjka miały by już trochę wypalone styki to mogła by być więsza rezystacja na punktach styków to zawsze światełka trochę jaśniej zaświecą - jak byś to zobaczył gołym okiem to zdążyłeś z montażem w ostatniej chwili zlosnik.gif

Do świateł przez wyłącznik zespolony prąd płynie chyba płynie też przez styki stacyjki to dodatkowo je obciąża a przekaźniki powinny być podłączone do stałe plusa - najlepiej zaraz za głównymi bezpiecznikami pod maską wtedy odciąża to obwody stacyjki i może spowodować, że w przypadku montażu przekaźników napięcie na obwodach za stacyjką może minimalnie wzrosnąć.

Podsumowując montowanie przekaźników jeśłi instalacja jest w porządku może przynieść wzrost jasności świateł nie więcej niż ok 1% a tego zauważyć się praktycznie nie da. Odciąża za to obwody przełącznika zespolonego i stacyjki co napewno znacznie przedłuża ich trwałość.

Co do stacyjki to nie pamiętam czy napewno prąd do świateł przez nią przepływa ale raczej nie widze innej metody jeśli w aucie bez przekaźników mają się gasić światła po wyłączeniu kluczyka.

Dodatkową zaletą jaka mi się nasuneła to to że po zamontowaniu przekaźników można podłączyć wyjścia alarmu pod światła pozycyjne (jeśli ktoś tak preferuje - mniejszy pobór prądu) i nie trzeba się martwić o odcięcie obwodu świateł mijania i drogowych gdyż uniezależnia to prace świateł pozycyjnych od polożenia dżwigni świateł. Ale jest to czysta dewagacja bo nie sprawdzałem tego w praktyce.

A czy jest może ktoś kto próbował zamontować przekaźniki na światłach pozycyjnych? Pytanie może śmieszne ale np. w fordzie focusie w wyłączniku zespolonym najczęściej wysiada obwód pozycyjnych a montując coś takiego można było by się pokusić o zrobie świateł postojowych na wzór vw.

Napisano

W końcu udało mi się i założyłem 2 przekaźniczki. Aż miło jak styka grinser006.gif

Chyba miałem już mocno nadwyrężony przełącznik bo wydaje mi się że mocniej świecą zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.