Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Migające światła w rytm skaczących obrotów

Featured Replies

Napisano

Witam, dopiero co zakupiłem Astre G 1,7cdti, pierwszą wykrytą usterką są migające wszystkie światła w rytm skaczących obrotów, zakres niewielki, około 100 - 200 także skacze niewiele, i tak góra dół, a oświetlenie gaśnie i jaśnieje, nie jest tak zawsze, zazwyczaj na zimnym, choć mam go niedługo i może dobrze tez nie zaobserwowałem, zapewne to coś z alternatorem, moje pytanie brzmi czy na pewno bo nie chce sie wpakować w niepotrzebne koszty. Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam

Napisano

Witam.

Wygląda na alternator.

Sprawdź jakie jest napięcie na akumulatorze podczas pracy silnika.

Napisano

Witam, sprawdź napięcie ładowania, podejrzewam że będzie pulsować np 12,5V do 14,4V , sprawę powinno załatwić wymiana regulatora napięcia.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

napięcie skacze ale od 14,02V do 14,27V, a to chyba nieznaczna różnica?? to nadal regulator napięcia??

Napisano

> napięcie skacze ale od 14,02V do 14,27V, a to chyba nieznaczna

> różnica?? to nadal regulator napięcia??

raczej nie, ale czy robiłes pomiar tuz po uruchomieniu silnika po postoju czy juz na "rozgrzanym" alternatorze??

Napisano

Jak będziesz robił drugi pomiar to obciąż alternator włączając co się da z elektryki: ogrzewanie tylnej szyby, światła, dmuchawa itp.

Sprawdź jak na to reaguje napięcie. O ile opadło i do ilu wzrosło po podniesieniu obrotów na ok 3tyś.

Napisano
  • Autor

Na zimnym przy włączonym nadmuchu, ogrzewanie tylnej szyby, radio na full, światła - 11,88V i nic nie miga

bez obciążenia skacze miedzy 13V a 14V i miga

przy 3000 obrotów pod takim samym obciążeniem 12,6V

no i to co zaobserwowałem przy powrocie z pracy, oświetlenie miga gdy alternator nie ma żadnego obciążenia tzn tylko światła , włączając podgrzewanie szyby wszystko ustaje.

Napisano

> Na zimnym przy włączonym nadmuchu, ogrzewanie tylnej szyby, radio na

> full, światła - 11,88V i nic nie miga

> bez obciążenia skacze miedzy 13V a 14V i miga

> przy 3000 obrotów pod takim samym obciążeniem 12,6V

Regulator napięcia drogo nie kosztuje, a jest duże prawdopodobieństwo ze załatwi sprawę.

pozdrawiam

Napisano

Jeśli tak niskie napięcie jest też między obudową alternatora i grubym przewodem wychodzącym od niego, to regulator napięcia do wymiany.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Kończąc wątek...

Naprawa alternatora, czyli wymiana regulatora napięcia albo naprawa mostka diodowego(bo i takie coś wchodzilo w gre) kosztowalo w wawie 300 zł

Nowy alternator + własna robocizna 350zł i 12m-cy gwarancji. Alternator "niepodpisany" z allegro, ale firma sprawdzona bo i do poprzedniego auta kupowalem u nich alternator. Jakby ktoś potrzebowal kontaktu to na priva.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.