Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuki tyłu podczas hamowania

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od czasu gdy doprowadziłem do porządku hamulce coś niedobrego dzieje mi się z tyłu auta. Przy hamowaniu (szczególnie na nierównej drodze) słychać głośne, głuche stuki (tak jakby coś w bagażniku skakało!) ale tylko z lewej strony. Nie wiem czy to amortyzator czy gumy belki (jak to się fachowo nazywa?) czy wreszcie łożysko wahacza. Ktoś miał do czynienia z czymś takim? Czytałem, że można sprawdzić luz na wahaczu poprzez poruszenie kołem. Czy wystarczy wtedy zapodać takie coś: http://www.allegro.pl/item512978428_zestaw_naprawczy_wahacza_fiat_punto.html ?? I wreszcie czy można z tym jakoś jeździć (bezpieczeństwo - nie komfort), bo nie wiem kiedy będę miał czas na ewentualną naprawę (sesja) frown.gif

Napisano

Sprawdź, czy Ci się cylinderek hamulca nie spartolił, miałem coś takiego - okazało się, że to wina cylinderka, który się zepsuł; wymiana pomogła wink.gif

Napisano
luz na wahaczu wyczujesz/zobaczysz po podniesieniu samochodu i poruszaniu kołem, gdy są małe luzy dobrze jest włożyć coś pod koło np. deskę i ruszać kołem góra dół; wg mnie duży luz w tym miejscu widać już po pochyleniu koła stojąc za samochodem
Napisano
  • Autor

Z tylnymi hamulcami nic nie robiłem, tylko odpowietrzane były przy wymianie płynu. Właśnie wiem, że widać jak koła krzywo stoją / \ ale u mnie jest ok.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź, czy Ci się cylinderek hamulca nie spartolił, miałem coś

> takiego - okazało się, że to wina cylinderka, który się zepsuł;

> wymiana pomogła

Kurde, nie mam kiedy się pod auto położyć i sprawdzić tego. Może jak bym podjechał gdzieś na SKP to coś więcej by mi powiedzieli? A z tym cylinderkiem to nie wiem, bo auto hamuje bardzo dobrze.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i chyba znalazłem rozwiązanie. Wczoraj wymieniliśmy z kumplem amorki z tyłu i oczywiście stuki nie ustąpiły. Po oględzinach i sprawdzeniu łomem okazało się naszym zdaniem, że stuki dochodzą z miejsca mocowania jednej z dwóch tulei wahacza, chyba to tak wygląda i nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, bo w książce piszą że to łożysko wsporcze:

http://www.allegro.pl/item545054606_tuleje_gumy_poduszki_tylna_belka_punto_1.html#gallery

Rozebraliśmy też hamulce i zarówno bęben jak i okładziny są ok, cylinderek też nie wykazuje przecieków. Tylko nie rozumiem jednego, dlaczego te stuki pojawiają się w momencie hamowania na dziurach? Gdy wpadnę nawet z dużą siłą w dziurę ale bez hamulca, to nie stuka.

Zamierzamy wymienić te tuleje, tylko zastanawiam się czy da się to zrobić bez demontowania belki? Czytałem sporo na ten temat, jednak nigdzie nie ma dokładnie opisanej tej wymiany/manuala.

Napisano

> Zamierzamy wymienić te tuleje, tylko zastanawiam się czy da się to

> zrobić bez demontowania belki? Czytałem sporo na ten temat,

> jednak nigdzie nie ma dokładnie opisanej tej wymiany/manuala.

Też to przerabiałem- jakiś rok temu, a wczoraj jade i znów coś stuka...

Tylko że gapiłem się na te tuleje i wyglądają na zdrowe, no nic bede musiał poszukać dokładniej...

Co do wymiany to zabierałem sie za to sam bo w teorii wyglądało na dość prostą operacje-po 4 godzinach szamotania sie z jedną stroną pojechałem do serwisu żeby mi zrobili drugą...

Powiem ci tak wybić te tuleje to pikuś ale bez porządnej prasy ciężko wbić nowe na ich miejsce.

Tym razem napewno nie będe tego już sam robił mimo że ostatnio za wymiane zapłaciłem 200 zł...

Jak dla mnie więcej zachodu niż to warte-już lepiej żeby mi to ktoś zrobił niż jak mam te męki znów przeżywać smile.gif

Pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, wkońcu ktoś coś napisał... Powiedz mi, wyjmowałeś całą belkę czy obejdzie się bez tego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.