Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TEMPERATURA 1.9 TD100

Featured Replies

Napisano

mam pytanie odnosnie temaperatury silnika

ponizej załaczam zdjecie - napiszcie ile macie teraz w zime na zegarku temperatury . pytam bo jak czytam na forum są 2 opcje jedna ze nawet po wymianie termostatu - jest to w granicach 2 (patrz zdjecie) ..

u mnie dzis po jezdzie - trasa (-9 na zewnatrz- ogrzewanie na ponad połowa- i predkosc ok 80/90 km (bo slisko) ciezko mi było osiagnac nawet 1-ke ..

termostat chyba ok - w srodku ciepło grzeje ...

aha i co wazne mam zaslepiony EGR smile.gif spalinki nie wpadaja do silnikaz powrotem( ale i tak nie bede go odtykał- auto lepiej pracuje: nie dławi sie ))

w lato oczywiscie taka norma to gdzies 3 -4 ( a wentylator załacza mi sie ok 4,5-5 (jak dobrze pamietam

napiszcie jak u was w teraz te mroziki - jakie temperatury osiagacie i jak powinno byc zgodnie z "fabryką" przy "której kresce jest optymalna temp. pracy silnika , a przy której powinien załaczyc sie wentylator...

i jeszcze jedno - jak poznac ze cos nie tak z termostatem???? czy tylko ze słabo grzeje w srodku???

i co myslicie aby delikatnie zasłonic troszke wlotu na chłodnicy np kartonem - czy to cos da???? (bo dzis widziałem sporo aut z "kartonami":)

pozdr

281838831-licznik.JPG

post-32972-14352499500602_thumb.jpg

Napisano

wymień termos (choć drogi) rok temu mieniałem,teraz po 3-4km spokojnej jazdy w mrozy mam 2 jak sie rozgrzeje 3 czasami ponad

Napisano

W lato mialem "3 i pol, prawie 4". Teraz mam "prawie 4, czasami minimalnie ponad" smile.gif

Napisano
  • Autor

> wymień termos (choć drogi) rok temu mieniałem,teraz po 3-4km

> spokojnej jazdy w mrozy mam 2 jak sie rozgrzeje 3 czasami ponad

masz moze jakis "DOBRY" model który do naszego silniczka pasuje? i jak z wymiana - czy dam rade sam bez kanału - czy jedynie jakis warsztat - a teraz chyba zasłonie troszke te wloty na chłodnice tym kartonem

...dzieki za info

Napisano

brałem u nich Verneta,wogóle ciężko dostać było do naszego modelu,w żadnym stacjonarnym od ręki nie mogłem dostać, a obdzwoniłem do ok 10 sklepów nawet zajmujących się konkretnie tylko chłodzeniem...koszt ok 200zł więc sporo jak za termos

Co do wymiany to jak masz minimum pojęcia to dasz radę sam,skomplikowane to nie jest,nie zapomnij odpowietrzyć potem układu.

Napisano

obecnie to najczęściej 2 - 3

Napisano
  • Autor

nie zapomnij odpowietrzyć potem

> układu.

dzieki Panowie - wiec czeka mnie wymiana termostatu:(:)

ps- jak odpowietrzyc potem układ- czy na cos trzeba zwracac uwage??? moze sa jakies "kruczki":) aha i przy okazji - chyba warto wymienic cały paraflu///// - (przy okazji ile płynu nam wchodzi do układu)

pozdr i dzieki wszystkim za info

Napisano

ja wymienilem rok temu. koszt termostatu to 160 zl firmy nie znam. po wymianie odrazu zaczol pokazywac na skali 4 non stop po rozgrzaniu silnika. przed wymiana max 3 pokazywal natomiast wentylator zaczyna sie zalaczac lekko powyzej 5. wymiana prosta bez kanalu sie obylo tylko odrazu kup sobie opaski bo starych fabrycznych nie odzyskasz

Napisano
  • Autor

> ja wymienilem rok temu. koszt termostatu to 160 zl firmy nie znam. po

> wymianie odrazu zaczol pokazywac na skali 4 non stop po

> rozgrzaniu silnika. przed wymiana max 3 pokazywal natomiast

> wentylator zaczyna sie zalaczac lekko powyzej 5. wymiana prosta

> bez kanalu sie obylo tylko odrazu kup sobie opaski bo starych

> fabrycznych nie odzyskasz

dzieki - i ciesze sie ze sam sobie dam rade:) a jesli chodzi o te opaski - to rozumiem ze to sa zwykłe tylko trzeba dopasowac do srednicy rurek...

ps- a jak z odpowietrzaniem - odpowietrzałes ?? od czego sie zabrac \

ps2- a mi powiedzieli na allegro za "termostat z włoskiej firmy behr thermot w cenie 190 zl"

nie wiem czy on jest ok

pozdr

Napisano

> dzieki - i ciesze sie ze sam sobie dam rade:) a jesli chodzi o te

> opaski - to rozumiem ze to sa zwykłe tylko trzeba dopasowac do

> srednicy rurek...

Zwykłe zaciskowe

> ps- a jak z odpowietrzaniem - odpowietrzałes ?? od czego sie zabrac \

Na przewodach masz odpowietrzniki,jak jest klima to z tego co pamietam sam się odpowietrza,ale moge się mylić

> ps2- a mi powiedzieli na allegro za "termostat z włoskiej firmy behr

> thermot w cenie 190 zl"

Może być...

Napisano

Z kartonem 3.

Bez kartonu 2

Na kompiutrze wyszło, że za wcześnie o 5 stopni mi się otwiera.

Napisano
  • Autor

> Z kartonem 3.

> Bez kartonu 2

> Na kompiutrze wyszło, że za wcześnie o 5 stopni mi się otwiera.

Pozdrowienia dla Pana "BERU":)

Slayer_GG - teraz nie bede zmieniał tego termostatu - bo za zimno - odczekam tych kilka dni (juz kupiłem (ponoc oryginał - BEHR- 175zł + nowe opaski + 2 litry paraflu - juz rozczienczony do -38st)

Slayer - na teraz - na takie mrozy ile zastwaic ta tektura aby w miescie za czesto sie nie przegrzewał - a b c d e - co proponujesz z doswiadczenia????

i pytanie - co z tym odpowietrzaniem czy jest jakis manual na forum - bo nie moge znajsc - chodzi mi czy te 2litry paraflu mi starczy - czy wyleci wiecej - nie bede spuszczał wszystkiego tylko tyle ile musi wyleciec po odkreceniu termostatu- wiec chyba 2 litry starczy na doleweke????

i dzieki wszystkim za dotychczasowe info 281843449-Maryskaprz%F3d%287%29.jpg

Napisano

> Pozdrowienia dla Pana "BERU":)

A nawzajem

> Slayer_GG - teraz nie bede zmieniał tego termostatu - bo za zimno -

> odczekam tych kilka dni

Pewnie, że na mrozie to krzywdę można sobie zrobić

> Slayer - na teraz - na takie mrozy ile zastwaic ta tektura aby w

> miescie za czesto sie nie przegrzewał - a b c d e - co

> proponujesz z doswiadczenia????

Ja włożyłem karton o gabarytach 40x40.

Przy takich mrozach to i większy by się przydał.

Ja po mieście mało jeżdże. Głównie trasa 15km 2x dziennie.

Najlepiej dobrać metodą doświadczalną.

> ile musi wyleciec po odkreceniu termostatu- wiec chyba 2 litry

> starczy na doleweke????

> i dzieki wszystkim za dotychczasowe info

Tutaj musisz spytać kolegi Carl... On wymieniał termosa to Ci prawdę powię.

Więcej niż 2 litry nie powinno wylecieć.

A do odpowietrzania to są takie specjlane zaworki. Ale nie powiem Ci bo jeszcze tego nie robiłem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

mam nadzieje ze te 2 litry starcza - sa dwie szkoły - jedna zeby ruszac te zaworki dolewajac przez zbiorniczek i pokolei kazy zamykac jak wyleci juz przez nie płyn az do konca układu - a druga aby nalac do max w zbiorniczku wyrównawczym i nie zamykac korka i zapalic maryske i trzymac do momentu aby załaczył sie wentylator i potem uzupełnic jak ostygnie juz ostatecznie....

bede czytał dalej na necie moze cos znajde wiecej

ps-Slayer ale skoro ty masz niedogrzany ten silnik (tak jak ja) to wiecej ci spala paliwa i z tego co czytam zimny niedogrzany silnik szybciej sie zuzywa (wieksze tarcie) z tego co wyczytałem - to jednak niektórzy z tym silnikiem osiagaja normalna temp ok 90st

pozdr

jak zmienie dam znac:)

Napisano

> - to jednak niektórzy z tym silnikiem osiagaja normalna temp ok

> 90st

nasze termosy otwieraja się przy 75*, 5* różnicy w otwarciu to nie znaczy że niedogrzany, 2L płynu Ci starczy pod warunkiem że Ci przewody sie nie wymskną...

> jak zmienie dam znac:)

Napisano

> Ja po mieście mało jeżdże. Głównie trasa 15km 2x dziennie.

A to dobre...trasa 15km,nie wiedziałem,że to się już kwalifikuje do trasy,dla mnie to odcinek po którym silnik zaczyna normalnie pracować wink.gif tzn wiem już jak reagować jak ktoś powie że tylko w trasie jeżdził 270751858-jezyk.gif bo dla mnie to trasa to zawsze tak ponad 50,albo nawet 100kę...nigdy mi do głowy nie przysżło by wypad do stolicy 42km nazwać trasą serio smile.gifpub2.gif

Napisano
  • Autor

> nasze termosy otwieraja się przy 75*, 5* różnicy w otwarciu to nie

> znaczy że niedogrzany, 2L płynu Ci starczy pod warunkiem że Ci

> przewody sie nie wymskną...

Carl - co masz na mysli " jak mi sie nie wympskną"? chodzi ci o które przewody - te główne ?- rozumiem ze trzeba je zatkac podczas wymiany aby jak najmniej wyleciało płynu ...

a co do temp - powiem ci ze kazdy prawdziwy mechanior ci powie ze 90st to optymalna temp silnika- pewnie masz racje ze u nas odmykaja sie przy 75st - ale to bład konstrukcyjny - podczas kupna mojej marysi - jeden gosciu mi powiedział jedno zdanie(ten silnik jest niedopracowany - ma kilka braków- ps- wiesz ile nasz silnik był w produkcji:)):):- powiem ci ze BARDZO MAŁO:) i moze cos w tym jest - osprzet do ilnika chyba makaronki zrobili tak na szybko na odwal sie - z 75-tki dorzucili na 100tke

ogolnie jestem zadowolony z mojej marysi - ale coraz czesciej zaczyna mi sie psuc- czyzby juz pora na 156 po lifcie:)):): oczywiscie Sportwagon i chyba 2,4 (175KM)lub 1,9 (140KM)

pozdr

ps- carl a jak w koncyu z tym odpowietrzaniem ruszac te odpowietrzniki czy tak jak pisałem - tylko dolac - sam sie odpowietrzy???

Napisano
  • Autor

aha moze komus sie przyda - taki termostat jest do TD100 z klimą (oryginał fiata 464 32 896) a ten sam producent robił dla fiata na oryginał - nr C.719.75.001

281848175-termostat.jpg

i dałem wczoraj za niego 175zł - ( a na allegro szukają "jeleni " za 220zł z łaską:)

post-32972-14352499529659_thumb.jpg

Napisano

A co miałem napisać że 15km po miescie? Jak to nie jest miasto tylko orosta droga po za miastem. Chyba na to się mówi trasa.

Jak podają wyniki spalania to piszą miasto lub trasa. Skoro do pracy jadę za miasto to chyba nie napiszę, że jeżdżę 15km po mieście, tylko na trasie.

Napisano

> 220zł z łaską:)

A gdzie kupowałęś? Masz jakiś namiar?

U mnie wołają ponad 300 sciana.gif

Napisano
  • Autor

> A gdzie kupowałęś? Masz jakiś namiar?

> U mnie wołają ponad 300

jest u nas w Olkuszu taki sklep

"Fijamot" Sklep Motoryzacyjny

Olkusz, ul. Rabsztyńska 18, tel. 032 6470090

gosciu ma FIAT ALFA LANCIA - wszystko do włoskich

i ceny ok - a jak cos trzeba to kwestia 1-2 dni

i mam taki drugi (tez tanio ok 180 -190zł

wiec zapraszam do OLKUSZA

Napisano

> Carl - co masz na mysli " jak mi sie nie wympskną"? chodzi ci o które

> przewody - te główne ?- rozumiem ze trzeba je zatkac podczas

> wymiany aby jak najmniej wyleciało płynu ...

Uważaj właśnie żeby je zagiąć do góry,albo podstaw sobie coś pod auto na płyn,żeby jak najmniej Ci zawialo,zatkać je raczej ciężko...

> a co do temp - powiem ci ze kazdy prawdziwy mechanior ci powie ze

> 90st to optymalna temp silnika- pewnie masz racje ze u nas

> odmykaja sie przy 75st - ale to bład konstrukcyjny - podczas

> kupna mojej marysi - jeden gosciu mi powiedział jedno zdanie(ten

> silnik jest niedopracowany - ma kilka braków-

Że jakie to braki? (napewno słaba moc z klimą i altek u dołu,poza tym ten silnik jest jak kowadło-nie do zajeb...nia, co do termosa,hmm.. co znaczy że każdy porządny mechanior,po raz mało jest takich, po dwa-nie takie glowy myslały nad tym,jak te porządne mechaniory i ma swoje uzasadnienie ta sytuacja,diesel nie lubi bardzo wysokich temp,bo może się przegrzać,a ta temp wcale nie uważam że jest zła dla dieselka,napij się wody o tenp 75* i powiedz czy jest za zimna?Był krótko,bo fiat jako jeden z pierwszych wprowadził CR,bo technika poszła do przodu,ale nie znaczy to że jest to zla jednostka...

> ps- carl a jak w koncyu z tym odpowietrzaniem ruszac te

> odpowietrzniki czy tak jak pisałem - tylko dolac - sam sie

> odpowietrzy???

Spróbuj najpierw nie ruszać tych odpowietrzników,dolej płynu,nagrzej,włącz klimę jeśli masz i powinien sie odpowietrzyć,jeśli nie-masz opcję z odpowietrznikami,mi po wymianie termosa sam się odpowietrzył i odpowietrzniki nie tykane były...

Napisano
  • Autor

> Uważaj właśnie żeby je zagiąć do góry,albo podstaw sobie coś pod auto

> na płyn,żeby jak najmniej Ci zawialo,zatkać je raczej ciężko...

tak tez myslałem:)

> ten silnik jest jak kowadło-nie do zajeb...nia, co do

nie mowie ze jest zły smile.gif - tylko ze krótko go robili - nie zdazyli na jakies poprawki w osprzecie- nie było tego tzw "okresu Dziecinego:):):))))

> wcale nie uważam że jest zła dla dieselka,napij się wody o tenp

> 75* i powiedz czy jest za zimna?

a powiem ci ze sie napiłem - zona mi dała raz kawe prawie wrzatek w kubku z Orlena ten metalowy z dwoma sciankami - chwytasz za kubek a tu zimny - i łykłem K...wa - szkoda slów!:) do dzis mi sie robi ciepło:)na sama mysl jak patrze na ten kubek:)

> Spróbuj najpierw nie ruszać tych odpowietrzników,dolej

> płynu,nagrzej,włącz klimę jeśli masz i powinien sie

> odpowietrzyć,jeśli nie-masz opcję z odpowietrznikami,mi po

> wymianie termosa sam się odpowietrzył i odpowietrzniki nie

> tykane były...

mam klime i oto mi własnie chodziło - dzieki za to odpowietrzanie- tak zrobie:)

pozdr

Napisano
  • Autor

carl - jeszcze jedno napisałes

nagrzej,włącz klimę jeśli masz i powinien sie odpowietrzyć,

nagrzej tzn - nagrzac rozumiem silnik i właczyc nawiew na ciepło na full w srodku , a właczyc klime - to na ciepło czy na zimno( jak ustawic temp)

pozdr.

Napisano

> full w srodku , a właczyc klime - to na ciepło czy na zimno( jak

> ustawic temp)

I tu znowu...co szkoła to inaczej Ci powiedzą,u mnie było tak...dmuchawa na 3 bieg,max ciepło ustawić i niech się grzeje...on sobie będzie bulgotał i wciągał płyn,coraz dolej jak zajdzie potrzeba,a jak już będziesz miał nagrzany włącz również klimę,prawda jest taka,że powinien się odpowietrzyć bez klimy również, ale włączyć napewno nie zaszkodzi...

Napisano

po co to kombinowac. po skreceniu wszystkiego zalej plyn do ukladu i odkrec odpowietrzniki najpierw jeden pozniej drugi i tak az zacznie lecic ci plyn zrob to dwa trzy razy i po klopocie i wiesz ze na 100 % bedziesz mial powietrzone.

Napisano
  • Autor

a jak już będziesz miał nagrzany włącz również

> klimę,prawda jest taka,że powinien się odpowietrzyć bez klimy

> również, ale włączyć napewno nie zaszkodzi...

]

klime na ile st - min czy max

pozdr

Napisano

właśnie z odpowietrznikami są kombinacje...a tu nic nie ingeruje i nie dłubie...

klimę włącz poporstu do tych ustawień co bedziesz miał czyli dmuchawa na 3,ciepło na max i klima

Napisano
  • Autor

> na 3,ciepło na max i klima

cholera chyba ślepy jestem - pisałeś o tym w poprzednim liscie - dmuchawa na 3 bieg,max ciepło ustawić i niech się grzeje

- zle zrozumiałem- oki jesli twoja metoda działa to ok - chyba tak zaczne- bo gosciu w sklepie tez mi mówił abym uwazał na te odpowietrzniki bo czesto sa z nimi problemy jak sie rusza - wiec nie bede ryzykował:)

pozdr i dzieki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.