Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mułowatość astry 1.6

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. Mój sąsiad kupił astrę kombi z roku 1997. Jest ona wyposażona w silnik 1.6 8v - X16SZR. Prosił mnie o przejrzenie samochodu i napotkałem kilka problemów, którymi chciałbym się z Wami podzielić.

Mianowicie:

1. Czemu samochód jest mułowaty (w porównaniu do mojego Kadetta 1.4). Nawet na postoju przy próbie dodania gazu najpierw się przymuli. Podczas jazdy obroty dochodzą tylko do ok. 4,5 tys. - dalej nie może. Na postoju kręci do odcięcia. Podczas chwilowej jazdy z pedałem gazu w podłodze i delikatnym popuszczeniu gazu auto szarpie.

2. Dlaczego bak się zapowietrza? Przy odkręcaniu korka słychać jak zasysa powietrze i bak czasami puknie. Jednak podczas jazdy nie ma zmian w charakterze pracy silnika.

3. Check Engine się nie zapala, a przy próbie odczytania błędów nic nie wyświetla kontrolka, nawet kodu 12? (podejrzewam że ten rocznik już może tak ma).

W związku z powyższym sprawdziłem przewody i świece. Awaria samochodu wygląda mi albo na opóźniony zapłon albo coś z paliwem. Ustawienia rozrządu nie sprawdzałem. Zapłonu nie można regulować bo ma DIS frown.gif Może ktoś miał podobny przypadek. Za odp. z góry dziękuję.

Napisano

> 1. Czemu samochód jest mułowaty

Sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza i EGR. Warto też zrobić podpinkę pod kompa i zobaczyć jak działa czujnik spalania stukowego.

> 2. Dlaczego bak się zapowietrza?

Bo się odpowietrzenie popsuło wink.gif. Wpisz w wyszukiwarkę "pistolet" było już o tym. Od siebie dodam, że miałem niedawno taki problem. Okazało się, że wężyk idący od pochłaniacza par paliwa do wlewu paliwa zabił się porządnie węglem z pochłaniacza. Lepiej wziąć się za to, bo przy dłuższej jeździe bak może implodować i zrobić kuku pompie i pływakowi

> 3. Check Engine się nie zapala

A żarówka checka jest sprawna? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Żaróweczka check-a jest dobra. A czemu nie mruga nawet kodu 12 to nie wiem. Po prostu po zwarciu pinów 5 i 6 kontrolka gaśnie i tak już zostaje. Wspomnę że złącze jest to nowsze (chyba 16 pin). Jak sprawdzić EGR czy dobrze działa - jeszcze tego nie robiłem? I nie mam też możliwości podłączenia pod kompa bo nie mam interfejsu niestety. Za info dziękuję.

Napisano

Jak są kody 4-cyfrowe to nie ma nic na początku.

EGR wyjąć, podłączyć na chwilkę akumulator pod skrajne piny. Grzybek powinien się ruszać. Choć przy elektrycznym zaworze zacięcie powinno wywalić checka.

Napisano
  • Autor

Ok, sprawdzę ten EGR. A odłączenie czujnika spalania stukowego dało by jakąś różnicę? I czy w ogóle jest tam wtyczka jakaś?

Napisano

Jest wtyczka. Odłączenie może spowodować wystąpienie stukania.

Napisano
  • Autor

Dziś sprawdziłem EGR w feralnej astrze, nawet na próbę zaślepiłem - jednak bez żadnego efektu. Zauważyłem natomiast, że jak jest już ciepły silnik i zejdzie z wyższych obrotów to wtryskiwacz zaczyna wolno cykać i wtedy silnik spada poniżej 800 obr/min, po czym wtryskiwacz zwiększa znacznie częstotliwość cykania. Pachnie mi to zbyt małym ciśnieniem paliwa, tylko czemu check engine nie pokazuje zbyt ubogiej mieszanki. Pozostaje jeszcze możliwość uszkodzenia ECU, ale nie wiem czy to dość częsta awaria w x16szr.

Aha, naprawiłem odpowietrzenie baku, jeden z wężyków był zawalony węglem. Podziękowania należą się forumowiczowi Orochimaru bow.gif

Napisano

Przy zamkniętej przepustnicy nie wywali błędu sondy niezależnie od tego co ta pokazuje.

Nie zaszkodzi zrobić pomiar ciśnienia i wydatku pompy paliwa.

Napisano
  • Autor

Dziś sprawdziłem ustawienie rozrządu (ale bez zdejmowania koła pasowego i sprawdzenia klina) i znaki się w miarę zgadzają, tzn. idealnie nie jest, ale gdyby przestawić o jeden ząbek w którąś stronę to byłoby dużo gorzej. Podmieniłem MAP-a i czujnik położenia przepustnicy. Ciśnienie i wydajność pompy paliwa sprawdziłem podłączając się butelką pod przelew i na zapalonym silniku szybko napompowało 2 litry. Paliwo leciało całym wężykiem (z przelewu) a samochód był gazowany i przyduszany trochę na ręcznym (próbę powtórzyłem dwa razy). Czujnik spalania stukowego odłączałem, jednak nic nie dało efektu. Nadal jest mułowaty, wolno wkręca się na obroty (jakby miał opóźniony zapłon) i nieraz szarpie. Występuje to już od początkowych obrotów silnika. Sąsiad kupił na alledrogo komputer i ma przyjść zaraz po świętach. Jak pomoże dam znać. PS - kontrolka silnika nie zapala się nawet podczas stałej jazdy np. z prędkością 110 km/h.

Pozdro.

Napisano

> przy próbie odczytania błędów nic

> nie wyświetla kontrolka, nawet kodu 12? (podejrzewam że ten

> rocznik już może tak ma).

Dziś zczytywałem błędy w Astrze X16SZR z 97r.

Nie wyświetlała w ogóle "12". Tylko kody błędów. idea.gif

> Może ktoś miał podobny przypadek. Za odp. z góry

> dziękuję.

Ostatnio przez kilka dni moje auto miało taką oto przypadłość:

Silnik po odpaleniu nierówno pracował i mimo, że wolne obroty po chwili się stabilizowały to po rozpoczęciu jazdy silnik dławił się podczas dodawania gazu. Po zatrzymaniu się, na wolnych lekko falowały obroty.

Generalnie wszystkie objawy ustawały po rozgrzaniu się silnika.

Podmieniłem silniczek krokowy i jak ręką odjął ok.gif

Nie gwarantuję, że u Ciebie jest taka sama przyczyna, ale może...

Pozdrawiam

/zielik

Napisano

> Dziś sprawdziłem ustawienie rozrządu (ale bez zdejmowania koła

> pasowego i sprawdzenia klina) i znaki się w miarę zgadzają, tzn.

> idealnie nie jest, ale gdyby przestawić o jeden ząbek w którąś

> stronę to byłoby dużo gorzej.

hmm a sprawdzaliście czy katalizator nie jest zapchany/stopiony, lub tłumiki nie pozatykane?

brat

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem drożność tłumika i wydaje się że spaliny swobodnie przelatują przez układ wydechowy (aż piasek pryska). Była to jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdziłem. Ciekawe, czy wykręcenie sondy dało by znaczną różnicę w razie zapchania wydechu? Za podpowiedzi dziękuję.

Napisano

> Sprawdzałem drożność tłumika i wydaje się że spaliny swobodnie

> przelatują przez układ wydechowy (aż piasek pryska). Była to

> jedna z pierwszych rzeczy jakie sprawdziłem. Ciekawe, czy

> wykręcenie sondy dało by znaczną różnicę w razie zapchania

> wydechu?

musiałby być już dramatycznie zapchany, najlepiej byłoby rozkręcić rurę katalizatora z dwururką i spróbować, efekty będą jak w F1 wink.gif ale to najlepszy sposób,

brat

Napisano
  • Autor

Czy do podmiany kompa powinno się odłączyć akumulator? Mowa oczywiście cały czas o astrze x16szr (nie ma immo).

Napisano
  • Autor

Podłączyłem dziś nowego kompa i znowu zonk. Okazało się że astra dawca miała immo i kiszka. Miga kontrolka check engine i jest odcięte zasilanie pompy paliwa. Czy jest jakiś sposób na obejście tego? Jeżeli tak, to jaki? I czy instalacja w razie potrzeby w astrze bez immo jest przygotowana do podłączenia takowego? Co jeszcze musiałby przysłać sprzedawca tego kompa aby wsio zadziałało? Za odp. z góry serdeczne dzięki.

Napisano
  • Autor

Dziś dowiedziałem się, że astra sąsiada też ma immo. Podejrzewam, że trzeba by do sterownika dokupić jeszcze immo, kluczyk i stacyjkę. Ale zauważyłem też, że zakupiony sterownik różni się jakimiś czterema literami, które są pod głównym kodem sterownika po prawej stronie. Może ktoś wie, co one oznaczają? W oryginale jest CDHY a w zakupionym CBCK. Czy trudne jest odpięcie i przełożenie czytnika immo przy stacyjce?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.