Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie parownik?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie techniczne - gdzie dokładnie w Pandzie z klimatyzacją umieszczony jest parownik - jak się do niego dostać aby usunąć z niego grzybki? Kupiłem preparat do odkażania z rurką - w/g instrukcji psika się we wloty i już. Jednak na zasyfienie najbardziej narażony jest parownik - ciemne i wilgotne miejsce. Jednak nie widać go przez dziurę filtra przeciwpyłkowego - w ogóle niewiele przez nią widać. Jak zatem dostać się do niego żeby go dokładnie popsikać i odkazić?

Napisano

> Czyżby nikt na prawdę nie wiedział ja się dostać do siewcy grzybków i

> go zneutralizować?

Z tego co pamiętam to wystarczy napsikac w nawiewy i samo sie dostanie wszędzie niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam to wystarczy napsikac w nawiewy i samo sie

> dostanie wszędzie

Własnie podobno nie bardzo - po dordze jest układ kierujacy powietrzem i nawet jak sie uda psiknąć trochę w tamtym kierunku to nie uda sie dokładnie spryskać, a nawet jeżeli to się uda to tylko od strony"wylotowej" a grzybki od strony dolotu zostaną. Znalazlem na jednym z for posta od gościa który serwisuje klimy i pisał on że to nie jest w 100% skuteczne - trzeba parownik od strony dolotu powietrza odkazić. hmm.gif

Napisano

> Własnie podobno nie bardzo - po dordze jest układ kierujacy

> powietrzem i nawet jak sie uda psiknąć trochę w tamtym kierunku

> to nie uda sie dokładnie spryskać, a nawet jeżeli to się uda to

> tylko od strony"wylotowej" a grzybki od strony dolotu zostaną.

> Znalazlem na jednym z for posta od gościa który serwisuje klimy

> i pisał on że to nie jest w 100% skuteczne - trzeba parownik od

> strony dolotu powietrza odkazić.

W takim razie nie wprowadzam w błąd. Nie znam się tylko tak słyszałem. Sprawdził bym jednak to co pisał tamten gośc. Wiesz, ludzie różne bzdury wypisują czasem jako "fachowcy" niemniej to co piszesz brzmi rozsądnie ok.gif

Napisano
  • Autor

Pozwolę sobie zacytowac za tamtym userem bo to co picze mądrze brzmi a pisze on ze klimatyzacją para się od 20 lat. Oyo co pisze:

"Układ klimatyzacji w samochodzie na ogół (nie zawsze jednak) napełniony jest czynnikiem chłodniczym o symbolu handlowym R 134A, a który chemicznie nazywa się tetradihlorodifluoroethan (CH2F-CF3). W układzie klimatyzacji czynnik znajduje się w "dwustanie", czyli w stanie płynnym jak i gazowym.

Ciśnienie czynnika w układzie w trakcie bezczynności układu jest stałe po obu stronach układu (takie samo na "ssaniu" jak i na "tłoczeniu") i jest zależne od temperatury układu.

Ciśnienia pracy są zależne od kilku czynników. Ciśnienie "ssania" zależy przedewszystkim od ciśnienia "tłoczenia, od rodzaju sprężarki (czy jest ona o stałej czy zmiennej wydajności), od ustawienia zaworu rozprężnego, drożności układu i stanu napełnienia czynnikiem. Ciśnienie "tłoczenia" zależy przedewszystkim od temperatury skraplania (wystudzenia skraplacza), drożności układu i rodzaju czynnika.

Ciśnienia pracy są zależne od temperatury parowania i skraplania, a dane na ten temat można znaleźć w tablicach entalpii danego czynnika.

W układach stosuje się olej syntetyczny, czyli estrowy (przy R12 był mineralny) o symbolu PAG 100 lub SEZ 80.

W układzie klimatyzacji są na ogół 2 filtry, przeciwpyłowy (kabinowy) oraz filtr osuszacz (odwadniacz). Filtr kabinowy może być papierowy lub papierowy z wkładem z węgla aktywowanego. Wymiana filtra przeciwpyłowego powinna się odbywać w zależności od stopnia jego zabrudzenia. W teorii to jest raz na pół roku lub raz na 15 tysięcy (jednak to bardzo uogólnione dane). Filtr osuszacz ma za zadanie wyłapywanie resztek wilgodzi z układu (zawiera silicagel), oraz mechaniczne czyszczenie czynnika z cząstek stałych. Wymienia się tyn filtr w przypadku zatarcia się sprężarki, gdy jest zatkany lub nieszczelny, oraz gdy układ klimatyzacji był bardzo długo (kilka lat) otwarty i jeździł bez czynnika. Częste jego zmiany chyba zalecają tylko handlowcy bo nie ma realnych przesłanek do częstej ich wymiany.

Ilości czynnika w układach są różne i zależne od modelu auta.

Bzdurą jest to co kolega napisał powyżej

Cytat:

filtry przeciwpyłkowy wymieniasz no i robisz przytym odkażanie srodkiem bakteriobujchym we wloty powietrza psikasz preparacik i niemasz smrodu w aucie z klimy

Dezynfekcja układu polega na zastosowaniu środka grzybobójczego (dezynfekującego) na parownik klimatyzacji. Spryskanie wlotów powietrza jest bzdurą, bo bakterie i grzyby rozwijają się na parowniku a nie w kanałach (parownik jest w miejscu ciemnym i wilgotnym).

Na temat klimatyzacji można pisać naprawdę w nieskończoność bo to temat rzeka."

Co wy na to że trzeba by zdezynfekować parownik? Ma ktos epera żeby sprawdzić gdzie on jest i jak się do niego dorwać? hmm.gif

Napisano

> Pozwolę sMa ktos epera żeby

> sprawdzić gdzie on jest i jak się do niego dorwać?

winnym watku pytalem o to samo i sick.gif

ale jeszcze chwila i bedzie u mnie zlosnik.gif

Napisano

> Dezynfekcja układu polega na zastosowaniu środka grzybobójczego

> (dezynfekującego) na parownik klimatyzacji. Spryskanie wlotów

> powietrza jest bzdurą, bo bakterie i grzyby rozwijają się na

> parowniku a nie w kanałach (parownik jest w miejscu ciemnym i

> wilgotnym).

> Na temat klimatyzacji można pisać naprawdę w nieskończoność bo to

> temat rzeka."

> Co wy na to że trzeba by zdezynfekować parownik? Ma ktos epera żeby

> sprawdzić gdzie on jest i jak się do niego dorwać?

Nie będę dyskutował z człowiekiem o 20 letnim stazu. Ale widzę braki. Pisze On o czynniku chłodzącym ale nie pisze, że stosowane były dwa różne. Druga sprawa to odgrzybianie. Słyszałem to co pisze również od człowieka zajmującego się klimą ale nie wiem czy jest dobry a sam jak pisałem sie nie znam. Niemniej jako wiadomość do sprawdzenia warto sprawdzić. Gość mówił mi o jakimś penetrującym preparacie który dociera wszędzie a wprowadza sie go poprzez nawiewy. Nie odbywa sie to jednak poprzez banalne napsikanie w wyloty a wprowadza długa rurką. Tym sposobem dociera sie nprawde głeboko a wraz z penetrujacymi własciwościami aparatu można sądzić ze dotarło sie wszędzie. Z drugiej strony powiedział mi, że czasami czynność trzeba powtórzyć nawet dwukrotnie. Tyle tylko, ze moze to być sposób "chałupniczy" a Ty opisujesz profesjonalne, dokładne czyszczenie układu hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.