Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło

Featured Replies

Napisano

OStatnio dziwnie zaczęło szarpać auto (stilo 1,6). Przy ruszaniu z pierwszego biegu tak na pół sprzęgłą mam szarpanie, autem całym trzesie, przez chwilę. Nie wiem dokładnie jak to opisać, ale przez 2-3s wygląda jakby auto podskakiwało. Da się ruszyć bez tego, ale trzeba już mocno delikatnie obchodzić się z gazem i sprzęgłęm. Sprzęgło umiera?

Napisano

Z tego co opisałeś , wygląda to że sprzęgło powiedziało już Ci papa, takie same objawy miał mój brat w 1,2. Po wyjęciu sprzęgła okazało się że słoneczko zdechło całkowicie, po wymianie kompletnego sprzęgła , jak ręką odjął...

Napisano
  • Autor

Hmm, dokładnie takie same? Tzn takie podskakiwanie? Bo niechce robić czegoś co mi nic nieda ;>

Napisano

Tzn takie podskakiwanie?

Nie można było w ogóle płynnie ruszyć , bardzo szarpało autem. Nie pomagało ani delikatne ruszanie ani ostre , nawet przy próbie ruszania z 2-ki też szarpało.Najgorzej było podczas stania i ruszania w korkach. Ale co dziwne jak auto już ruszyło to na kolejnych biegach już było dobrze.

Napisano
  • Autor

No to to samo :/ Czyli jazda po mieście zrobiła swoje. Dzięki za info.

Napisano

mod.giftuk.gif

faq 5a mlotek.gif

Napisano
  • Autor

Ok, sory. Btw. Byłem w serwisie. Pan mi auto naprawił w 15 s paląc sprzęgło. Auto nieszarpie, tarcze są okej. Tylko zużywają się nierówno bo podobno zbytdelikanie jeżdzę zlosnik.gif No i jazda w korkach i asr w aucie :/

Napisano
  • Autor

Mechanik stwierdził, że sprzęgło jest nierówno zużyte, "spalił" (ręczny i półsprzęgło). Po tym zabiegu auto nieszarpie zlosnik.gif

Napisano

> ... sprzęgło jest nierówno zużyte, "spalił"...

Określenie "spalił" jest dość nieprecyzyjne w tym wypadku...

Gdyby zostało spalone, to nadawałoby się już tylko do wymiany, a nie kontynuowania jazdy - i to jeszcze z zadowolonym klientem wewnątrz zlosnik.gif

Powiedziałbym, że zostało przypalone, i dzięki temu tarcza została wyrównana na całej powierzchni ciernej.

Zabieg dość brutalny - acz w tej sytuacji skuteczny cool.gif

Napisano

a to pytanie szczebel wyzej. Dlaczego sprzeglo starlo sie nierownomiernie ? docisk/sprezyna.. co tam jest , moze toto jest jakies zuzyte/wypracowane i stad krzywo zjechana tarcza sprzegla. Bo to co pan mechanik zrobil to tylko naniosl poprawke na stan faktyczny. Ale czy wyeliminowal powstawanie usterki ? hmm.gif

Napisano

O sprzęgłach i nie tylko TUTAJ

Czy wyeliminował?

Jest wiele czynników , które mają wpływ na nierównomierne zużycie sprzęgła: od wady konstrukcyjnej począwszy, do samego użytkownika włącznie...

Dalsza eksploatacja pokaże. cool.gif

Napisano
  • Autor

No jasne. Auto ma już 115k km, I większość jazdy w korku. Ale jak jeszcze wytrzyma bez wymiany sprzęgła z rok, to będę zadowolony. A i jeszcze zapytałem co to znaczy, że "nierówno". Znaczy to tyle, że jak się jeździ tak jak ja, to się robi ząbki na tarczy(?). Nie że np bardziej starta jest z lewej, a mniej z prawej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.