Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CC700 od czasu do czasu problem z odpaleniem

Featured Replies

Napisano

Witam,

zacznę od początku. Jakiś tydzień temu samochód trafił do mechanika z powodu kłopotu z odpaleniem (palił na jeden gar). Spodziewałem się padniętej UPG, ponieważ wymiana przewodów WN nic nie dała, płyn chłodzący miał dziwny zapach i kolor (aczkolwiek oleju było tyle ile wcześniej i nie było w nim żadnej mazi). Jedyne czego nie sprawdziłem z racji braku odpowiednich narzędzi to świece. No i jak na ironie okazało się że przyczyną była poluzowana świeca.

Mechanik wymienił świece ze względu na ich zużycie, wymienił płyn chłodzący (który jak się okazało ze względu na wiek miał ów dziwny kolor i zapach) no i sprawdził ciśnienie na cylindrach. Samochód wyjechał od mechanika. Po paru dniach znów to samo - pali na jeden gar (dodam że auto stało w garażu, noc była sucha, bez opadów) zamieniłem kolejność przewodów na cewce i o dziwo ruszył. Tak jeździłem kilka dni. Dzisiaj wieczór (wilgotny dzień) znowu to samo. Zmieniłem przewody na inne - nic, kolejnośc na cewce - nic... ale po wielu próbach ruszył. No i powoli zaczynam się bać tego auta...

Charakterystyka:

- cc700, gaźnik FOS/Weber (miesiąc po regulacji i przeglądzie u gaźnikowca);

- przebieg 52.000 (oryginalny); na podtlenku lpg przelatane 35kkm;

- ciśnienie na cylindrach - 11,2 atm i 10,6 atm czyli niemal fabryka;

- olej wymieniany jakieś 1kkm temu;

- cewka nowa, przewody WN i świece również (nie ma żadnej dyskoteki pod maską)

- auto nie paliło ani na benzynie, ani na gazie;

- układ zapłonowy sprawdzany przez mechanika - bez zarzutów;

- auto nie dymi na biało, przez ten tydzień płynu nie ubyło, olej też jest czysty;

Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam, dzisiaj miałem podobny problem. Rano zapaliłem auto bez problemu (w garażu), niestety po pracy auto już nie chciało odpalić. Byłem u mechanika (pieszo) i zasugerował mi, że może ze względu na wiek parownika świece mogą być zalewane gazem przy rozruchu... Czy coś takiego jest w ogóle możliwe, bo nigdy o tym nie słyszałem?

Dodam, że auto odpalam na gazie tylko i wyłącznie przy dodatnich temperaturach (chociaż w przeszłości zdarzyło mi się zrobić to parę razy przy ujemnych - z pozytywnym skutkiem) i nigdy nie było z tym problemu... Owszem przy zimnym silniku rozrusznik ze 4 razy obracał wałem (na benzynie wystarczy jeden obrót), ale zawsze odpalał.

Parownik ma 3 lata no i przelatane naprawde mało bo 35kkm.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam i proszę o pomoc...

Problem nadal nie został rozwiązany... Wymieniłem jeszcze raz przewody na nowe i niestety, od czasu do czasu nie chce zapalic... Jak juz zapali to pracuje rowno i bezproblemowo zarowno na gazie jak i na benzynie.

Pojawił się jeszcze jeden dziwny problem... Kiedy silnik jest nierozgrzany czasem pojawia się dziwne brzęczenie (po dodaniu gazu częstotliwość brzęczenia wzrasta). Brzęczenie mija czasem po kilkunastu sekundach, czasem po minucie bądź dwóch, ale nigdy nie pojawia się później, na rozgrzanym silniku... Czyżby zawory?

jeszcze raz proszę o jakąkolwiek pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.