Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 156 1.9 JTD 8V lub 16V

Featured Replies

Napisano

Powitać sąsiadów 20.GIF

Może jeszcze w tym miesiącu uda mi się kupić AR 156 1.9 JTD po face liftingu na pewno, czyli graniczna data marzec 2002. Dużo przeglądałem forum i chciałbym zebrać info do kupy. Z tego co się dowiedziałem powyższy silnik super praktycznie bezawaryjny, mam jednak pytania, wiem, że im prostszy diesel tym lepiej, a więc głównie rozchodzi mi się między 1.9 JTD 8V 115km a 16V 140km.

1. Co do 8V wiem, że ok ale mniejsza moc w stosunku do 16V, jak z awaryjnością i porównaniem tych dwóch podobnych jednostek.

2. Jakie są objawy padającego koła dwumasowego bo tego się obawiam... Po jakim przebiegu lubią padać i w jaki sposób mam to rozpoznać, osoba, która zawsze jeździła benzyną i o dieslach dużo nie wie smile.gif

3. Turbo, dopuszczalne jakiegolwiek zapocenie jego lub okolic?

4. Czarne zegary równoznaczne z wersją sport czyli twarda zawiecha na pewno?

5. Były wypusty z wentylowanymi skórzanymi fotelami?

6. Czy razem z silnikiem 1.9 JTD 16V 140km zawsze szła skrzynia szóstka w parze? Psuje to to się?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedzi na wszystkie powyższe pytania, zaznaczam także nie mówcie nie kupuj AR albo szykuj pieniądze na serwis, bo nie wierzę w te mity, jak kupię dobrą sztukę to będzie działać, a wybór już zapadł i nic innego jak 156 nie kupie wpysk.gif

Napisano

115 8v to unijet ; 140 16v to multijet , czyli nowsza konstrukcja , podniesione ciśnienie wtrysku , więcej faz wtrysku ; ciężko jest określić trwałość , bo obydwa się świetnie spisują i są trwałe .

Akurat w silniku 1.9 rzadko się zdarzają awarie dwumasy , jednak czasem występują ,można to poznać po metalicznym stukaniu przy odpalaniu , gaszeniu , zmianie biegów.

Zapocenie przewodów gumowych od doładowania jest dopuszczlne.

Po liftingu wnętrza czarne zegary nic nie znaczą .

Były alfy ze skórą perforowaną , ale jedynie ogrzewaną.

Tak JTD 16v zawsze miały skrzynie szóstki , i nie psują się te skrzynie , chyba że jakiś ' kombajnista' tym jeździł .

156 nie jest wcale tak awaryjna , i droższa w eksploatacji od np Passata

Napisano
  • Autor

Dzięki bardzo za wyczerpującą odpowiedź! 20.GIF szukam więc 1.9 140km cool.gif

Napisano

mam Multijeta 16v i bezwarunkowo polecam ok.gif ; ale dokładnie sprawdź auto w aso - konieczne pod komputer i sprawdź parametry pracy ; nigdy nie wiadomo jaki 'kat' tym jeździł ;

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.