Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ciągłości OC...

Featured Replies

Napisano

kopiłem auto 7 czerwca 2008 , ubezpieczenie (w PZU) miałem do 4 stycznia 2009 i jeździłem sobie na nim jednak przegapiłem datę końca ubezpieczenia.

chciałbym ubezpieczyć na nowo auto w innym towarzystwie, np. w MBanku ( bo w PZU mam duzo drozej).

Czy spotkał się ktoś z nałożeniem kary przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny za brak ciągłości OC ?

u mnie gdybym dzisiaj jeszcze ubezpieczył w Mbanku wyniesie ta zwłoka bez OC tylko 3 dni...

proszę o podpowiedzi slabiony:

PS.

Aha ubezpieczenie zostało zakończone w PZU bo poprzedni wlasciciel tj, moj znajomy nie oplacil drugiej czesci skladki ktora byla rozlozona na raty.

Napisano

>

> Czy spotkał się ktoś z nałożeniem kary przez Ubezpieczeniowy Fundusz > Gwarancyjny za brak ciągłości OC ?

Nie ma pojecia braku ciagłosci tylko jest brak waznej polisy OC.np podczas kolizji drogowej.

> Aha ubezpieczenie zostało zakończone w PZU bo poprzedni wlasciciel > tj, moj znajomy nie oplacil drugiej czesci skladki ktora byla > rozlozona na raty.

Nie opłacenie składki w terminie nie rozwiazuje umowy automatycznie.

Napisano

> Nie ma pojecia braku ciagłosci tylko jest brak waznej polisy OC.np

> podczas kolizji drogowej.

> Nie opłacenie składki w terminie nie rozwiazuje umowy automatycznie.

Zanim zaczniesz udzielać takich "profesjonalnych" porad zajrzyj proszę do ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Choć raz... icon_rolleyes.gif

Napisano

> kopiłem auto 7 czerwca 2008 , ubezpieczenie (w PZU) miałem do 4

> stycznia 2009 i jeździłem sobie na nim jednak przegapiłem datę

> końca ubezpieczenia.

> chciałbym ubezpieczyć na nowo auto w innym towarzystwie, np. w MBanku

> ( bo w PZU mam duzo drozej).

> Czy spotkał się ktoś z nałożeniem kary przez Ubezpieczeniowy Fundusz

> Gwarancyjny za brak ciągłości OC ?

> u mnie gdybym dzisiaj jeszcze ubezpieczył w Mbanku wyniesie ta zwłoka

> bez OC tylko 3 dni...

> proszę o podpowiedzi slabiony:

> PS.

> Aha ubezpieczenie zostało zakończone w PZU bo poprzedni wlasciciel

> tj, moj znajomy nie oplacil drugiej czesci skladki ktora byla

> rozlozona na raty.

A wypowiedziales polise z PZU?? Jesli nie to chyba masz polise u nich i niebawem przysla Ci kwit z abys stawil sie w oddziale PZU, a te ciaglasc to olej sobie, jezcze nikt z nikogo nie sciagnal zadnych pieniedzy i pewno predko to nie nastapi.

Napisano

> A wypowiedziales polise z PZU?? Jesli nie to chyba masz polise u nich

> i niebawem przysla Ci kwit z abys stawil sie w oddziale PZU,

Z naciskiem na "chyba" hahaha.gif

Quote:

art. 28

1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:

1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub w przypadku cofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych albo

2) w przypadku ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, ogłoszenia lub zarządzenia likwidacji zakładu ubezpieczeń albo oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości lub umorzenia postępowania upadłościowego, w przypadku, o którym mowa w art. 98 ust. 2.

3. W przypadkach, o których mowa w ust. 2, odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń kończy się z upływem okresu 12 miesięcy, z uwzględnieniem art. 33.

Napisano
  • Autor

> A wypowiedziales polise z PZU?? Jesli nie to chyba masz polise u nich

> i niebawem przysla Ci kwit z abys stawil sie w oddziale PZU, a

> te ciaglasc to olej sobie, jezcze nikt z nikogo nie sciagnal

> zadnych pieniedzy i pewno predko to nie nastapi.

Dzieki za szybka odpowiedz.jesli chodzi o OC to to OC na tym kwicie z numerem polisy PZU bylo caly czas na tego mojego kolege od ktorego kupilem auto i on nie zglaszal ze sprzedal auto w PZU czyli tak jakby bylo na niego caly czas ta polsa i jak cos to jego beda scigali chyba za nie oplacenie tej drugiej raty.

Dzwonilem do PZU dzisiaj anonimowo i babka powiedziala mi ze poluisa wygasla z powodu braku platnosci za druga rate.

jesli tak jak mowisz nie dopadaja raczej za 3 dni spoznienia z oc \( bo zaplata slona 500 euro , o zgrozo ! )to pojade dzis z ojcem i ubespiecze dzisiaj auto w mBanku.

dzieki za odpowiedzi ok.gif

Napisano

> Zanim zaczniesz udzielać takich "profesjonalnych" porad zajrzyj

> proszę do ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Choć raz...

To bez komentarza.

Miałem na mysli aktualna umowe - na bezace 12 miesiecy.

Cyt z Kolegi postu. Ustawy

1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy.

Ten okres z wypowiedzi Kolegi jeszcze nie minał

Tak wiec Ktos zapłaci za 6 miesiecy.Bo nie można wypowiedziec umowy po 6 miesiacach.

Napisano

> Ten okres z wypowiedzi Kolegi jeszcze nie minał

Doprawdy?

Quote:

ubezpieczenie (w PZU) miałem do 4 stycznia 2009 i jeździłem sobie na nim jednak przegapiłem datę końca ubezpieczenia

Napisano

> Doprawdy?

> Quote:

> ubezpieczenie (w PZU) miałem do 4 stycznia 2009 i jeździłem sobie na > nim jednak przegapiłem datę końca ubezpieczenia

A to jak rozumiec ten fragment

CYT

>Aha ubezpieczenie zostało zakończone w PZU bo poprzedni wlasciciel tj, moj znajomy nie oplacil drugiej czesci skladki ktora byla rozlozona na raty.

Czy kupujacy jezdził 6 miesiecy bez opłaconego ubezpieczenia ?

Pisze ze 3 dni !

Jescze to

jesli chodzi o OC to to OC na tym kwicie z numerem polisy PZU bylo caly czas na tego mojego kolege od ktorego kupilem auto i on nie zglaszal ze sprzedal auto w PZU czyli tak jakby bylo na niego caly czas ta polsa i jak cos to jego beda scigali chyba za nie oplacenie tej drugiej raty.

Napisano
  • Autor

> A to jak rozumiec ten fragment

> CYT

> Czy kupujacy jezdził 6 miesiecy bez opłaconego ubezpieczenia ?

> Pisze ze 3 dni !

> Jescze to

> jesli chodzi o OC to to OC na tym kwicie z numerem polisy PZU bylo

> caly czas na tego mojego kolege od ktorego kupilem auto i on nie

> zglaszal ze sprzedal auto w PZU czyli tak jakby bylo na niego

> caly czas ta polsa i jak cos to jego beda scigali chyba za nie

> oplacenie tej drugiej raty.

> To bez komentarza.

> Miałem na mysli aktualna umowe - na bezace 12 miesiecy.

> Cyt z Kolegi postu. Ustawy

> 1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za

> mijający okres 12 miesięcy.

> Ten okres z wypowiedzi Kolegi jeszcze nie minał

> Tak wiec Ktos zapłaci za 6 miesiecy.Bo nie można wypowiedziec umowy

> po 6 miesiacach.

no to juz ten moj znajomy od ktorego kupilem auto zaplaci, glownie chodzilo mi w poscie o to czy nie bede mial duzych konsekwencji i czy ta instytucja mnie nie dopadnie jak mialem tylko 3 dni braku ciaglosci oc.

Defacto jezdzilem teraz te 3 dni bez kontynuowania nastepnego OC i opłacenia tej połowy wcześniejszej skladki ale jak gdzies doczytalem przy zawarciu umowy na rok i wplaceniu 1 skladki OC obowiazuje na caly rok , tylko pozniej trzeba doplacic ta druga rate ale jest zawarte na CALY ROK i jest wazne.

Napisano

> Aha ubezpieczenie zostało zakończone w PZU bo poprzedni wlasciciel

> tj, moj znajomy nie oplacil drugiej czesci skladki ktora byla

> rozlozona na raty.

skoro TY qpiłeś auto w czerwcu to raczje na Tobie spoczywa zapłacenie drugiej raty w/w ubezpieczenia.

PZU automatycznie przedłuża OC na następny rok, jeśli nie wypowiedziałeś poprzedniej umowy

Napisano
  • Autor

> skoro TY qpiłeś auto w czerwcu to raczje na Tobie spoczywa

> zapłacenie drugiej raty w/w ubezpieczenia.

> PZU automatycznie przedłuża OC na następny rok, jeśli nie

> wypowiedziałeś poprzedniej umowy

hmm a co na to pani z biura rzecznika ubespeczonych ?

Inny z problemów dotyczy płacenia OC po sprzedaży pojazdu. Zgodnie z przepisami sprzedający i kupujący ponoszą wspólną odpowiedzialność wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki obowiązkowego ubezpieczenia od dnia sprzedaży pojazdu (podpisania umowy) do dnia powiadomienia o tym fakcie zakładu ubezpieczeń i podania danych osobowych kupującego.

Jeśli na ten właśnie czas przypada data zapłacenia kolejnej raty OC (o ile zostało ono podzielone na raty), ubezpieczyciel ma prawo wybrać osobę, od której zażąda składki. Jeśli sprzedający chce uniknąć wydatku po tym, jak samochód przestał już być jego własnością, może porozumieć się z kupującym i ustalić, że to on zapłaci koleje raty składki.

Umowa wygasa automatycznie po zakończeniu okresu ubezpieczenia (zwykle jest to okres 12 miesięcy) lub w momencie nieopłacenia kolejnej raty składki.

Umowa wygasa automatycznie po zakończeniu okresu ubezpieczenia (zwykle jest to okres 12 miesięcy) lub w momencie nieopłacenia kolejnej raty składki.

Napisano

> no to juz ten moj znajomy od ktorego kupilem auto zaplaci, glownie > chodzilo mi w poscie o to czy nie bede mial duzych konsekwencji

Wiem , moje pytania nie były do Kolegi. ok.gif

Wypowiedz - pierwszą- Kolegi zrozumiałem w miare dobrze.

To ''specjalisci '' od OC maja problem z zastosowaniem znajomosci ustawy z konkretnymi przypadkami.Przy okazji obrażajac innych. cfaniaczek.gif

Napisano

> Wiem , moje pytania nie były do Kolegi.

> Wypowiedz - pierwszą- Kolegi zrozumiałem w miare dobrze.

Co do tego mam właśnie poważne wątpliwości... Przeczytaj (grzecznie proszę) jeszcze raz cały wątek, ze szczególnym uwzględnieniem postów autora tematu i własnych. Już rozumiesz? W razie problemów chętnie pomogę. ok.gif

> To ''specjalisci '' od OC maja problem z zastosowaniem znajomosci

> ustawy z konkretnymi przypadkami.Przy okazji obrażajac innych.

Wskaż proszę mój problem i miejsce, gdzie to Cię niby "przy okazji obraziłem".

Napisano

Wiadomość skasowana przez AxiT

Napisano

> Ubezpieczenie OC nie kończy się bo twój poprzednik nie zapłacił II

> raty, nie kończy się nawet wtedy gdy ty przegapiłeś termin. [...]

Odnieś się proszę w kwestii tego, jakie jest PRAWO, to cytowanego wyżej przez Piotra_M art. 28 ust. 2 Ustawy.

Napisano

> Odnieś się proszę w kwestii tego, jakie jest PRAWO, to cytowanego

> wyżej przez Piotra_M art. 28 ust. 2 Ustawy.

mój błąd shhh.gif

Napisano

> Czy spotkał się ktoś z nałożeniem kary przez Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny za brak ciągłości OC ?

> u mnie (...) wyniesie ta zwłoka bez OC tylko 3 dni...

Faktycznie ochrony OC nie masz ... stosowne prawidła wskazał "Piotr_M" no.gif

W przypadku opłaty dochodzonej przez UFG nie ma pojęcia "tylko" ... z "bolszewicką" bezwzględnością dochodzą opłaty choćby za 1 dzień. Okres pozostawania posiadacza pojazdu mechanicznego bez ochrony ubezpieczeniowej ma jedynie wpływ na wysokość rzeczonej opłaty, stosowne informacje znajdziesz na stronie UFG => klik klik

Pozostaje "modlić się", żeby fakt braku OC nie został przy "jakiejś" okazji ujawniony (kontrola drogowa, Pani z WK) ... nie chwal się zlosnik.gif

Napisano

> Przeedytuj post'a

cfaniaczek.gifIThankYou.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.