Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

B5 1.8 - nierówna praca silnika...

Featured Replies

Napisano

na obrotach jałowych. W zasadzie nie ma tragedii, ale mnie to denerwuje wink.gif Jakieś pomysły, co to może być?

Poza tym nie ustaję w poszukiwaniach dobrego serwisu VW w Warszawie - chodzi o znalezienie stałego miejsca przeglądów auta. Ponieważ nie znam się na autach potrzebuję mechanika, który będzie się orientował i nie będzie próbował wybudować sobie willi za moje pieniądze wink.gif Znacie miejsce, gdzie można pojechać na diagnozę i w pełni zaufać werdyktowi?

No i jeszcze jedno: zauważyłem, że poziom płynu chłodzącego jest poniżej minimum. Nie widziałem żadnych wycieków, plam etc. Gdzie on się mógł podziać? icon_eek.gif

Za wszelką pomoc będę wdzięczny smile.gif

Napisano

> na obrotach jałowych. W zasadzie nie ma tragedii, ale mnie to

> denerwuje Jakieś pomysły, co to może być?

> Poza tym nie ustaję w poszukiwaniach dobrego serwisu VW w Warszawie

> - chodzi o znalezienie stałego miejsca przeglądów auta. Ponieważ

> nie znam się na autach potrzebuję mechanika, który będzie się

> orientował i nie będzie próbował wybudować sobie willi za moje

> pieniądze Znacie miejsce, gdzie można pojechać na diagnozę i w

> pełni zaufać werdyktowi?

> No i jeszcze jedno: zauważyłem, że poziom płynu chłodzącego jest

> poniżej minimum. Nie widziałem żadnych wycieków, plam etc. Gdzie

> on się mógł podziać?

> Za wszelką pomoc będę wdzięczny

Co do plynu to mogl odparowac a co bardziej prawdopodobne zacieka w taki sposob ze nie zostawia plam.

Mialem tak u siebie ze plyn wydostawal sie spod slabo zalozonej opaski i kapal na wydech w ten sposob nie zostawial zadnych plam. Dzialo sie to tylko w czasie jazdy na postoju nic nie kapalo i dlatego troszke trwalo zanim ustalilem co sie dzieje.

Napisano

> Co do plynu to mogl odparowac .........

Mógł tak samo jak odparowuje woda mineralna z zakreconych butelek w sklepie - im świeższa tym jest jej wiecej:). Przecież to jest obwód zamkniety - gdzie ma odparować???!!!Chyba ze na noc zawsze odkrecasz korek zbiornika wyrównawczego.

> ....a co bardziej prawdopodobne zacieka w

> taki sposob ze nie zostawia plam.

Zapewne - choć może to być róznie dobrze początek problemów z uszczelką główicy. Sprawdził bym najpierw szczelność na przewodach, trójnikach, pompie wody i sprawdził olej na bagnecie - czy tam nie widać wody. A jeśli nie to trzeba się wybrać do porządnego mechanika - i niech szuka.....

Pytanie ijeszcze ile tego płynu ubywa???

A co do nierównej pracy - kiedy wymieniane były świece??

Pozdrawiam

Napisano

> na obrotach jałowych. W zasadzie nie ma tragedii, ale mnie to

> denerwuje Jakieś pomysły, co to może być?

czyszczenie nastawnika + adaptacja VAGiem (+ ewentualne sprawdzenie swiec)

Napisano
  • Autor

> obwód zamkniety - gdzie ma odparować???!!!Chyba ze na noc zawsze

> odkrecasz korek zbiornika wyrównawczego.

I to mnie martwi - raczej nigdy wcześniej nie ubywało frown.gif

> Zapewne - choć może to być róznie dobrze początek problemów z

> uszczelką główicy. Sprawdził bym najpierw szczelność na

> przewodach, trójnikach, pompie wody i sprawdził olej na bagnecie

> - czy tam nie widać wody. A jeśli nie to trzeba się wybrać do

> porządnego mechanika - i niech szuka.....

Na bagnecie tylko olej. Co do mechanika - i tak miałem zamiar pojechać na kompleksowy przegląd wszystkiego. Problem w tym, że nadal nie wiem, gdzie znajdę takiego, który się na tym bedzie znał frown.gif

> Pytanie ijeszcze ile tego płynu ubywa???

Nie wiem ile ubywa, bo nie wiem odkąd ubywa wink.gif W każdym razie teraz jest ok. 1 - 1,5 cm poniżej minimum w zbiorniczku wyrównawczym.

> A co do nierównej pracy - kiedy wymieniane były świece??

Hmmm. Nie wiem :D Ale auto jest z LPG, więc gdyby to były świece pewnie instalka by o tym poinformowała wink.gif

Napisano

Zrób tak - dolej wody destylowanej (albo plynu- zalezy co tam bylo wczesniej zalewane - jak nie wiesz to lepiej zaplanuj wymiane plynu a na razie dolej wody) do stanu jaki powinien byc i obserwuj. Jesli stwierdzisz ze ubywa do zagladaj gdzie tylko dasz rade i szukaj mokrego macając wężyki szczególnie na złączkach. Obserwuj tez "glebe" pod samochodem w miejscu w ktorym parkujesz (z tym ze jesli masz klime to musisz na to wziac poprawke) - jesli nie jestes pewien czy plama ktora zaobserwujesz jest Twoja to pod samochod na noc połóż karton "skombinowany" z pobliskiego spożywczaka - wtedy możesz dodatkowo na nocke okreć korek zbiornika wyrównaczego (wtedy ewentualny wyciek powinien być konkretniejszy, nie bedzie podcisnienia) - nie zapomnij tylko przed ruszeniem go zakręcić. Jak na nim będzie plama to jestes w domu:)

Nie wiem tylko czy w wesjach benzynowych jest podłoga pod silnikiem - jesli tak to ją odkreć na czas próby bo inaczej tego nie zlokalizujesz, poleci na podłoge a potem gdzie go tam kanały podłogi poniosa.

Jesli ubytek jest minimalny (tzn ten 1-1,5 cm schodzi np w miesiac) to moze być ciezko zlokalizowac i mechanik też może mieć problem. On może wykluczyć padającą uszczelke głowicy albo np. cieknącą pompe - choć to i sam bedziesz widział.

Niestety mechanika nie znam w DC - jeśli byś się wybierał do Radomia to i owszem:)

A co do świec - świeca jest do bani nie tylko wtedy jak już wogóle nie daje iskry, ale również wtedy gdy daje za słabą lub co któryś raz nie daje wcale.... ja jeżdzać Vectra z lpg zmieniałem świece (NGK dwuelektrodowe) co 20 - 25kkm, a pierwszym sygnałem była nierówna praca na zimnym silniku.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.