Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura ? Termostat ? Zapowietrzony układ ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Mam ostatnio dziwne objawy odnośnie temperatury silnika - wyraźcie swoją opinię czy to normalne :

Przykład z dzisiaj:

Silnik rozgrzewa się normalnie tzn. około 3 min. na jałowym i po 2km 90C. Trasa około 50km trzyma temp. równo 90C pod koniec zaczyna coś świrować po zatrzymaniu się na 1minutkę i ponownym ruszeniu widzę że temperatura spadła (zdjęcie) temp.JPG i tak się utrzymuje w czasie jazdy niżej na postoju troszkę wyżej ale nie dochodzi wogóle do 90C. Silnik tak jakby trochę się dusił i nie chodzi tak jak wcześniej (może jestem trochę przewrażliwiony) Po jakiś 25km zatrzymuję się i sprawdzam węże i chłodnicę (wąż po prawej stronie gorący a polewej chłodny no i pół chłodnicy po porawej ciepła a lewa chłodna) Temperatura do końca trasy nie wzrosła tylko skakała miedzy tymi zaznaczonymi kreskami na zdjęciu. Nie wiem co jest grane - czy tak powinno być ??? Pada mi termostat czy może jest zapowietrzony układ i czasami świruje ? (jak go dobrze odpowietrzyć jak już)

Pozdrawiam

Napisano

termostat siada... z czasem będzie co raz gorzej...

Napisano
  • Autor

> termostat siada... z czasem będzie co raz gorzej...

No to mnie pocieszyłeś....... angryfire.gif Następny wydatek !!!!!!!!

Może ktoś jeszcze dla pewności potwierdzić - ewentualnie jak to sprawdzić.........

Pozdro

Napisano

Teraz jak jest ciepło, będzie jako-tako.

Sytuacja zacznie się pogarszać jesienią, to będzie ostatni dzwonek aby wymienić i nie mieć problemów w zimie.

W zeszłym roku był to u mnie już drugi termostat od nowości.

Napisano

Jest tak jak mówi Patre , ja miałem dokładnie to samo, na początku objawy takie jak u Ciebie małe skoki spadki wzrosty wskazań temperatury. W lecie jeszcze to jakoś działało ale na jesień i w zimie katastrofa, wskazówka wogóle się nie podnosiła a silnik jakby się dusił po drodze a na dodatek co jakieś kilka kilometrów zapalała się marchewa. Zgodnie z przepisami z kącika wymieniłem termostat ok 65 zł + wymiana płynu ok 70 zł i wszytsko wróciło do normy. Najwięcej czasu zajęło jednak dobre odpowietrzenie - polecem poczytać sposoby odpowietrzenia na śmietniku. Można tak jeździć ale długo się nie da im szybciej to wymienisz tym lepiej Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.