Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.4ieS - układ kierowniczy, problemy, kasowanie luzu ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od pewnego czasu mam pewien problem, jeśli chodzi o kierowalność w moim unie.

I nie mogę zlokalizować przyczyny.

Obajwy są następujące. Przy prędkościach 50 km/h w zwyż, na zakrętach w prawo, w pewnym momencie koła tak jakby dodawały zakrętu, w tym momencie słychać delikatny stuk, dzieje się tak jak kierownicę mam skręconą o ok 45-60stopni, potemym stoku ciągnie autem na prawo i aby mieć sporotem kontrolę nad samochodem trzeba kierownicę prawie wyprostowac wówczas ponownie słychać stuk, rzuci w tym momencie samochodem lekko na lowe, i jedzie normalnie.

Dzieje się tak tylko na zakrętach w prawo, i trzeba jechać z odpowiednią prędkością, tzn. nie za wolno bo wówczas to zjawisko nie występi, czym wyższa prędkość tym jest gożej i niezbepieczniej. Przy zakrętach w lewo zjawisko nie występuje.

I sprawdzałem wahacze, gumy - nie widać tam luzów.

Na końcówkach drążków kierowniczych napewno nie ma luzu, ale jest niewielki luz na przekładni z prawej strony, czy to może mieć jakiś wpływ.

Czy zbieżność może mieć coś do tego, dodam że 2 lata temu była ustwiana zbieżność, po wymienia końcówek drążków, wówczas zanim pojechałem na ustwić geometrię chwilę jeździłem i nic się takiego nie działo, choć zbieżność dość znacznie odbiegała od normy.

Ten luz na przekładni był od kąd kupiłęm samochód (3 lata temu) ale był on chyba mniejszy, teraz jakby sie powiększył trochę, tutaj mam pytanie.

Czy można regenerować przekładnie kierowniczą w unie ?

Kasuje się luzy w jakiś sposób, dodam: luz jest z jednej strony.

Czy koeniczne będzie wyciągnięcie przekładni na zewnątrz ?

Czy jest tam jakaś regulacja może.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam.

> Od pewnego czasu mam pewien problem, jeśli chodzi o kierowalność w

> moim unie.

> I nie mogę zlokalizować przyczyny.

kolego, masz w profilu wpisane technik mechanik i nas pytasz o radę? hmm.gifbiglaugh.gif

>(...............................)

> Czy można regenerować przekładnie kierowniczą w unie ?

można, są oferty regenerowanych np. na alledrogo

> Kasuje się luzy w jakiś sposób, dodam: luz jest z jednej strony.

można kasować/ustawić lub pomiędzy zębatką a listwą zębatą, ale to u Ciebie chyba nic nie da.

> Czy koeniczne będzie wyciągnięcie przekładni na zewnątrz ?

do regeneracji - na pewno, do regulacji wspomnianego przeze mnie luzu - chyba nie, bo od spodu przychodzi ślizg z sprężynką i podkładkami dystansowymi, choć przyznam się, że znam to z rysunku z książki - nie bawiłem się tym.

> Czy jest tam jakaś regulacja może.

j.w.

ale może to być wyrąbany ząb w listwie zębatej? piszesz, że z pozycji 45~60* musisz prawie dać na wprost - toż to kurna dość dużo. w miarę eksploatacji największy luz wyrabia się w pozycji "na wprost", bo z tego położenia w większości przypadków zaczynasz skręt kół. jak z tym luzem stoisz? jest wyczuwalny?

Napisano
  • Autor

Jestem dopiero po szkole, jeszcze doświadczenia nie mam grinser006.gif

Luz czy na wprost, czy przy tych 45-60 st.C jest taki sam, bardzo niewielki z prawej strony z lewej strony nie ma w ogóle, na stacji kontroli powiedzieli że luz jest minimalny i nie powinno to mieć wpływu, a tym bardziej na takie nietypowe objawy. Jednocześnie na wahaczach nie stwierdzono luzów, amortyzatory również w normie, lewy 74%, prawy 77%.

Jest zakręt gdzie można w niego wejść z prekością 90 km/h spokojnie, ale teraz przy 60 km/h już łapie, przy 70 km/h jest już niezbezpiecznie, gdyż jak złapie można wjechać do fosy, zaś potem aby wyjść zakrętu, to trzeba kierownice niemalże wyprostować aby była reakcja na kołach, a wówczas mocno szarpnie samochodem, że nie można utrzymać się na sowoim pasie.

Miałem doczynienia z róznymi rodzajami luzów, na przekładnie, jeździłem z takimi luzami np. polonez, że trzeba było kierownicą skręcić o 30stopni aby była reakcja na kołach.

Tutaj jest luz minimalny, 3 razy byłem na przeglądach technicznych i tylko za ostatnim razem powiedział mi że taki minimalny luz jest na przekłądni z prawej strony ale w niczym to nie przeszkadza.

Dlatego też, zwróciłem się o pomoc na forum, gdyż zjawisko dość nietypowe, i przy sprawdzaniu wszytsko wygląda na sprawne, a jednak coś nie gra.

Normalnie samochód prowadzi się bardzo dobrze, dopóki nie jedzie się po łuku w prawo gdzie trzeba skręcić kierownicą o ok 35-60stopni (w zależności od prędkości) jadąc szybciej wystarczy mniej skręcić i tak w pewnym momencie, zazwyczaj na śordku owego łuku, tak jak pisałem w pierwszym poscie - słychać stuk koła uciekają w prawo, następnie aby ponownie mieć kontrolę nad samochodem trzeba delikatnie prostować kierownicę, wówczas samochód nie reaguje, aż słuchać stuk i odbija samochód gwałtownie w lewo i jedzie się normalnie, do następnego zakrętu w lewo.

Jadąc wolno to zjawisko nie występuje.

Myślę cały czas, i nic nie mogę wymyślić.

Napisano

Wymień maglownicę albo daj tą do regeneracji. Nic Ci innego nie zostało.

Napisano

Wytargalbym przekladnie skretna i sprawdzil stan listwy i zebnika. Troche roboty z tym ale bedziesz wiedzial na czy stoisz.

Napisano

> Jestem dopiero po szkole, jeszcze doświadczenia nie mam

> Luz czy na wprost, czy przy tych 45-60 st.C jest taki sam, bardzo

> niewielki z prawej strony z lewej strony nie ma w ogóle, ciach

w escorcie mialem podobnie, okazalo sie ze maglownica sie wyrobila i zaczela przeskakiwac, u mnie zostala wymiana bo do regeneracji sie nie nadawala

Napisano

> I sprawdzałem wahacze, gumy - nie widać tam luzów.

moim zdaniem może występować luz na końcówce wahacza (w pionie)... spróbuj pojechać na stacje diagnostyczną co by chłop poruszał zawieszeniem na maszynie i powie ci który element strzela. u mnie wyniuchał w grudniu ze ww końcówki będę miał do wymiany, a z początkiem marca zaczęły się stuki przy lewoskrętach (strach było jechać)..po wymianie zrób zbieżność. mi się porypała o 4 cm.. a wg książki ma być 1 mm .. potem wyważenie kół jeśli konieczne.

pozdrawiam.bartek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.