Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F-sedan] silownik klapy na przycisk

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy montowal ktos z Was takie cos?:

http://moto.allegro.pl/item577466595_silownik_tylnej_klapy_bagaznika_bardzo_mocny.html

Brakuje mi bardzo otwierania klapy z przycisku w srodku. Dlaczego tego nie montowali fabrycznie?!

Mozecie mi powiedziec na jakiej zasadzie to dziala bo nie potrafie sobie tego wyobrazic. Na allegro tego jest duzo ale nigdzie nie ma dokladnego opisu. Czy to otwiera zamek i jednoczesnie otwiera klape? Czy moze tylko otwiera zamek? Badz tez tylko uchyla klape (o ile zamek zostal wczesniej np kluczykiem otwarty)?

Niedroga zabawka a przydalaby mi sie, tylko nie wiem czy to podejdzie w ogole do astry f sedan.

Napisano
  • Autor

> Otwiera tylko zamek.

To kiepskawo. A co trzeba by zrobic aby jednoczesnie robil jedno i drugie? W piwnicy mam gdzies z rozbitej nexii taki panelik na ktorym byl przycisk do otwierania klapy (otwierania zamka i uchylanie klapy) oraz drugi do otwierania wlewu paliwa. Myslalem czy by go nie zamontowac gdzies na dole deski rozdzielczej pod kierownica w okolicach tego zlacza szwedzkiego (czy jak to tam jest zwane).

Reasumujac, to co podalem w linku wyzej mozna spokojnie zastapic zwyklym silownikiem do zamka centralnego?

Napisano

Tak, może to być siłownik centralnego. Żeby drzwi się otwierały trzeba by dołożyć jakiś siłownik, który odpychałby drzwi do momentu przejęcia jego pracy przez siłowniki klapy.

Napisano

> Tak, może to być siłownik centralnego. Żeby drzwi się otwierały

> trzeba by dołożyć jakiś siłownik, który odpychałby drzwi do

> momentu przejęcia jego pracy przez siłowniki klapy.

mój koleś w kadecie sedan zamontował sobie zwykły siłownik od CZ i podpiął go do cięgna zamka (tego, który zatrzaskuje się na ryglu). Było to fajne bo wciskając guziczek na desce otwierał mu się bagażnik jak w dużym FIACIE smile.gif

Chyba też coś kombinował ze sprężynami do klapy aby były mocniejsze... hmm.gif

Napisano

Kiedyś przy okazji montażu alarmu do Kadeta monter oferował mi opcję ,,otwierania klapy'' z pilota od alarmu - więc możliwe jest to jak najbardziej...

Technicznie niestety nie wiem jak to działało... frown.gif

Napisano

Po pierwsze co mogę powiedzieć, polecam sprzęt od STIG'a z allegro. Sam korzystam z centrala + alarm od nich w mojej astrze F sedan, teraz zastanawiam się też nad otwieraniem klapy tylnej z pilota.

Co do sposobu działania, masz 2 wyjścia, albo podpinasz pod "zamek" i tylko otwierasz zamek przyciskiem, albo wpinasz się do rygla klapy i siłownikiem "odryglowujesz" klapę, co automatycznie rozpoczyna jej unoszenie. Minus jest taki, że niektóre astry "wystrzeliwują" klapę w górę, więc jeśli otwierasz ze środka, możesz nie zdążyć jej złapać i po kliku takich otwarciach możesz mieć luz na klapie.

Napisano

Minus jest taki, że niektóre astry

> "wystrzeliwują" klapę w górę...

Pomocnym rozwiązaniem byłoby może dociążenie klapy...

U mnie nie ,,wystrzeliwuje'', bo mam skrzydło...

Można też zapiąć sprężynę w inny otwór - jest regulacja...

W HB chyba nie ma tego problemu, bo siłowniki trzymają... Pozdro... 20.GIF

Napisano

Ale jak zapniesz na inny otwór, to klapa będzie się sama zamykac... bynajmniej u mnie tak się robiło frown.gif

Napisano

> Ale jak zapniesz na inny otwór, to klapa będzie się sama zamykac...

> bynajmniej u mnie tak się robiło

To też możliwe....

trzeba znależć najlepszą opcję - metodą prób.... Pozdro... drive.gif

Napisano

U mnie przesuwając nawet jedną sprężynę TYLKO o 1 otwór klapa już sama się zamykała. Jedyne co, to można dociążyć klapę jakimś czymś, tak, żeby sama się nie podnosiła.

Napisano

Zawsze można dać tłumik na końcu. Np: taki zapobiegający trzaskaniu drzwi w meblach przy zamykaniu. Albo amortyzator od pralki. Jak się dobrze wyrzeźbi to klapa będzie się otwierała gładko jak popielniczka.

Napisano

To chyba lepiej wyjdzie zamiast sprężyn wstawić jakieś lifty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.