Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodzący - mieszanie

Featured Replies

Napisano

Panowie, pytanie może banalne ale zawsze lepiej się spytać niż potem biadolić. zlosnik.gif Musze zrobić dolewkę płynu chłodzącego, bo poziom mam prawie na minimum. Mam w domu 1 litr oryginalnego koncentratu do chłodnic Forda. Przygotowałem sobie miksturę z wodą destylowaną ale płyn jest koloru fioletowego a nie pomarańczowego jak w zbiorniczku wyrównawczym. Patrzę do instrukcji obsługi auta i podana tam norma zgadza się idealnie z normą na opakowaniu mojego płynu (więc teoretycznie powinno być ok). Tylko skąd ta różnica koloru? Na ASO nie dzwonię, bo po pierwsze w sobotę nie robią, a po drugie pewnie i tak nie będą wiedzieli o co chodzi. hehe.gif Przeleciałem na szybko internetowe sklepy z oryginalnymi częściami / akcesoriami do Fordów i we wszystkich występuję w ofercie tylko ten jeden płyn "Motorcraft Super plus Premium". Może ktoś ostatecznie rozwieje mi moje wątpliwości w tej materii. zlosnik.gif

Napisano

No pany nikt nic nie wie? zlosnik.gif Mam poprosić M o przeniesienie wątku na towarzyski? hehe.gif

Napisano

leeej pan. kolorem sie przejął 270751858-jezyk.gif norma ta sama, producent ten sam -wiec oba pwnie są tymi samymi plynami o przedluzonej żywotnosci. lej wink.gif

Napisano

> leeej pan. kolorem sie przejął norma ta sama, producent ten sam

> -wiec oba pwnie są tymi samymi plynami o przedluzonej

> żywotnosci. lej

Ok, wreszcie się ktoś wypowiedział. zlosnik.gif Na flaszce z moim płynem pisze, że wymiana po 10 latach (a więc tak jak w instrukcji obsługi). Jutro zrobię dolewkę. ok.gif

Napisano

Może poprostu kolorek się zmienia na skutek pracy płynu (wpływ wysokiej temperatury). Ja dolewałem kiedyś ale nie rozcienczalem go z wodą-poprostu dolałem samego płynu (ale to dosłownie 2-3mm no może 5 mi brakowało do max smile.gif )

Pytanie tylko skąd u kolegi taki duży ubytek płynu skoro poziom był na min. Układ chłodzenia silnika to układ zamknięty więc nie powinno ubywać...?

Napisano

> Może poprostu kolorek się zmienia na skutek pracy płynu (wpływ

> wysokiej temperatury). Ja dolewałem kiedyś ale nie rozcienczalem

> go z wodą-poprostu dolałem samego płynu (ale to dosłownie 2-3mm

> no może 5 mi brakowało do max )

> Pytanie tylko skąd u kolegi taki duży ubytek płynu skoro poziom był

> na min. Układ chłodzenia silnika to układ zamknięty więc nie

> powinno ubywać...?

zawsze będzie ubywać. obieg zamknięty...prawie. jest jeszcze odpowietrzanie biglaugh.gif

Napisano

> zawsze będzie ubywać. obieg zamknięty...prawie. jest jeszcze

> odpowietrzanie

W ponad rok i 30 kkm poziom zmniejszył się z maksimum do trochę ponad minimum, więc myślę że to nie jest nienormalny ubytek. ok.gif

Tak na marginesie dodam, że nowe auto przy zakupie wydano mi z poziomem PONIŻEJ minimum płynu chłodzącego i wspomagania hehe.gif Bardzo się panowie zdziwili, jak do nich podjechałem i to wtedy pokazałem. Całe szczęście dolewki zrobili gratis. zlosnik.gif

Napisano

U mnie w mk1 plyn uciekal na ktorej z rur, na wysokosci sprezarki klimatyzacji - szukanie wycieku zajelo z 1 godzine, bo mimo sciskania plynu w zbiorniczku wyrownawczym nic nigdzie nie lecialo, a wyciek gdzies byl. Po rozowym kolorku w koncu trafilismy biglaugh.gif

Napisano

> W ponad rok i 30 kkm poziom zmniejszył się z maksimum do trochę ponad

> minimum, więc myślę że to nie jest nienormalny ubytek.

> Tak na marginesie dodam, że nowe auto przy zakupie wydano mi z

> poziomem PONIŻEJ minimum płynu chłodzącego i wspomagania

> Bardzo się panowie zdziwili, jak do nich podjechałem i to wtedy

> pokazałem. Całe szczęście dolewki zrobili gratis.

Tną koszta jak mogą smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.