Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa malutkie pytanka

Featured Replies

Napisano

1. Odkąd kupiłem MW 1.9 JTD 03r (przebieg 114000) dręczy mnie taki dziwny cichy dźwięk ni to bulgot , ni to chrobot który pojawia się po wciśnięciu sprzęgła, ale tylko wtedy gdy załączona była turbina. Czyli jadę, obroty koło 2000 wciskam sprzęgło i słyszę ten dźwięk, jak jadę z obrotami mniej niż 1500 i wcisnę to nic nie słychać.

Autko nie szarpie, przyśpiesz normalnie, turbina nie cieknie...jeżdżę z tym już rok frown.gif

2. Czy ktoś zakładał takie gumowe dystanse między zwoje sprężyny, by troszkę dźwignąć brykę ( bo już mnie nerwuje to charatanie o każdy bardziej wystający krawężnik, czy nierówność)?

Napisano

> 2. Czy ktoś zakładał takie gumowe dystanse między zwoje sprężyny, by

> troszkę dźwignąć brykę ( bo już mnie nerwuje to charatanie o

> każdy bardziej wystający krawężnik, czy nierówność)?

te gumowe dystanse do sprężyn nie są po to by auto podnieść, tylko po to by je usztywnić - może trochę w góre Ci pójdzie, ale ile chcesz tego włożyć? na całą sprężynę? Jeśli tak, to będziesz miał auto bez jakiegokolwiek resorowania niewiem.gif

Napisano

> 2. Czy ktoś zakładał takie gumowe dystanse między zwoje sprężyny, by

Załóż amortyzatory gazowe, pośrednie Sachs, Bilstein B4, twarde KYB. Na obu auto podniesie się nieznacznie i przestanie szorować po wybojach.

Napisano

> dziwny cichy dźwięk ni to bulgot , ni to chrobot który pojawia

> się po wciśnięciu sprzęgła, ale tylko wtedy gdy załączona była

> turbina<..........................................>

Oczywiście kwestia obrotów wskazuje na jakąś przypadłość mechaniczną silnika, skrzyni itd ale miałem taki dziwny dzwięk przy wciskaniu sprzęgła i okazało się że wystarczy pompkę sprzęgła wymienić:) - może z tymi obrotami to zbieg okoliczności?:)

cytaty FAQ kacikowe pkt9 nono.gif

Napisano
  • Autor

> te gumowe dystanse do sprężyn nie są po to by auto podnieść, tylko po

> to by je usztywnić - może trochę w góre Ci pójdzie, ale ile

Ja miałem założone nowe federki w hience z LPG, i jak dałem taki jeden krążek między dwa zwoje, autko poszło w górę jakieś 2cm , a to wystarczyło bym bakiem nie rysował asfaltu.

Napisano

Może po prostu sprężyny Ci już siadły "ze starości"? Temat wysokości był już poruszany, poszukaj i porównaj ze swoją wysokością autka (nie pamiętam, ale coś mi się kołacze po głowie, że przy nowych sprężynach jest coś około 38,5 cm od środka koła do nadkola, na pewno wyniki zamieszczał Lisek i ja też swoje podawałem). U mnie różnica po wymianie sprężyn była kolosalna (w odczuciu -mniejszy stres na wybojach wink.gif i pewniejsze/sztywniejsze prowadzenie- bo w liczbach "tylko" AFAIR 2 cm).

Napisano

> jeden krążek między dwa zwoje, autko poszło w górę jakieś 2cm ,

> a to wystarczyło bym bakiem nie rysował asfaltu.

również miałem i w 306tce i w nubirze dla usztywnienia - w 306tce, jak założyłem trzy na jedną sprężyne, to faktycznie się trochę podniósł, ale też był bardzo sztywny - jedna raczej nie da wiele niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.