Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja, wycena, pytanie o naprawę?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Astra miała kolizję, nie z mojej winy, szkoda parkingowa. Foto w załącziku, dodam że lampa zaczepy pourywane.

Pytanie co myślicie o zderzaku wymieniac na nowy - koszt nowego zamiennika na allegro 150 zł. warto czy będą problemy?

Wycenili szkodę na 1400 zł. Sam jestem ciekaw czy styknie, dziś jadę do mechanika umówić się i ocenić co robimy.

A wy jak myślicie wymieniać zderzak na nowy zamiennik czy szukać innego.?

Pozdrawiam

post-80239-14352500132941_thumb.jpg

Napisano

> Witam!

> Astra miała kolizję, nie z mojej winy, szkoda parkingowa. Foto w

> załącziku, dodam że lampa zaczepy pourywane.

> Pytanie co myślicie o zderzaku wymieniac na nowy - koszt nowego

> zamiennika na allegro 150 zł. warto czy będą problemy?

> Wycenili szkodę na 1400 zł. Sam jestem ciekaw czy styknie, dziś jadę

> do mechanika umówić się i ocenić co robimy.

> A wy jak myślicie wymieniać zderzak na nowy zamiennik czy szukać

> innego.?

> Pozdrawiam

Po pierwsze jest to szkoda z OC, takze masz prawo do pelnego zwrotu kosztow. Czyli to co dostales to jest tylko jako zaliczka wyplacana bez przedstawiania faktury za naprawe.

Wg mnie powinno byc:

- blotnik PP naprawa i lakierowanie naprawcze

- lampa przednia P do wymiany

- atrapa (chyba zerwany zaczep) do wymiany

- zderzak przedni do lakierowania - wymiana

- halogen przedni prawy porysowany lub chyba zerwany zaczep do wymiany

- pokrywa silnika (jak nie ma rdzy i sladów wczesniejszej naprawy) wymiana i jak oponuja to niech sobie wezmą ta stara.

Oczywiscie taki zakres to tylko po przedstawieniu stosownych faktur. A gdzies u Pana kowalskiego w garazu bez papiera

to jakies 300 zl za malowanie elementu mysle ze juz z naprawa klapy i blotnika juz masz, czyli 3 elementy to 900 lampa jakies 150 zl halogen jakies 75 zl kierunkowskaz 30-50 zl, pozostanie jeszcze sprawa atrapy i jej stanu.

Napisano

Słabo, ja za podobną dostałem coś koło 4000.

Z tym, że nie mam pękniętego zderzaka i maska + błotnik trochę bardziej.. A maska i tak była zardzewiała.

Szkodę miałem w maju ale do tej pory poza wymianą lampki nie naprawiłem tego wink.gif

Tak że te twoje 1400 w tym kontekście to trochę słabo.

OT:

Z resztą parę tygodni później dostałem mocniej w tył - lampa, pas, zderzak, klapa z resztą zardzewiała. Wypłacili coś koło 6000 i tez poza wymianą lampki tego nie robiłem.

Doliczając inną wcześniejszą szkodę (400 do ręki z kieszeni sprawczyni) to zarobiłem już na astrze ponad tysiaka. I ciągle mam czym jeździć wink.gif

Napisano

Popros o kosztorys. Bedzie wiadomo na czym przycieli. Jak znam zycie to pojechali do min ze wszystkim.

Chcesz miec naprawione auto bez kombinacji - oddaj na bezgotowkowe.

Chcesz zarobic kilka pln na brorawa - kombinuj i naprawiaj blotnik i maske + zderzak do wymiany na oryginal uzywke (zadne zamienniki), lampa tez oryginal + kierunek.

Ale i tak bez rozebrania nie okreslisz calkowitego kosztu naprawy

Napisano

> Witam!

> Astra miała kolizję, nie z mojej winy, szkoda parkingowa. Foto w

> załącziku, dodam że lampa zaczepy pourywane.

> Pytanie co myślicie o zderzaku wymieniac na nowy - koszt nowego

> zamiennika na allegro 150 zł. warto czy będą problemy?

> Wycenili szkodę na 1400 zł. Sam jestem ciekaw czy styknie, dziś jadę

> do mechanika umówić się i ocenić co robimy.

> A wy jak myślicie wymieniać zderzak na nowy zamiennik czy szukać

> innego.?

> Pozdrawiam

Ja miałem no prawie identyczną stłuczkę tylko jakby pare centów głębiej. Mocniej zagięta maska, błotnik, reflektor cały stłuczony. Z mojej winy co prawda, ale miałem AC poszedłem na rozliczenie bezgotówkowe wyliczyli mi szkodę na 3500 zł. Dałem ciała mogłem samemu to zrobić, albo do lepszego warsztatu oddać. Kolesie co mi robili orżneli mnie konkretnie. Za te 3500 mogłem kupić błotnik w kolorze za jakieś 250 zeta oryginał nie pordzewiały i nie poniszczony, a wstawili mi jakiś chu.... zamiennik, zderzak co prawda nowy ale zamiennik, atrapy nie wymienili chociaż połamane dwa zaczepy były, maskę podprostowali zaszpachlowali i polakierowali tak, że po 6 miesiącach na myjce bezdotykowej zszedł mi lakier bezbarwny. No wymienili mi reflektor i kierunek, ale też na zamienniki nie wiem jakie rozczytać się nie mogę. Mogłem domagać się od nich reklamacji ale to banda wrszawskich cinkciarzy i już nic nie chciałem mieć z nimi do czynienia.

Jak chcesz zobaczyć ile mniej więcej wszystko będzie Cię kosztować, wejdź sobie na alledrogo sprawdź wszystkie ceny rzeczy do wymiany, średnio koszt malowania elementu to 300 pln (przynajmniej w wawie) i Ci wyjdzie orientacyjna cena remontu.

Jak dostałeś 1500, to ja na twoim miejscu nie cyckałbym się i oddał auto do warsztatu i rozliczył się bezgotówkowo. Oni już wyciągną kasę od ubezpieczyciela. Tylko wybierz jakiś renomowany warsztat gdzie dają gwarancję na wykonaną pracę (lakier), i po wszystkim będą mogli sie pochwalić fakturami za zakupione części. Możesz poprosić o ksero, może się przydać jak będziesz sprzedawał auto. A jak chcesz na tym zarobić no to rób tak jak napisał jeden z kolegów powyżej, tylko musisz wydobyć większe odszkodowanie, bo moim zdaniem, jak będziesz chciał to zrobić po taniości to przy tej kwocie co masz to będziesz musiał jeszcze dołożyć.

Ps. Aha zapomniałem dodać, że ja nie mam lakierowanego zderzaka i halogenów.

Napisano

> A jak chcesz na tym zarobić no to rób tak jak napisał jeden z

> kolegów powyżej, tylko musisz wydobyć większe odszkodowanie, bo

> moim zdaniem, jak będziesz chciał to zrobić po taniości to przy

> tej kwocie co masz to będziesz musiał jeszcze dołożyć.

Wg mnie nie ma sensu lakierowania calego blotnika i maski. Mozna to zrobic "na wpylke". Mialem zagnieciona u siebie ta czesc blotnika co jest pod kierunkiem. Lakiernik zrobil tak ze tylko ja o tym wiedzialem zlosnik.gif i to jeszcze sie dobrze musialem przyjrzec boje_sie.gif a naroznik blotnika nad kierunkiem (u mnie byl zagiety mniej ale i tak sie schodzil do maski) naprostowalem swoimi recyma mlotek.gif

Napisano

> Wg mnie nie ma sensu lakierowania calego blotnika i maski. Mozna to

> zrobic "na wpylke". Mialem zagnieciona u siebie ta czesc

> blotnika co jest pod kierunkiem. Lakiernik zrobil tak ze tylko

> ja o tym wiedzialem i to jeszcze sie dobrze musialem przyjrzec

Jak ja bym sam sobie zrobił takie kuku to pewnie bym tak zrobił jak mówisz, ale jeżeli płaci za to zakład ubezpieczeń to malować tylko całe elementy aby się nie odróżniało zeby.GIFbiglaugh.gif

Napisano

> Jak ja bym sam sobie zrobił takie kuku to pewnie bym tak zrobił jak

> mówisz, ale jeżeli płaci za to zakład ubezpieczeń to malować

> tylko całe elementy aby się nie odróżniało

Dobry lakiernik z dobrym sprzetem, materialami i doswiadczeniem i po wpylce nie bedzie sladu. A przeciez taki polakierowany caly element bedzie sie odroznial. Zreszta podejrzewam ze lakiernik sam powie ze nie ma sensu lakierowania calosci bo jeszcze dojdzie cieniowanie drzwi i pewnie zasugeruje ze tylko wycieniuje okolice uszkodzenia. Tu mowie o sytuacji gdy klient placi. Przy bezgotowce napewno policzy za lakierowanie calosci a zrobi j/w wink.gif

Napisano

> Dobry lakiernik z dobrym sprzetem, materialami i doswiadczeniem i po

> wpylce nie bedzie sladu. A przeciez taki polakierowany caly

> element bedzie sie odroznial. Zreszta podejrzewam ze lakiernik

> sam powie ze nie ma sensu lakierowania calosci bo jeszcze

> dojdzie cieniowanie drzwi i pewnie zasugeruje ze tylko

> wycieniuje okolice uszkodzenia. Tu mowie o sytuacji gdy klient

> placi. Przy bezgotowce napewno policzy za lakierowanie calosci a

> zrobi j/w

To fakt, masz racje.

Jak się nie przypilnuje to nie będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.