Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Nieprawidłowe wyniki badania spalin

Featured Replies

Napisano

witam

Ostatnio na przeglądzie podczas badania spalin diagnosta oznajmił mi, że mam nieprawidłowe wartości spalin m.in. CO i cuś jeszcze(ale nie pamiętam co niewiem.gif). Od razu zasugerował mi, że to lambda albo wtrysk. Że może to być wina lambdy to się sam domyśliłem. Ale co ma do tego wtrysk? Panowie jak sprawdzić czy lambda jest ok czy też nie? Czy po jej odłączeniu powinna być różnica w pracy silnika?

Napisano

Sprawdzanie sondy jest opisywane co najmniej kilka razy miesięcznie. Wystarczy poszukać. Jeśli wtrysk będzie nieszczelny to mieszanka będzie zbyt bogata i spaliny będą poza normą.

A to "cuś" to nie czasem HC - węglowodory?

Napisano
  • Autor

Być może było to i HC. Nie pamiętam dokładnie bo diagnosta zaczął oczywiście polecać znajomych mechaników i mi mętlik w głowie zrobił. Próbowałem szukać o tej sondzie ale szukajka chyba mnie nie lubi bo mi cały czas wyskakuje "Nie możesz w tej chwili skorzystać z wyszukiwarki...." Wtrysk jest powinien być szczelny bo ostatnio odkręcałem tą plastikową kopułkę i przy skręcaniu zwróciłem uwage żeby ta gumowa uszczelka byłą prawidłowo zamontowana

Napisano

Chodzi bardziej o sam wtryskiwacz. Przyczyną dużej ilości HC są często zużyte uszczelniacze zaworów.

Napisano

> Chodzi bardziej o sam wtryskiwacz. Przyczyną dużej ilości HC są

> często zużyte uszczelniacze zaworów.

a zbyt duża ilość tlenu w spalinach o czym świadczy? czy dziurawy tłumik końcowy może fałszować ten pomiar?

brat

Napisano
  • Autor

> Chodzi bardziej o sam wtryskiwacz. Przyczyną dużej ilości HC są

> często zużyte uszczelniacze zaworów.

Uszczelniacze raczej odpadają bo tak to brałby olej a od wymiany do wymiany nie dolewam grama oleju i nic nie ubywa...

Napisano

A i owszem, może. Uboga mieszanka to też więcej tlenu w spalinach.

sowa_osd, wystarczy że uszczelniacz będzie lekko zużyty i już to wyjdzie na analizatorze.

Ale najlepiej by było gdybyśmy mieli podane wartości. Wtedy można by było powiedzieć coś więcej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.