Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amortyzatory i sprężyny do cinquecento?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystki forumowiczów, W swoim cienkim mam aktualnie amorki krosno i do tego sprężyny weitec albo -40 albo -60 (tak mi powiedział poprzedni właściciel) W związku z tym że jestem totalnym laikiem prosze mi napisać jak sie odczytuje te 40 i 60? Tzn 60 to są większe - autko wyżej stoi czy na odwrót?

Druga kwestia chciałbym je zmienić bo są za twarde do jazdy na co dzień i po mieściea pozatym auto jest za niskie przy wiekszej koleinie to dupa blada juz raz prawie skrzynie zostawiłem na asfalcie frown.gif Nie chce robic tapczanu z autke więc chciałbym żęby ciutke mu z tych właściowści zostało no i żeby był wyższy. Zastanawiam sie na bilsteine b4 a sprężyn to zupełnie nie wiem? Aby były nie za twarde i nie za drogie. Poprosze o jakieś propozycje? Druga sprawą tak na marginesie zastanawiam sie na włożeniem do cienkiego wiekszego silnika 1.2 od punto. Poprzedni właściciel zrobil swap z 700 na 900 i właściwie nie wiem czy cos zmienial czy nie? Może ma ktoś do sprzedania taki silnik ze wszystkim poptrzebnymi rzeczami do przełożenia? Albo zna kogoś kto sie tym zajmuje który przełożył by 1.2 nie zdzierając Bóg wie ile kasy? I zrobi to dobrze moge nawet dojechac jak bedzie potrzeba jestem z wawy? Pozdrawiam Łukasz smile.gif

Napisano

> Witam wszystki forumowiczów, W swoim cienkim mam aktualnie amorki

> krosno i do tego sprężyny weitec albo -40 albo -60 (tak mi

> powiedział poprzedni właściciel) W związku z tym że jestem

> totalnym laikiem prosze mi napisać jak sie odczytuje te 40 i 60?

> Tzn 60 to są większe - autko wyżej stoi czy na odwrót?

> Druga kwestia chciałbym je zmienić bo są za twarde do jazdy na co

> dzień i po mieściea pozatym auto jest za niskie przy wiekszej

> koleinie to dupa blada juz raz prawie skrzynie zostawiłem na

> asfalcie Nie chce robic tapczanu z autke więc chciałbym żęby

> ciutke mu z tych właściowści zostało no i żeby był wyższy.

> Zastanawiam sie na bilsteine b4 a sprężyn to zupełnie nie wiem?

> Aby były nie za twarde i nie za drogie. Poprosze o jakieś

> propozycje? Druga sprawą tak na marginesie zastanawiam sie na

> włożeniem do cienkiego wiekszego silnika 1.2 od punto. Poprzedni

> właściciel zrobil swap z 700 na 900 i właściwie nie wiem czy cos

> zmienial czy nie? Może ma ktoś do sprzedania taki silnik ze

> wszystkim poptrzebnymi rzeczami do przełożenia? Albo zna kogoś

> kto sie tym zajmuje który przełożył by 1.2 nie zdzierając Bóg

> wie ile kasy? I zrobi to dobrze moge nawet dojechac jak bedzie

> potrzeba jestem z wawy? Pozdrawiam Łukasz

zacznij od profilu ok.gifwink.gif

edit: bonus: -60 autko stoi blizej ziemi niz jakby to mialo miejsce w przypadku -40 biglaugh.gif

Napisano

dobry dzien mam smile.gif wiec cos tam napisze zlosnik.gif

witamy na forum .. jak w kazdej nowej spolecznosci prosimy o zapoznanie sie z informacjami dla nowych userow ktore znjadziesz

tutaj smile.gif... jednoczesnie zachecamy do przywitania sie uzupelnienia profilu i do przedstawienia sie wkilku slowach zlosnik.gif

to tak gwoli scislosci zeby Cie nie zjedli tu wink.gif

co do pytan :

na 60/40 faktycznie dla niektorych moze byc za nisko .. ale mozna sie przyzwyczaic tlyko trzeba uwazniej jezdzic i omijac dziury i koleiny zlosnik.gifwink.gif

jesli ejdnak jest dla CIebie za nisko ... no to mozna podniesc przod do -40 ... ub zamienic caly ten komplet Twoj 60/40 na jakies 40/40 .. mowisz ze za twardo .. z miekszych sprezyn to chyba platimex .. fk moim zdaniem tez sie fajnie sprawuja smile.gif.. obvecnie mam weiteca 40/40 wink.gif

co do swapa ..przechodzilem taki proces z 700 na 1.2 8v .. jesli nie robisz tego sam to IMO musiz sie liczyc z kosztem min 3,5 - 4 tys .. z 900 bedzie chyba trolszeczke mniej ..

tutaj z kolei masz silniczek 1.2 8v do sprzedania smile.gif

co moge powiedziec.. 1.2 8 v dla mnie zapitala.. a moze zapitalalo bo poo 4 miechach juz brakuje wink.gif.. genralnie wiekszosc CI powie ze to nie ejdzie .. bo teraz w modzie szesnatyki i do tego 1.4 zlosnik.gif

jednak 1.2 to juz fajna zabawa i spalanko w miare zlosnik.gif

mam nadzieje ze cos rozjasnilem sytuacje zlosnik.gif

pzdr zlosnik.gif

Napisano

jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat Twego autka to idź na regionalny kącik tam jest wielu chłopaków od nas którzy są dobrymi fachowcami może któryś z nich będzie miał czas żeby się z Tobą spotkać i zobaczyć co tam masz na robione w tym aucie.

Napisano

paaanie 1.2 8v nie jezdza wogule, mi po 2tyg bylo slabo, ale trza sie przyzwyczaic, na trase wystarcza

Napisano
  • Autor

Dobra zaraz popracuje nad profilem. Tzn 3.5-4 tysiace to jest cena za wszystko razem z silnikiem i włożeniem i ustawieniem rozumiem? A co z tym bilsteinem b4 ? Warto je kupić i jakie do tego sprężyny.

"paaanie 1.2 8v nie jezdza wogule, mi po 2tyg bylo slabo, ale trza sie przyzwyczaic, na trase wystarcza"

Wszystko przedemna:p

Napisano

> Dobra zaraz popracuje nad profilem. Tzn 3.5-4 tysiace to jest cena za

> wszystko razem z silnikiem i włożeniem i ustawieniem rozumiem?

> A co z tym bilsteinem b4 ? Warto je kupić i jakie do tego

> sprężyny.

B4 lubia stukac po jakims czasie sick.gif

polecam Kayaba Excel-G ok.gif

Napisano

> Dobra zaraz popracuje nad profilem. Tzn 3.5-4 tysiace to jest cena za

> wszystko razem z silnikiem i włożeniem i ustawieniem rozumiem?

> A co z tym bilsteinem b4 ? Warto je kupić i jakie do tego

> sprężyny.

z robocizna to koszty beda wyzsze.. niestety z 700 / 900 ptrzebujesz duzo wiecej tajli zmieniac niz np z 1.1

Napisano

im mocniejszym silnik tym lepiej by auto było niższe ponieważ później możesz mieć problemy z przyczepnością na drodze

Napisano

> paaanie 1.2 8v nie jezdza wogule, mi po 2tyg bylo slabo, ale trza sie

> przyzwyczaic, na trase wystarcza

to co 1.4 zlosnik.gif ?

tez zaczyna mi brakowac wiec cza bedzie dlubnac cos zeby kilka koniow doszlo wink.gif. ale swapa nie planuje .. bo wiem ze mam zdrowy silniczek i teraz tym da sie poruszac a nie jak 700 ok.gif

do tego narzie skupiam sie na stronie wizualnej wink.gif

PS mierzyles swojego ?

Napisano
  • Autor

Ok coś już tam sie rozjaśniło:) Dzieki bardzo za odpoiwedzi.. jak by cos bede walił z kolejnymi pytaniami ;p Kupie ta KYB - bedzie chyba najrozsodniej smile.gif Ale jeszcze jakie do tego sprężyny ? Nie twarde bo jednak te pzm-1 w połączeniu z tymi sprezynami+ nasze drogi to poprostu krew człowieka zalewa jak sie one marnuja :/ no i żeby sie podniósł samochodzik:) btw. pewnie bede je sprzedawał ile można za nie dostać? W lato bylem na stacji diagnostycznej i z tego co ten facet mowil to wtedy byly w bardz dobrej kondycji a od tamtego czasu zrobilem jakies 3 tysiace kilosow (o ile można wierzyc w te testy.)

Albo może taki zestaw KYB+ te sprężyny http://www.allegro.pl/item531472302_sprezyny_przednie_fiat_seicento_cinquecento_1100.html

Napisano

> to co 1.4 ?

> tez zaczyna mi brakowac wiec cza bedzie dlubnac cos zeby kilka koniow

> doszlo . ale swapa nie planuje .. bo wiem ze mam zdrowy

> silniczek i teraz tym da sie poruszac a nie jak 700

> do tego narzie skupiam sie na stronie wizualnej

> PS mierzyles swojego ?

nie mierzylem, kiedys jak na silesii bedzie jakas akcja to podjade, bo mam yanka i wydech fi43 wiec moze chociaz serie utrzymam.

1.4 nie wkladam, zbieram tajle na T.

Napisano

> Ponawiam Pytanko bo dale jstoje w kropce czy te sprężyny bedą psowały

> do tych amorków?

> KYB+ te sprężyny

> http://www.allegro.pl/item531472302_sprezyny_przednie_fiat_seicento_cinquecento_1100.html

poszukaj na cento giełdzie czy nie sprzedaje ktoś sprężyn z seja albo cienkiego w wersji sporting

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.