Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Złomowanie pojazdu kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Witam otóż chciałem się dowiedzieć o złomowanie pojazdu. Potrzebuje kupić do swojego punto silnik bo obecny wystawia kopyta 893goodvibes.gif. Zamierzam kupić całe auto od jednego z kącikowiczów wink.gif Wyjąć silnik a resztę zezłomować. Jak wygląda sprawa ze złomowaniem? Trzeba płacić ? Ile$ ? Czy jeśli kupie auto zarejestrowane w woj pomorskim a ja mieszkam w woj wielkopolskim czy bez problemu je zezłomują tutaj? Co mogę wyciągnąć z auta? Czy auto musi mieć jakąś określoną wagę ( czy musi posiadać np silnik)? . Temat całkowicie dla mnie obcy. confused.gif

Z góry dzięki wink.gif

Napisano

w wiekszosci firm ktore zajmuja sie demontazem i recyklingiem aut placa za to ze im dajesz wrak (np OLMET na slasku) tylko ze auto musi byc kompletne za brakujace kg podpobno sie placi ale tego nie jestem pewien

co do wojewodztwa to obojetne

Napisano
  • Autor

no właśnie jak to jest z tymi brakującymi kg? hmm.gif

Napisano

Przerabiałem temat niedawno, w Olmecie chcą tylko żeby kg się zgadzały, można oddać budę bez silnika+ np dwie pralki zlosnik.gif Na mniejszych szrotach można się dogadać na dużo lepsze warunki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Panie na śląsk to ja mam 300 km zlosnik.gif . Jutro może przejde sie po szrotach i załatwie jakieś lewe zaświadczenie o złomowaniu grinser006.gif

Napisano

> Panie na śląsk to ja mam 300 km . Jutro może przejde sie po szrotach

> i załatwie jakieś lewe zaświadczenie o złomowaniu

Najlepiej zadzwoń na parę szrotów w okolicy, na 99% będą chcieli nawet gołą budę bez mechaniki, szyb i tapicerek wink.gif Dla nich to czysty zysk - stal za darmo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Mam nadzieje że tak bedzie 893goodvibes.gif

Napisano

Trzeba po prostu popytać i się jakoś dogadać, że samochód będzie bez silnika. Jak się porozmawia to zawsze można osiągnąć rozwiązanie satysfakcjonujące obydwie strony. smile.gif

Napisano

> Witam otóż chciałem się dowiedzieć o złomowanie pojazdu. Potrzebuje

> kupić do swojego punto silnik bo obecny wystawia kopyta .

> Zamierzam kupić całe auto od jednego z kącikowiczów Wyjąć

> silnik a resztę zezłomować. Jak wygląda sprawa ze złomowaniem?

Przelożyc silnik do swojego, stary włożyc do bagaznika i zacholowac na złom. Jest komplet? Jest i po sprawie.

Napisano

> Panie na śląsk to ja mam 300 km . Jutro może przejde sie po szrotach

> i załatwie jakieś lewe zaświadczenie o złomowaniu

Oni tez sie chyba z tego rozliczaja wiec nie kazdy da sie przekonac do lewego zaswiadczenia o zlomowaniu. Ogolnie jest tak jak poprzednicy napisali.

W niektorych szrotach jest tak, ze jezeli autem przyjedziesz na kolach badz dostarczysz je samemu i bedzie kompletne to ci zaplaca jakies grosze. Jezeli oni juz beda musieli po to auto przyjechac to ci wydadza papierek ale nic nie zaplaca. Ja akurat rok temu trafilem na taki szrot ze bez wzgledu ile kg brakuje to doplacasz tylko 150zl. Wiec wypatroszylem auto z tego co sie tylko nadawalo do sprzedazy a reszte oddalem placac 150zl + 150zl za ich lawete.

Ps. Pamietaj tez o tym ze oni na tym niezla kase robia, bo sami rozbiora i puszcza na allegro albo na gieldzie. W obecnych czasach flaszka juz nie ma takiej wartosci jak kiedys zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Ale chciałem wyhabrować pare innych części jeszcze wink.gif

Napisano

> no właśnie jak to jest z tymi brakującymi kg?

Co szrot to inne zasady. Ja jak szukalem to ceny za kazdy brakujacy kg byly od 50gr do 4zl. Podzwon, popytaj to bedziesz wiedzial smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Co szrot to inne zasady. Ja jak szukalem to ceny za kazdy brakujacy

> kg byly od 50gr do 4zl. Podzwon, popytaj to bedziesz wiedzial .

Dzieki zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Ale chciałem wyhabrować pare innych części jeszcze

Jak odwoziłem do utylizacji pf126p wsadziłem w niego wszystkie graty jakie mi zostały w piwnicy po nim. Nie było problemu z kg. Bodaj 200PLN jeszcze zapłacili.

Bierz co potrzeba, resztę do budy i na szrot. Jak kolega heniek_ napisał tam gdzie najtaniej i bedzie ok.gif

Napisano

> Dzieki

Tylko wiesz, zlomuj tam gdzie maja uprawienia do utylizacji pojazdow zeby.GIF. To nie te czasu ze oddasz auta do byle jakiego zlomowiska i ci wydadza papierek dzieki ktoremu bedziesz mogl go wyrejestrowac i ew. odzyskac czesc skladki OC. Bo jak oddasz auto do takiego co ci nie wystawia kwitka to mozesz byc w czarnej d... :-)

Napisano

> Co szrot to inne zasady. Ja jak szukalem to ceny za kazdy brakujacy

> kg byly od 50gr do 4zl. Podzwon, popytaj to bedziesz wiedzial .

Wg polskiego prawa maksymalna cena to 10zl/kg.

Napisano

> w wiekszosci firm ktore zajmuja sie demontazem i recyklingiem aut

> placa za to ze im dajesz wrak (np OLMET na slasku) tylko ze auto

> musi byc kompletne za brakujace kg podpobno sie placi ale tego

> nie jestem pewien

> co do wojewodztwa to obojetne

moj byl kompletny, ale nawet go nie ogladali, tylko pytali ile chce za niego smile.gif

Napisano
  • Autor

Myślę jeszcze nad taką fikcyjną sprzedażą "jakiemuś niemcowi" zlosnik.gif . Czytałem gdzieś że też tak da rade i nikt potem się nie czepia? wink.gif

Napisano

> Myślę jeszcze nad taką fikcyjną sprzedażą "jakiemuś niemcowi" .

> Czytałem gdzieś że też tak da rade i nikt potem się nie czepia?

Po co robić sobie problemy?

Ja złomowałem w zeszłym tygodniu suzuki swift'a, znalazłem szrot gdzie wzięli sam przód samochodu + dach + trochę złomu innej treści - wszystkiego było 400kg.

Zaświadczenie o zezłomowaniu 150pln minus wartość przywiezionego złomu 140pln = 10pln za złomowanie z zaświadczeniem do WK.

Warto kombinować za kilka groszy,zważywszy że jak będziesz oddawał coś co waży ~450kg, to masz kwit za darmo smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.