Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podlaczyc mikrofon w Connect OBN

Featured Replies

Napisano

Witam!

Nie wiem czy jestem jakis malo sprytny, ale walczylem caly dzien z Connect OBN (wiem, wiem nudze juz wink.gif W zalaczniku przesylam schemat zlaczy. Probowalem podpiac mikrofon i za jasna cholere nie dziala. Ma ktos pojecie jak go prawidlowo podlaczyc? Bede wdzieczny za info, bo probowalem z 15 kombinacji...

I jeszcze jedno pytanie ktore wpadlo mi dopiero teraz: gdzie podlaczyc CAN A i CAN B. Przeca nie pod data in i data out, bo to dla zmianiarki.

post-46302-14352500216691_thumb.jpg

Napisano

mikrofon bez polaryzacji wiec tak jak na schemacie wink.gif

282008584-bez%A0tytu%B3u.JPG

Problem tylko co należy podłączyć aby radio go zobaczyło-na pewno masę......i wolume-bo inaczej radio nie wejdzie w stan Phone biglaugh.gif

i być może któreś sterowanie-wszędzie jest...._/ _ + sterowanie plusem...a w phone brak -być moze wykrywa plus

Napisano
  • Autor

> Poszukaj jeszcze tutaj a przede wszystkim tutaj

CityMatic na twoje odpowiedzi wlasnie czekalem:-)

Co do radia to connect ma wbudowany modul GSM (siemens dokladnie) takze juz normalnie moge dzwonic z niego (tylko ze mnie nikt nie slyszy wink.gif wiec chyba nic wiecej nie musze kombinowac, chyba ze sie myle???

Oczywiscie probowalem juz opcji ktora zaznaczyles, ale bez skutku. Na linki ktore juz podeslales patrzylem, ale nie za bardzo im wierze, bo schematy sie odrobine roznia. Ot chocby ta kwestia CAN. U mnie jest data in data out ale od zmieniarki, wiec nie wiem do czego podciagnac te kable z licznika... Pozatym np. patrac na rns3 ktorej chyba najblizej do connecta obn to mikrofon powinien byc podlaczony pod pin 11 i 12, a tez nie dziala frown.gif

Napisano

> CityMatic na twoje odpowiedzi wlasnie czekalem:-)

> Co do radia to connect ma wbudowany modul GSM (siemens dokladnie)

> takze juz normalnie moge dzwonic z niego (tylko ze mnie nikt nie

> slyszy wiec chyba nic wiecej nie musze kombinowac, chyba ze

> sie myle???

> Oczywiscie probowalem juz opcji ktora zaznaczyles, ale bez skutku.

> Na linki ktore juz podeslales patrzylem, ale nie za bardzo im

> wierze, bo schematy sie odrobine roznia. Ot chocby ta kwestia

> CAN. U mnie jest data in data out ale od zmieniarki, wiec nie

> wiem do czego podciagnac te kable z licznika... Pozatym np.

> patrac na rns3 ktorej chyba najblizej do connecta obn to

> mikrofon powinien byc podlaczony pod pin 11 i 12, a tez nie

> dziala

Ale u Ciebie jest BOX nie OEM każda funkcja radia działa po podłączeniu wtyczki i odpowiedniego sterowania -zabezpieczenie jest realizowane w inny sposób(panel,karta,itp) więc nie ma konieczności wprowadzenia sygnału can(który normalnie jest wykorzystany i do zabezpieczenia przed kradzieżą i do regulacji volume w funkcji V km/h)

Napisano
  • Autor

> Ale u Ciebie jest BOX nie OEM każda funkcja radia działa po

> podłączeniu wtyczki i odpowiedniego sterowania -zabezpieczenie

> jest realizowane w inny sposób(panel,karta,itp) więc nie ma

> konieczności wprowadzenia sygnału can(który normalnie jest

> wykorzystany i do zabezpieczenia przed kradzieżą i do regulacji

> volume w funkcji V km/h)

Dziwna sprawa, bo mam w standartowej wtyczce wszystkie podstawowe wyprowadzenia czyli plus, plus po stacyjce, swiatla, gal i wsteczny. Nawigacja mimo to nie widzi ze sie ruszam:-) tzn przy kalibracji nie pokazuje ze samochod ruszyl, stad myslalem ze to kwestia braku CAN (bo can to nie tylko kwestia zabezpieczenia, ale rowniez info np. predkosci, dobrze mysle?!?).

I wracajac do mikrofonu, jest jakas inna teoria, bo mi rece opadaja....

Nadmienie ze pytalem ASO, jeszcze jak szukalem oryginalnego mikrofonu do nawigacji, ale oni tylko rece rozkladaja...

Napisano

> Dziwna sprawa, bo mam w standartowej wtyczce wszystkie podstawowe

> wyprowadzenia czyli plus, plus po stacyjce, swiatla, gal i

> wsteczny. Nawigacja mimo to nie widzi ze sie ruszam:-) tzn przy

> kalibracji nie pokazuje ze samochod ruszyl,

w oryginale z navi jest chyba dodatkowa antena...

282009754-Schowek-1.jpg

post-36421-14352500221299_thumb.jpg

Napisano

Co do podłączenia mikrofonu to ja u siebie mam tak: Mikrofon mam podłączony miedzy masą a jednym z tych pinów z symbolem mikrofonu. Domyślam się że są dwa piny dla mikrofonu stereo. Wtedy podpinamy każdy kanał do jednego z łączy. Ja mam mikrofon mono, więc zmostkowałem te dwa łącza z symbolem mikrofonu i do nich podłaczyłem przewód czerwony z mikrofonu, a masę mikrofonu podłaczyłem do pinu z symbolem masy (tego poniniżej). Oczywiście wszystko działa jak należy.

Napisano
  • Autor

> Co do podłączenia mikrofonu to ja u siebie mam tak: Mikrofon mam

> podłączony miedzy masą a jednym z tych pinów z symbolem

> mikrofonu. Domyślam się że są dwa piny dla mikrofonu stereo.

> Wtedy podpinamy każdy kanał do jednego z łączy. Ja mam mikrofon

> mono, więc zmostkowałem te dwa łącza z symbolem mikrofonu i do

> nich podłaczyłem przewód czerwony z mikrofonu, a masę mikrofonu

> podłaczyłem do pinu z symbolem masy (tego poniniżej). Oczywiście

> wszystko działa jak należy.

Wielkie dzieki kdawid! Twoj sposob to jedyny skutecznie dzialajacy! Probowalem podpiac ten mikrofon tylko pod mase i jeden pin, ale nie dziala. Takze obowiazkowo trzeba mostkowac te dwa sygnaly confused.gif

Natomiast jak zwykle ja przekombinowalem. Kable od gal i od czujnika wstecznego mam, ale sa nie podlaczone wiec wszystko sie wyjasnilo, wiec caly temat z CAN byl niepotrzebnie poruszany zlosnik.gif Skoro mam rozebrane pol kropka moze ktos podpowie skad podciagnac te dwa sygnaly, znaczy sie predkosci i wsteczny. Moze z wiazki zegarow??? Z gory dzieki!

Napisano

> Wielkie dzieki kdawid! Twoj sposob to jedyny skutecznie dzialajacy!

Cieszę się że pomogłem. Jak będziesz miał chwilke to napisz kiedyś na priva jakie masz ustawienia GPRS bo moja navi w żaden sposób nie chce pobrać mapy, nie łaczy się przez GPRS:(

Napisano
  • Autor

Kurcze, prosze niech mi ktos podpowie skad wziasc sygnal GAL oraz REV !

Z gory dzieki!

Napisano

> Kurcze, prosze niech mi ktos podpowie skad wziasc sygnal GAL oraz REV

> !

> Z gory dzieki!

Tak,przekopałem informacje i chyba znalazłem........

".. można podłączyć magistralę CAN (informacja o prędkości, cofaniu itp.), a jak samochód nie generuje sygnału prędkościowego to także sygnał z impulsatora umieszczonego na kole (SENS.). Jest w czym wybierać. Żyroskopu nie trzeba podłączać bo jest umieszczony z prawej strony radia. Model RNS3 często jest używany jako wyposażenie fabryczne (Punto, Skoda, Mazda). Ma on podłączenia nieco zubożone względem DX70 (nie ma wejścia telefonicznego, wyjść liniowych przednich oraz wejścia magistrali CAN)"..

wiec w Twoim przypadku trzeba podłączyć to do CAN

Napisano

> wiec w Twoim przypadku trzeba podłączyć to do CAN

ale gdzie w radio? kurcze co to jest za radio-model i czy naprawdę nikt nie ma tego podłączonego na kąciku?dziwne przecież mają ludzie fabryczne navi confused.gif

Napisano
  • Autor

> ale gdzie w radio? kurcze co to jest za radio-model i czy naprawdę

> nikt nie ma tego podłączonego na kąciku?dziwne przecież mają

> ludzie fabryczne navi

Radio to Connect OBN. Producentem jest Blaupunkt, Modul GSM zaprojekotowany przez Siemens. O ile mi wiadomo jest to produkt specjalnie zaprojektowany dla Punto 2 FL. Nie spotkalem sie nigdy z podobna nawigacja. Jej innowacyjnosc to pobieranie map poprzez siec GSM. Nawigacja nie uzywa absolutnie zadnych plyt nawigacyjnych wiec nie ma nic wspolnego z rns3 oraz rns 4, ale za to jedyna czyta MP3 cool.gif. O ile mi wiadomo tylko kolega kdawid ma taka navi, ale on ma HGT wiec mial instalacje radiowa w pelnej opcji a ja niestety mam tylko 12 po stacyjce, 12V,swiatla i mase crazy.gif Nawigacja potrzebuje informacji o predkosci, oraz o wrzuceniu wstecznego. Jak wczesniej pisalem potrzebuj sygnal GAL oraz REV, albo CAN, ale sam juz nie wiem.

Zreszta za jasna cholere nei wiem skad ktorykolwiek z tych sygnalow podciagnac. Can niby dzieki koledze citymatic juz wiem(w kostce zegarów różowo-czarny i różowo-biały ) ale wtedy nie wiem jak podpiac to do radia. Znow gal i rev wiem gdzie, ale nie wiem skad niewiem.gif

Napisano

Postaram się to rozebrać jeszcze raz i zrobić fotki jak to jest połaczone u mnie. Jak bym wiedział jakie kolory mają te przewody o które Ci chodzi to było by mi łatwiej. Tylko najwcześniej zrobie to w sobotę wieczorem.

Dodam jeszcze to że jedyne miejsce w którym to może być wpięte do radia jest kostka DIN z zasilaniem na zdjęciu pierwsza od góry. U mnie jest do niej podpięte 8 kabli. Do tego gniazda z boku nie mam nic wpięte. Środkowa kostka to głośniki a te trzy małe to zmieniarka, telefon i wyjścia sygnału na wzmacniacze (w kolejnosci od lewej). Więc jedyne miejsce gdzie to moze być podpiete to kostka power, przynajmniej tak mi się wydaje.

Jest jeszcze taka opcja że ja też nie mam tego podłaczonego tak jak ma być bo mój kropek fabrycznie miał navi RNS3 a to cudo to sam mu zapodałem wpinając do istniejącej instalacji. Navi mi nie działa bo nie potrafię zciągnąć mapy:( ,więc nie weim jak sprawdzić czy u mnie te sygnały doprowadzone sa prawidłowo??

Napisano
  • Autor

> Postaram się to rozebrać jeszcze raz i zrobić fotki jak to jest

> połaczone u mnie. Jak bym wiedział jakie kolory mają te przewody

> o które Ci chodzi to było by mi łatwiej. Tylko najwcześniej

> zrobie to w sobotę wieczorem.

> Dodam jeszcze to że jedyne miejsce w którym to może być wpięte do

> radia jest kostka DIN z zasilaniem na zdjęciu pierwsza od góry.

> U mnie jest do niej podpięte 8 kabli. Do tego gniazda z boku nie

> mam nic wpięte. Środkowa kostka to głośniki a te trzy małe to

> zmieniarka, telefon i wyjścia sygnału na wzmacniacze (w

> kolejnosci od lewej). Więc jedyne miejsce gdzie to moze być

> podpiete to kostka power, przynajmniej tak mi się wydaje.

> Jest jeszcze taka opcja że ja też nie mam tego podłaczonego tak jak

> ma być bo mój kropek fabrycznie miał navi RNS3 a to cudo to sam

> mu zapodałem wpinając do istniejącej instalacji. Navi mi nie

> działa bo nie potrafię zciągnąć mapy:( ,więc nie weim jak

> sprawdzić czy u mnie te sygnały doprowadzone sa prawidłowo??

hmm w takim razie interesuja mnie tylko sygnaly GA i REV z kostki power. Dokladnie o ktore mi chodzi, mozesz zobaczyc na zdjeciu ktore dolaczylem w tym poscie, albo na rozpisce twojego radia bo podejrzewam ze masz taka sama naklejke:-) bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam

Napisano

spoko postaram się to sprawdzić, ale tak jak mówiłem najwcześniej jutro wieczorem lub w poniedziałek.

Jak możesz to napisz jeszcze jak sprawdzić w tej navi czy mam podłaczone prawidłowo te sygnały?? O ile dobrze pamiętam to jest tam gdzies opcja sprawdania czy auto się porusza??Tylko nie pamiętam gdzie to jest??

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> spoko postaram się to sprawdzić, ale tak jak mówiłem najwcześniej

> jutro wieczorem lub w poniedziałek.

> Jak możesz to napisz jeszcze jak sprawdzić w tej navi czy mam

> podłaczone prawidłowo te sygnały?? O ile dobrze pamiętam to jest

> tam gdzies opcja sprawdania czy auto się porusza??Tylko nie

> pamiętam gdzie to jest??

> Pozdrawiam

W ustawieniach glownych jest bodajrze kalibracja. Wtedy navi prosi zebys zapalil silnik, zgasli, jechal kawalek do przodu i zebys wrzucil wsteczny. Jak bedzie pokazywac prawidlwoe info( a nei jak u mnie ze stoje w miejscu:-) to bedzie gitezzz... teraz nei mam dokladnei jak tego sprawdzic ale wieczoram napisze gdzie to jest dokladnie.

Napisano

> W ustawieniach glownych jest bodajrze kalibracja. Wtedy navi prosi

> zebys zapalil silnik, zgasli, jechal kawalek do przodu i zebys

> wrzucil wsteczny. Jak bedzie pokazywac prawidlwoe info( a nei

> jak u mnie ze stoje w miejscu:-) to bedzie gitezzz...

U mnie jest tak: w ustawieniach mam zablokowane niektóre funkcje, miedzy innymi kalibracje (jest przy niej symbol kłódki) i nie mam pojecia dlaczego?? Może właśnie dlatego mam problemy z pobraniem nowych map??

Dobra wiadomość jest taka że znalazłem w menu coś takiego jak sensor test smile.gif

Po wejściu w to pokazuje się kilka danych, prędkość kierunek jazdy coś o antenie. Zrobiłem szybki test i wszystko działa, jak jade do przodu pokazuje prędkość jak daje wsteczny to zmienia się kierunek strzałki, więc chyba wszystko jest ok:)

Teraz pozostało tylko sprawdzić te kable ale na to nie mam czasu narazie frown.gif Zrobię to napewno w sobotę lub poniedziałek. Jak ktoś by mi mógł wskazać gdzie szukać końców tych kabli (tzn gdzie są wpięte??) Z jednej strony do radia a z drugiej??

Plan mam taki że sprawdze kolory kabli przy radiu i póżniej będę sprawdzał do czego są podłaczone tylko przydałyby się jakieś wsakzówki gdzie mam szukać (przy liczniku?? czy w jakimś innym miejscu??) Problem może byc jeszcze taki że ja mam Mk2 a kolega heteryk Mk2FL więc może to być trochę inaczej .

Podsumowując czekam na wszelkie wskazówki które będą pomocne w zlokalizowaniu do czego podłączone są te przewody??

Napisano

> hmm w takim razie interesuja mnie tylko sygnaly GA i REV z kostki

> power.

Dziś dostałem się do instalacji mojego radia i starałem się znależć żródło tych sygnałów (GA i REV) i wynik jest taki:

U mnie sygnał REV podpięty jest z licznika samochodu, dziwi mnie tylko to że połaczony jest aż z dwoma pinami w liczniku. Sprawdziłem miernikiem i wyszło na to że REV z radia połaczony jest do pinów nr 6 i nr 7 w liczniku samochodu.

Co do sygnału GA to jest większy problem bo napewno nie jest podpięty z licznika samochodu, sprawdziłem to dokładnie miernikiem. No i teraz mam problem bo nie weim gdzie szukać końca tego przewodu?? Może ktoś ma jakiś pomysł ?? Wiem tylko że przewód którym podciągnięty jest ten sygnał do radia jest w kolorze zielonym z jednym czarnym paskiem.

Pozdrawiam

Napisano

> hmm w takim razie interesuja mnie tylko sygnaly GA i REV z kostki

> power.

Dziś sprawdziłem połączenia między radiem a body compem i znalazłem ten nieszczęsny sygnał GA. Jest to pin nr 23 w wtyczce która podłaczona jest z tyłu do body compa ( u mnie wtyczka ma kolor niebieski). Teraz pozostaje Ci jedynie sprawdzić czy w Twoim body jest to ten sam pin, na ten temat może wypowie się ktoś kto wie czy w Mk2 i Mk2FL body kompy są takie same.

Daj znać czy udało Ci się to podłączyć.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Dziś sprawdziłem połączenia między radiem a body compem i znalazłem

> ten nieszczęsny sygnał GA. Jest to pin nr 23 w wtyczce która

> podłaczona jest z tyłu do pody compa ( u mnie wtyczka ma kolor

> niebieski). Teraz pozostaje Ci jedynie sprawdzić czy w Twoim

> body jest to ten sam pin, na ten temat może wypowie się ktoś kto

> wie czy w Mk2 i Mk2FL body kompy są takie same.

> Daj znać czy udało Ci się to podłączyć.

> Pozdrawiam

Nowosci z placu boju. Gdzies slyszalem ze liczniki z Mk2 nie pasuaj do mk2FL. Wydaje sie byc ze wsygnaly we wtyczce sa inaczej poprowadzone (albo moze wlasnie dlatego:-)

U mnie sprawa wyglada tak: wtyczka od zegarow to 18 miejsc w dwoch rzedach. W pierwszym rzedzie piny od 1 do 9. Pin 5 jest pusty, na pinach 6 oraz 7 pojawia sie +12 po wlaczeniu swiatel wiec bardziej wyglada mi to na illumination, a nie na sygnal wstecznego. Sprawdzilem pozostale piny do nuemru 19 ( w drugim rzedzie sa tylko 3 kable ale nie za bardzo mialem jak sie pod nie podpiac. Niestety na zadnym nie pojawilo sie napiecie po wrzuceniu wstecznego. Co w sumie wydaje sie byc logiczne :-) bo nie ma kontroli od wstecznego na tablicy, Nie zaryzykowalem i nie zmostkowalem tych pinow 6 i 7 bo wydaje mi sie ze to niestety nie te... Z uporem maniaka twierdzilbym ze to bardziej sygnal ga idzie od zegarow, ale niestety nie za bardzo mialem mozliwosc jezdzenia i sprawdzania miernikiem na ktorym kablu wzrasta napiecie ( bo chyba tak dziala sygnal GA vel GAL.)

Koledze kdawid po raz kolejny dziekuje za wszelka pomoc. I jezeli ktos inny moze mi pomoc w zlokalizowaniu sygnalow rev i ga bede bardzo wdzieczny.... Moze przynajmniej zna ktos rozpiske zlacza zegarow w wytrzeszczu. Bylby to juz jakis postep...

W body jeszcze nie mieszalem bo jezeli nei znajde tego sygnalu z zegarow to nawet nie ma sensu wyciagac body...

Napisano

U mnie też wtyczka do zegarów ma 18 pinów w dwóch rzędach i tak jak juz pisałem piny numer 6 i 7 sa połączone z pinem rev w radiu. Sprawdzałem to tylko omomierzem więc nie wiem jak wygląda sprawa napięcia na tych pinach.

Co do body to nie trzeba go wyciagać (przynajmniej u mnie) można wyciągnąć od dołu samą wtyczkę i sprawdzić czy jest coś podpiete do pina numer 23. Jak nie to można dorobić kabel i sprawdzić czy to ten sygnał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.