Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przed zakupem Brava - pytania

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jestem zainteresowany zakupem Fiata Brava rocznik 2000 przebieg ok 20 tys. km (!) 1,2 SX, przygotowuję się do spotkania ze zbywcą. Mam pytania do posiadaczy Bravy i znawców branży. Jak prosto i skutecznie na podstawie oględzin zweryfikowac faktyczny przebieg pojazdu ze wskazaniem licznika (sprzedający

nie posiada ksiązki serwisowej pojazdu, informuje że pojazd serwisowany w ASO). Jakie elementy pojazdu swoim zużyciem ujawniają przebieg (klamki, tapicerka, kierownica...)? Chodzi o rozróżnienie przebiegu rzędu 50-70 tys. km dokładności. W jakie opony letnie i zimowe (firma, marka, typ bieżnika) były wyposażane Bravy z 2000 r? Czy są realnymi daty produkcji i rejestracji pojazdu mieszczące się w okresie jednego miesiąca (wg ogłoszenia)?

Pozdrawiam, Przemek.

Napisano

sprawdź fajere czy nie wytarta...

lewarek i pedały nie zawsze powiedzą prawdy...

klamki wewnętrzne... dywaniki, bagażnik, komora silnika (brud itp...)

opony będą miały date czterocyfrową...

Napisano

...a ja radzę podjechać do ASO jednak,pogadać z jakimś bystrym koleżką na boku i sprawdzić konkretnie samochód za myślę jakieś 150 zł(łącznie z podpięciem pod kompa).

Zawsze tak robiłem i zostalo mi parę ładnych tysięcy w kieszeni(nie kupiłem pierwszej lepszej padaki).

Napisano

Witaj, przy takim przebiegu wszystko musi wygladac jak nowe. Ja mam ten sam rocznik i 50kkm i kierownica jak nowa, wszystkie opony mam fabryczne (przod ok 4mm bieznika) - firestone F-580, nie wiem czy inne tez dawali. Na 99% powinna miec wszystkie opony oryginalne i w bardzo dobrym stanie ok.gif

Napisano

Witam

Ja doradzam wziąść auto do mechanika, zapłacisz niewiele a wszystko ci sprawdzą a wrazie czego uchronią przed złym zakupem.

Jeżeli chcesz sam sprawdzić auto zwróć uwage na szyby (wszystkie powinny mieć tą samą date produkcji), jeśli auto było serwisowane w aso powinny być rachunki, czy wnętrze jest zadbane (poowycierana tapicerka), element karoserji powinny być dobrze spasowane bez rdy. Najwięcej jednak powie jazda próbna czy auta nieściąga, czy równo hamuje, czy zawieszenie niestuka itp. Przejrzyj archiwum tam jest trochę wiadomości na ten temat.

Powodzenia

Napisano
  • Autor

Dziękuję za informację o oponach. Mogłem porównać zdjęcie z oferty i wzór bieżnika w katalogu producenta - sprzedawane autko ma "dziewicze" Firestony, model już nie produkowany od kilku lat.

Oczywiście wizyta w ASO nie podlega dyskusji a kwestie trakcyjne pojazdu to podstawa, na szczęscie łatwo wyczuwalna i wiele sugerująca (wyczuwalne kedy ma się za kółkiem 500 kkm w 5 różnych autkach i conieco samemu przy nich robiło). Autko kusi ceną i minimalnym przebiegiem, który przy moim trybie ekspolatacji w dwa lata zrówna się ze średnim dla tego wieku (100 kkm). Dziękuję za odpowiedzi - podpowiedzi.

Pozdrawaim serdecznie, Przemek

P.S. Z tych dziewiczych opon to pewnie nie ma co się cieszyć... Rok produkcji najpewniej 99 - materiał zestarzały, opony do wymiany? Jak na tym jeździć jeszcze np. przez dwa lata?

Punto 55SX 230 kkm LPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.