Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło piszczy

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Piszczy w sprzęgle. Kiedy wciskam pedał piszczy mocniej, gdy puszczam mniej (na luzie).

Szykuje się wymiana czy coś da się zrobić?

Dodam, że jedynka czasem ciężko wchodzi, a przy trójce niekiedy tak jakby nie trafiam w odpowiednie miejsce.

Problemy z biegami tak samo od 10 miesięcy, gdy go kupiłem, a piszczy od kilku tyogdni, tylko ostatnio zdecydowanie mocniej.

Napisano

miałem tak w poprzednim samochodzie, jak było zimniej to piszzcało łożysko oporowe, co ciekawe jeżdziłem tak 5 lat, ze sprzegłem nie było problemów(wybieraniem biegów), tylko popiskiwało troche, jak sie rozgrzał samochód nie było problemu, myśle,że możesz mieć to samo, sprawdziłbym jeszzce poziom oleju w skrzyni

Napisano
  • Autor

Dzięki. Może nie będzie tak źle...

Napisano

ja również mam problem ze sprzęgłem ale obiawy zupełnie inne. u mnie na półsprzęgle, np w korku (idzie dostać wówczzas szału) strasznie szarpie całym samochodem, nie zawsze ale czasami lepiej jest wysiąść i pchać samochód a niżeli męczyć sie taką jazdom. uzbroj_zlo.gif Znajomy miał takie same obiawy i wymienial całe sprzęgło, a ja jak narazie od pół roku sie na tym bujam, ostatnio obiawy ustały.

Napisano

Kiedys w Renault Megane takie objawy dawaly oberwane poduszki silnika/skrzyni biegow (nie pamietam ktorego).

Odnosnie piskow - jezeli nie ma szorowania to sprzeglo raczej ok. Popiskiwac moze lozysko.

Napisano

> Kiedys w Renault Megane takie objawy dawaly oberwane poduszki

> silnika/skrzyni biegow (nie pamietam ktorego).

wcześniej miałem starą fiestunie i tam objawy oberwanej poduszki to było szarpanie przy ruszaniu, a tutaj mogę jechac na półsprzęgle powolutki i nagle, niezwiększając obrotów silnika, zaczyna szarpać i to tak jakby zaraz miał mi silnik wyrwać sie spod maski, czasami są to chwilowe objawy i jak jeszcze raz wcisne sprzęgło to jest OK ale czasami to można na prawde dostac szału.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Odnosnie piskow - jezeli nie ma szorowania to sprzeglo raczej ok.

> Popiskiwac moze lozysko.

Dzięki.

Jeżeli to łożysko wyciskowe, wystarczy je wymienić, czy lepiej całe sprzęgło? Co przy okazji sprawdzić i uzupełnić?

ASO chyba nie jest do tego konieczne?

Napisano

można wymienić samo łożysko jeśli sprzęgło w dobrym stanie, jednak jak zamierzasz pojezdzić samochodem to polecam całe sprzeglo, wymiana(usługa) jest dosyć droga wiec po co dwa razy przepłacać, wymienisz sprzeglo bedzie spokoj na dluzej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.