Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mamy usera Hondy FRV w naszym gronie

Featured Replies

Napisano

Witam,

jak w temacie - ma ktoś lub jeździ. Jakie wrażenia?

30.GIF

Napisano

> Witam,

> jak w temacie - ma ktoś lub jeździ. Jakie wrażenia?

Mamy i jeździmy... zlosnik.gif

Wrażenia...??? Jak najbardziej pozytywne!

Nadwozie nie jest może piękne ale bardzo funkcjonalne...

Moja dwuletnia córeczka ma niesamowitą frajdę z podróżowania na środkowym, przednim fotelu. Honda wprawdzie ZALECA przewożenie dzieci na tylnych fotelach, ale wyjątkowo w tym modelu dopuszcza przód (środek) i dlatego w w/w miejscu są mocowania ISOFIX.

Dzieciaczek widzi wszystko co dzieje się z przodu i jest w zasięgu ręki rodziców - nawet jeśli jedzie tylko z kierowcą. Nie trzeba się zatrzymywać, żeby dać pić lub wytrzeć nos maluchowi... zlosnik.gif

Autko z silnikiem i-CTDi tworzy bardzo przyjemne połączenie, bo niestety benzyna trochę za słaba.... W końcu FR-V waży 1,5 tony.

Silnik podczas pierwszych 10-15 tys. km lubi wypić trochę oleju - nie ma się czym martwić - to typowa charakterystyka tej jednostki.

Cały produkt jest made in Japan... zlosnik.gif

Na początku bardzo sceptycznie podchodziłem do tego modelu ale wprost proporcjonalnie do ilości przejechanych kilometrów rośnie moje uznanie dla tego samochodu... waytogo.gif

Średnie spalanie w mieście przy dość częstym wykorzystywaniu momentu obrotowego, oscyluje w granicach 7 litrów.

W trasie można osiągnąć taki sam wynik jeśli podróżuje się z prędkościami 140-150 km/h. Przy spokojnej jeździe można bez problemów zejść poniżej 6 litrów (100-110 i płynna jazda).

Jeśli "bawisz się" silnikiem i nie przekraczasz 2000 obrotów - spalanie w mieście może spaść nawet do 5,5 litra.

Bardzo przyjemnie zestrojone zawieszenie - daje poczucie komfortu (tłumienie nierówności) i bezpieczeństwa (dobre prowadzenie w zakrętach pomimo swojego "wzrostu").

Jedyne zastrzeżenia mam do układu kierowniczego - dla mnie jest za mało bezpośredni... Przesiadając się z nowego civic'a - miałem wrażenie, że aby osiągnąć maksymalny skręt kół, trzeba tym kierownicą kręcić, kręcić, kręcić i jeszcze raz kręcić... zlosnik.gif Ale to tylko moja ocena i wcale nie musisz mieć podobnych odczuć.

Kontrowersje wzbudza hamulec postojowy (ręczny)... zlosnik.gif Na pewno wiesz dlaczego.... a jeśli nie wiesz - zobacz zdjęcia wnętrza samochodu i jego umiejscowienie w kokpicie.... Na szczęście po lekkim treningu można go opanować i "kręcić bączki"... hehe.gifok.gif

Dość dobre nagłośnienie (jak na fabryczne) jednak do kolorystyki podświetlenia kokpitu nie mogę się przyzwyczaić do dziś - zegary biało czerwone, a deska bursztynowa... oslabiony.gif

Mnóstwo schowków na różne pierdoły... zlosnik.gif

Wadą nowego samochodu jest cena.... frown.gif

Jeśli coś jeszcze Cię interesuje - pisz...

Pozdrawiam

Patryk

Napisano
  • Autor

Witaj,

jako byli/obecni Honda userzy jesteśmy z żoną na TAK smile.gif

Cena istotnie jest wysoka i dlatego szukamy alternatywy. Minusem dla nas jest fakt, że nie mamy możliwości zobaczenia go i pomacania w salonie (w Rzeszowie nie ma żadnego egzemplarza frown.gif ) a co dopiero jazda testowa frown.gif

Czy benzyna jest aż tak cienka? Z tabelek nie wynika żeby był aż takim 'mułem' frown.gif

P.S. Nie wybierasz się czasem w moje rejony wink.gif i jaką wersję wyposażenia masz?

Napisano

> Witam,

> jak w temacie - ma ktoś lub jeździ. Jakie wrażenia?

Jeździłem troskę tym samochodem i generalnie to bardzo fajne autko.

Nie mogłem się przyzywyczaić jednak do siedzenia prawie na drzwiach. Miałem wrażenie że te 3 fotele z przodu to bardzo na wcisk są zrobione.. Pewnie można się do tego przyzywczaić.

Natomiast na miejscu pasażera przeszkadzało mi najbardziej to że wycieraczki nie czyściły szyby na wprost ode mnie. Niestety prawa wycieraczka zostawia część nie oczyszczoną na wprost oczu. Honda powinna zrobić w tym modelu wycieraczki pracujące w przeciwne strony a nie tradycyjne.

pewnie też można się przyzywyczaić i najwazniejsze żeby kierowca widział, ale wspominam o tym bo zwróciłem na to uwagę.

Oczywiscie w trzy dorosłe osoby to z przodu ciasno już jest. Natomiast jadąc we dwie, to pasażer jest baaardzo daleko od kierowcy (cięzko złapać żonę za kolanko)...

natomiast poza tym to autko jest fajne. Ja jeździłem wersją z poczatku produkcji z silniczkiem 2.0

I szczerze mówiąc to przez chwilę się zastanawiałem accord czy FR-V...

Napisano

Witam serdecznie.

...

> Autko z silnikiem i-CTDi tworzy bardzo przyjemne połączenie, bo

> niestety benzyna trochę za słaba.... W końcu FR-V waży 1,5 tony...

Tak jak w CR-V. I spróbuj objechć dieslem benzyniaka. Nie ma szans. Ani w mieście ani na trasie.

To tylko wrażenie. Może wynika z przyzwyczajenia do niskich obrotów a benzynka jest stworzona do jazdy powyżej 5krpm.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witaj,

> jako byli/obecni Honda userzy jesteśmy z żoną na TAK

> Cena istotnie jest wysoka i dlatego szukamy alternatywy. Minusem dla

> nas jest fakt, że nie mamy możliwości zobaczenia go i pomacania

> w salonie (w Rzeszowie nie ma żadnego egzemplarza ) a co

> dopiero jazda testowa

Jak uda Wam się do 12:00 dojechać do Sigma Car w Rzeszowie - będziecie mieli możliwość zobaczenia i pomacania.... Comforta 2.2 i-CTDi

Jeśli nie - wysyłam na priv swój numer telefonu. Zadzwoń proszę do mnie i coś wymyślimy.

> Czy benzyna jest aż tak cienka? Z tabelek nie wynika żeby był aż

> takim 'mułem'

Subiektywne odczucia diesel'a i benzyny sa drastycznie różne... zlosnik.gif

Powodem jest moment 340 Nm, który dość gwałtownie pojawia się przy 2 tys. obr. a w petrolu jest bardziej równomiernie rozłożony (i niższy).

> P.S. Nie wybierasz się czasem w moje rejony i jaką wersję

> wyposażenia masz?

Comfort... smile.gif

W okolicach Rzeszowa pojawię się pewnie pod koniec marca.

Napisano

> Witam serdecznie.

> ...

> Tak jak w CR-V. I spróbuj objechć dieslem benzyniaka. Nie ma szans.

> Ani w mieście ani na trasie.

Ośmielę się z Tobą niezgodzić.... zlosnik.gif

> To tylko wrażenie. Może wynika z przyzwyczajenia do niskich obrotów a

> benzynka jest stworzona do jazdy powyżej 5krpm.

> Pozdrawiam.

Musimy rozróżnić dwie rzeczy: w FR-V silnik benzynowy ma pojemność 1.8, a w CR-V jest 2.0.

Jeśli porównujemy FR-V'a diesel'a do benzyny - benzynka nie ma szans, bo diesel zmasakruje petrola..... zlosnik.gif

Jeśli porównujemy CR-V'a diesel'a do benzyny - szanse są wyrównane. Umiejętne wykorzystanie momentu i zakresu jego dostępności spowoduje, że diesel nie będzie wcale wolniejszy.... waytogo.gif

Napisano

> Jeśli porównujemy CR-V'a diesel'a do benzyny - szanse są wyrównane.

> Umiejętne wykorzystanie momentu i zakresu jego dostępności

> spowoduje, że diesel nie będzie wcale wolniejszy....

To pewnie mam kolegów nieudaczników, bo 6 letnim benzyniakiem z 300kkm. na karku objeżdżam i-CTDI z ostatniego roku produkcji jak chcę. Być może czynnik ludzki zawiódł skoro twierdzisz inaczej?

Chyba, że w FR-V jest benzyna 1.8? To wyjaśniałoby sprawę.

Pozdrawiam.

Napisano

> Chyba, że w FR-V jest benzyna 1.8? To wyjaśniałoby sprawę.

Ano jest 1.8... na początku produkcji wstawiali 2.0 ale potem gdy opracowali silnik 1.8 to przeszli na ten mniejszy..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.