Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunek zmocowania tarczy sprzęgła mk2 1.2 8v

Featured Replies

Napisano

Jak powinna być zamontowana tarcza sprzęgła - część tarczy - ta ze sprężynami jest z jednej strony bardziej wypukła.

Czy tą wypukła stroną montuje się do silnika?

Jakoś strasznie późno załapał mi wałek na skrzyni - wszedł w tarczę sprzęgła na jakiś 1 cm ...

Wyjąłem sprzęgło i oglądałem zużycie, ale nie dam głowy, że mi się w międzyczasie nie odwróciła tarcza ...

Napisano

> Czy tą wypukła stroną montuje się do silnika?

No i niestety musiałem sam zdecydować - przełożyłem tarczę tak, że tą bardziej wystającą stroną jest przy skrzyni, ale chyba zrobiłem dobrze, bo działa smile.gif

Napisano

byś wrzucił siakiś manual smile.gif))))

Napisano

> byś wrzucił siakiś manual ))))

Fotek nie robiłem ... frown.gif

Dodam tylko, że od góry nic nie zdejmowałem, ani aku, ani niczego innego ...

No i najważniejsze - robiłem i zrobiłem sam smile.gif

Urwały się tylko śruby od mocowania stabilizatora przy prawym wahaczy, ale rozwierciłem i nagwintowałem oraz nie mogłem wyjąć dolnej śruby łączącej prawy amortyzator z piastą - nie chciała wyjść, ale udało się zrobić bez wyciągania ...

Teraz mam małego laptopa i ciężko mi się pisze, ale jak wrócę do domu, to spróbuję coś opisać - jakie śruby i ile ich było.

W puntu wymiana sprzęgła zajęła mi cała sobotę i piątkowy wieczór, a w BXie teraz zrobiłbym to w jakieś 4 godziny i to z wyjęciem skrzyni ...

PS. Te gwinty Mx/1 są dobijające - trzeba się strasznie nakręcić ...

Napisano

> Fotek nie robiłem ...

> Dodam tylko, że od góry nic nie zdejmowałem, ani aku, ani niczego

> innego ...

> No i najważniejsze - robiłem i zrobiłem sam

> Urwały się tylko śruby od mocowania stabilizatora przy prawym

> wahaczy, ale rozwierciłem i nagwintowałem oraz nie mogłem wyjąć

> dolnej śruby łączącej prawy amortyzator z piastą - nie chciała

> wyjść, ale udało się zrobić bez wyciągania ...

> Teraz mam małego laptopa i ciężko mi się pisze, ale jak wrócę do

> domu, to spróbuję coś opisać - jakie śruby i ile ich było.

> W puntu wymiana sprzęgła zajęła mi cała sobotę i piątkowy wieczór, a

> w BXie teraz zrobiłbym to w jakieś 4 godziny i to z wyjęciem

> skrzyni ...

> PS. Te gwinty Mx/1 są dobijające - trzeba się strasznie nakręcić ...

to normalka z tymi śrubami od stabilizatora....

jak się ukręci to można przewiercić na wylot i złapać z drugiej strony ale trzeba dłuższej śruby z nakrętką ale przynajmniej nie trzeba gwintować -dłuższe śruby o wytrzymałości 10.9 i sprawa załatwiona smile.gif

niezłej wprawy nabrałeś z tym sprzęgłem smile.gif w sam raz na jakieś zawody smile.gif

Napisano

> jak się ukręci to można przewiercić na wylot i złapać z drugiej strony ale trzeba dłuższej śruby z nakrętką ale przynajmniej nie trzeba gwintować -dłuższe śruby o wytrzymałości 10.9 i sprawa załatwiona

Myślisz, że 8.8 dadzą radę? 10.9 nie było w liroju ...

Napisano

> byś wrzucił siakiś manual ))))

Po krótce:

1. wjechać autkiem na najazdy

2. zdjąć koło od strony kierowcy (4 śruby - klucz17) podpierając autko na kobyłce

3. zdjąć plastikowe nadkole (ok. 8 wkrętów krzyżakowych)

4. odkręcić sworzeń wahacza (klucz13) i mocowanie piasty przy amortyzatorze - górną śrubę wyjąć, dolną poluzować (klucz17 i 15), odkręcić stabilizator od strony pasażera, wyjąć sworzeń wahacza - trzeba użyć małego klina i trochę pokombinować ...

5. odpiąć opaskę przy krzyżaku wewnętrznym, wyjąć krzyżak, zabezpieczyć przed zabrudzeniem i odsunąć do tyłu - za wahacz,

6. odkręcić dolną poduszkę skrzyni przy skrzyni (klucz19?)

7. odkręcić 3 śruby poduszki skrzyni przy kole (klucz15) - skrzynia z silnikiem opuści się trochę na dół - dobrze jest podeprzeć ze wzgl. bhp smile.gif

8. odkręcić siłownik sprzęgła - 2 śruby i masę przykręconą do skrzyni (klucz13)

9. odkręcić śruby trzymające rozrusznik - 2 (klucz 13), jedna jest przy szpilce, a do drugiej jest dostęp od strony nadkola na górze silnika

10. odkręcić śruby trzymające silnik ze skrzynią - od dołu (jest ich sporo - chyba 4-5), od przodu - 2, od tyłu - szpilka z nakrętką przy rozruszniku i od góry - 1 widać ją od strony nadkola - pod cewkami (klucze 18, 17 i chyba 15); jest jeszcze jedna śruba (klucz10) trzymająca blaszaną tarczę przy skrzyni w okolicach rury wydechowej

11. odsunąć skrzynię od silnika na odległość ok. 5-6 cm - powinno wystarczyć

12. odkręcić 6 śrub trzymających docisk sprzęgła (klucz10)

13. wyjąć tarczę i docisk - zapamiętać jak ustawiona jest tarcza - jest niesymetryczna

14. wyjąć łożysko oporowe

15. wymienić tarczę, docisk i łożysko, posmarować wałek skrzyni pod łożysko

16. poskładać w odwrotnej kolejności - łatwo się pisze, ale niekoniecznie może tak być ...

17. skrzynię zakładałem leżąc na plecach i podpierając kolanem, patrząc jednocześnie, żeby trafić szpilką w otwór (tą przy rozruszniku, trzeba też pamiętać o jednej ze śrub od dołu - tej która trzyma rurę wydechową - nie można jej wyjąć całkowicie, a jak nie włoży się jej przy zakładaniu skrzyni, to potem już się tego nie zrobi.

Tarczę centrowałem w następujący sposób:

1. przykręciłem na 2 śruby - delikatnie

2. obracałem koło zamachowe tak, żeby odstęp między krawędzią tarczy a krawędzią powierzchni tarcia na kole zamachowym był jednakowy na całym obwodzie - u mnie ok. 0,5mm

Napisano

Fajny manual smile.gif Mnie w następny wekend też czeka wymiana sprzęgła, więc będzie on przydatny smile.gif Jakie sprzęgło kupiłeś? Ja aktualnie mam Valeo ale zastanawiam się nad czymś innym, może będzie trwalsze? Jest coś godne polecenia?

Napisano

> Fajny manual Mnie w następny wekend też czeka wymiana sprzęgła, więc będzie on przydatny Jakie sprzęgło kupiłeś? Ja aktualnie mam Valeo ale zastanawiam się nad czymś innym, może będzie trwalsze?

Oryginał wytrzymał mi 110 tys. i prawie 6 lat. Przy czym wymieniłem, bo pedał już bardzo ciężko chodził i czasami się nie dało włączyć biegu.

Słoneczko było wyjechane w 2/3 w miejscu styku z łożyskiem a okładziny tarczy były połowę cieńsze od nowych.

Kupiłem valeo - prawie 2 lata temu, bo już bardzo ciężko chodziło, ale okazało się, że wtedy główną przyczyną była pompka przy pedale sprzęgła, która zaczęła cieknąć - to ją wymieniłem, a na sprzęgle przejechałem jeszcze prawie 2 lata.

Napisano

Ja także kupiłem Valeo.W sobote czeka mnie wymiana ustrojstwa(to będzie juz 4 sprzęgło), ale przynajmniej nudno nie będzie zeby.GIF Dzięki za wyczerpującą odpowiedź smile.gif

Napisano

dzięki za manual, na pewno się przyda bo też mam Valeo wink.gif

szczerze mówiąc nie wiedziałem, że tyle rozbierania...

teraz już wiem za co chcą w warsztacie 300zł za robociznę smile.gif

Coś mi zaczął szarpać silnik podczas ruszania...szczególnie jak jest zimny. Podejrzewam docisk lub poduszkę silnika (lizak), narazie odpowietrzyłem sprzęgło i zobaczymy co będzie się działo.

Napisano

> ...teraz już wiem za co chcą w warsztacie 300zł za robociznę

300 zł za wymianę samego sprzęgła to jednak przesada - jak ktoś to robił ze 2 razy to nie powinien wziąć więcej niż 150zł.

Gorzej jak coś się ukręci albo urwie, ale to zawsze może się zdarzyć ...

> Coś mi zaczął szarpać silnik podczas ruszania...szczególnie jak jest zimny. Podejrzewam docisk lub poduszkę silnika (lizak), narazie odpowietrzyłem sprzęgło i zobaczymy co będzie się działo.

Lizak łatwo zdiagnozować, bo jest na wierzchu, a jak będziesz wymieniał sprzęgło to po odłączeniu go od skrzyni będzie od razu widać czy jest dobry czy nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.